Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παυλόπουλος (ΠτΔ): Έχουμε ανάγκη τον πολιτισμό μας - Οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολύ μεγάλες

Παυλόπουλος (ΠτΔ): Έχουμε ανάγκη τον πολιτισμό μας - Οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολύ μεγάλες
Στην Σπάρτη και στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, με αφορμή την έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», βρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος
«Έχουμε ανάγκη από τον πολιτισμό μας, διότι δεν είναι μόνο για να τον προβάλλουμε, δεν είναι μόνο για να αναπτύξουμε τον τουρισμό μας, αλλά είναι πρώτον, για να υπερασπιστούμε την ιστορία μας και δεύτερον, για να εμπνεόμαστε εμείς οι ίδιοι από αυτά που ο πολιτισμός αναδίδει, δηλαδή να διδασκόμαστε για πράγματα που είναι αρκετά χρήσιμα, γιατί οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολύ μεγάλες», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος.
Ο κ. Παυλόπουλος εγκαινίασε σήμερα στη Σπάρτη την έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», που στεγάζεται στο μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.
Όπως είπε, «δεν υπάρχει άλλο δέντρο που να συμβολίζει την ήρεμη δύναμη, τη γαλήνη, την ελπίδα, την ζωή την ίδια, από την ελιά, που είναι δεμένη με τον δικό μας πολιτισμό.
Έχει μεγάλη σημασία για τον πολιτισμό μας, αλλά και τους συμβολισμούς για εμάς, ιδίως αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Διότι η ήρεμη δύναμη, η γαλήνη, η ελπίδα και η δημιουργία, είναι το πεδίο μέσα στο οποίο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να πορευθούμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε».
Κάνοντας αναφορά  στην έκθεση, τόνισε ότι «στόχος της σημαντικής συνεργασίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, είναι η σύνδεση του νεότερου πολιτιστικού αποθέματος μ' εκείνο του παρελθόντος, ως αδιάσειστου τεκμηρίου της διαχρονίας του Ελληνικού πολιτισμού, σε όλες τις εκφάνσεις του», ενώ «παράλληλα, λειτουργεί προς όφελος της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας, αποτελώντας λαμπρό παράδειγμα πρωτοποριακής και καρποφόρου συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».
Υπενθύμισε ότι τα εγκαίνια της Έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, στις 7 Μαΐου 2018 και "επειδή η τεράστια σημασία της Έκθεσης επιβάλλει την διάδοση των εμβληματικών μηνυμάτων της και εκτός Αθηνών, αποφασίσθηκε -και ορθώς- στο πλαίσιο τόσο της διετούς συνεργασίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, που για πρώτη φορά πραγματοποιείται, όσο και των εκδηλώσεων του «Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018», να οργανωθεί μια ομότιτλη περιοδεύουσα Έκθεση".
Πρόσθεσε ότι "σαράντα επιλεγμένα αρχαία αντικείμενα, από τις μοναδικές συλλογές του κορυφαίου Εθνικού μας Μουσείου, θα ταξιδέψουν, διαδοχικώς, εντός του 2018 σε τρία μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ: Στην Σπάρτη, στα Ιωάννινα και στην Τήνο.  
Συγκεκριμένα, το 2018 η Έκθεση θα παρουσιασθεί στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού (Σπάρτη), στο Μουσείο Αργυροτεχνίας (Ακρόπολη Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων) και στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (Πύργος Τήνου)".
Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, «τα σαράντα αρχαία αντικείμενα της έκθεσης, από τους προϊστορικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους, αρκετά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά, υφαίνουν τον καμβά της αφήγησης μέσ' από έξι αυτοτελείς θεματικούς θύλακες, συμπυκνώνοντας όψεις του Ωραίου και αποτυπώνοντας την έμφυτη ανθρώπινη ανάγκη για αναζήτησή του στον καθημερινό βίο».
Επιπλέον, σημείωσε ότι, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, αναδεικνύεται ο καλλωπισμός του σώματος με έλαια και αρώματα.
Αναφερόμενος την σημασία και την αποστολή του Μουσείου Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, το οποίο  στεγάζεται στο κτήριο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας, η χρήση του οποίου παραχωρήθηκε στο ΠΙΟΠ από τον Δήμο Σπάρτης, σημείωσε ότι "το  κτήριο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας Σπάρτης, είναι χαρακτηριστικό ελληνικό βιομηχανικό κτίσμα της περιόδου του Μεσοπολέμου, το οποίο ανακαινίσθηκε ριζικά.  
Το έργο εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου και χρηματοδοτήθηκε από το Β΄ και Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.  
Άνοιξε για το κοινό στα τέλη του 2002 και λειτουργεί, υπό την ευθύνη του Ιδρύματος, για τα επόμενα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή του.
Στην καρδιά της λακωνικής γης, μιας από τις κύριες ελαιοπαραγωγούς περιοχές της Πατρίδας μας, το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού παρουσιάζει την άρρηκτη σύνδεση της ελιάς με την ταυτότητα του Τόπου μας, ταξιδεύοντάς μας από τους προϊστορικούς χρόνους ως τον 20ο αιώνα  στον Πολιτισμό, την Ιστορία και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης