Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αποκάλυψη – Παγώνουν τις αναβαθμίσεις για την Ελλάδα οι οίκοι αξιολόγησης λόγω κόπωσης, τα πατριωτικά κόμματα στο 25%

Αποκάλυψη – Παγώνουν τις αναβαθμίσεις για την Ελλάδα οι οίκοι αξιολόγησης λόγω κόπωσης, τα πατριωτικά κόμματα στο 25%
Παγώνουν οι οίκοι αξιολόγησης τις αναβαθμίσεις της βαθμολογίας της Ελλάδος 
Για την Ελλάδα τα χειρότερα είναι εμπρός αφού σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές που μίλησαν στο BN (bankingnews) και κόντρα στην προπαγάνδα Χατζηδάκη του υπουργού Οικονομικών που ενθουσιάστηκε από την ψήφο αποδοκιμασίας της μη αναβάθμισης της Moody’s… οι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης Moody’s, Fitch και Standard and Poor’s παγώνουν τις αναβαθμίσεις μέχρι να αποσαφηνιστούν τρεις σημαντικές παράμετροι…
Η Moody’s ήταν να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα, αναβάθμισε τις προοπτικές της οικονομίας αλλά όχι την βαθμολογία την ουσία δηλαδή της αξιολόγησης της κάθε χώρας.
Η Ελλάδα λοιπόν αιφνιδιάστηκε αρνητικά αλλά υπήρξε κάποιος που πανηγυρίζει ο Κωστής Χατζηδάκης όπως πανηγύρισε στην ιδιωτικοποίηση των τραπεζών και ενώ το κράτος έχασε 42 δισεκ.
Για την ζημιά των 42 δισεκ. ο υπουργός Οικονομικών δεν είπε απολύτως τίποτα…

Παγώνουν οι οίκοι αξιολόγησης τις αναβαθμίσεις της βαθμολογίας της Ελλάδος 

1)Η ανάπτυξη στηρίχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης ενώ οι εσωτερικές δυνάμεις δεν έχουν ενεργοποιηθεί στο βαθμό που θα αναμενόταν.
Είναι προφανές ότι η μεταρρυθμιστική κόπωση έχει θολώσει την ορατότητα, με εξαίρεση τις εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών που ήταν μια μεγάλη μεταρρύθμιση αλλά ζημίωσε το κράτος 42 δισεκ. ευρώ δεν έχει υπάρξει κάποια άλλη κομβική οικονομική μεταρρύθμιση.
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε γκρίζα ζώνη.
Οι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης Moody’s, Fitch και Standard and Poor’s δεν θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα εάν δεν δουν ουσιώδεις αλλαγές.
Ως γνωστό όταν ένας οίκος αξιολόγησης αναβαθμίσει τις προοπτικές σε θετικές σημαίνει ότι σε διάστημα 12 μηνών θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας.
Όμως στην περίπτωση της Ελλάδος μπορεί να έχουμε αρνητική έκπληξη…

2)Ένα νέο στοιχείο που προστίθεται στην εξίσωση της αβεβαιότητας είναι ο πολιτικός κίνδυνος αφού η πιθανότητα αυτοδυναμίας οποιουδήποτε κόμματος στις εκλογές του 2027 είναι απίθανη.
Ως εκ τούτου – όπως αναφέρει η πηγή που μίλησε στο BN – ενώ είχαμε πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα ένας νέος παράγοντας πρέπει να προστεθεί η αύξηση του πολιτικού ρίσκου.
Η ίδια πηγή τονίζει ότι η στροφή παγκοσμίως στα πατριωτικά κόμματα συνεπάγεται ότι στην Ελλάδα μπορούμε να δούμε και ποσοστά 25% αθροιστικά από τα κόμματα που είναι δεξιότερα της ΝΔ και δεν επιθυμούν συνεργασία με τον Μητσοτάκη.
Να τονίσουμε ότι ο Βελόπουλος βρίσκεται στο 10%, η Λατινοπούλου 5% αλλά χωρίς την παρουσία Κασιδιάρη που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στο χώρο της πατριωτικής δεξιάς και η Νίκη.
Ο Μητσοτάκης δεν είναι δεξιός αλλά κεντρώος πολιτικός οπότε γεννώνται πολλά ερωτήματα για την νέα πολιτική γεωγραφία του μέλλοντος.

3)Τι θα συμβεί στις εκλογές στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου και πως θα εξελιχθεί το μέτωπο στην Ουκρανία;
Εάν κερδίσει ο Trump θα υπάρξει οικονομική ομαλοποίηση, εάν κερδίσει η Kamala Harris θα εκτιναχθεί το ρίσκο.
Στο Ουκρανικό οι Ρώσοι κερδίζουν αλλά το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να δεχθεί την ήττα οπότε έρχεται κλιμάκωση με επίδραση στο κόστος ενέργειας που θα πλήξει και την ελληνική οικονομία.

Οι νέες ημερομηνίες αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας

18 Οκτωβρίου 2024 η αμερικανική Standard and Poor’s
22 Νοεμβρίου 2024 η αμερικανική Fitch
6 Δεκεμβρίου 2024 η γερμανική Scope
Για το 2025 η πρώτη αξιολόγηση θα έρθει 7 ή 14 Μαρτίου του 2025

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης