Νομοσχέδιο με αλλαγές ως προς την εκλογή των δημάρχων και την εξάλειψη της αναλογικότητας φέρνει το Μέγαρο Μαξίμου με σκοπό, σε πρώτη ανάγνωση, να δημιουργηθεί μία πιο λειτουργική αυτοδιοίκηση με πιο ισχυρές δημαρχίες.
Βασικά σημεία του νέου νομοσχεδίου
Το νομοσχέδιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι έτοιμο να μπει σε δημόσια διαβούλευση, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου και αναμένεται να προκαλέσει πολλές συζητήσεις διότι οι βασικές του διατάξεις είναι εντελώς αντίθετες με την φιλοσοφία που ενυπήρχε στο αντίστοιχο νομοσχέδιο που είχε ψηφιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ.
Μερικές από τις βασικές του διατάξεις είναι η
1.Η ανάδειξη του δημάρχου/περιφερειάρχη με 40% ή 42%
2. Η ανάδειξη του δημάρχου/περιφερειάρχη με διαφορά τουλάχιστον 5% και πάνω στον πρώτο γύρο
3.
Η μείωση των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων
4. Η δημιουργία πλαφόν 3% (ή άλλου ποσοστού) για την ανάδειξη των δημοτικών/περιφερειακών συμβούλων από κάποιο εκλογικό συνδυασμό.
Πρωταρχικός στόχος η μείωση της επιρροής της Χ. Τρικούπη
Ωστόσο, ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου με το νομοσχέδιο αυτό είναι να περιορίσει την επιρροή που έχει το ΚΙΝΑΛ στους κύκλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Εξηγούμαστε: Για όποιον θυμάται καλά, στις εκλογές του Μαΐου 2019, εκλέχθηκαν 87 δήμαρχοι σε όλη την ελληνική επικράτεια προερχόμενοι και στηριζόμενοι από το ΚΙΝΑΛ.
Το ΚΙΝΑΛ του 8%, διατήρησε τους παραδοσιακούς μηχανισμούς υποστήριξης του δικτύου του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και πέτυχε έναν σημαντικό… άθλο.
Να σχηματίσει συμμαχίες, να κάνει συνέργειες με άλλους πολιτικούς χώρους της Κεντροαριστεράς και να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο χώρο απέναντι σε έναν ανύπαρκτο ΣΥΡΙΖΑ που έχασε όλες τις μάχες της περιφέρειας και των κρίσιμων δήμων.
Οι πράσινες νίκες στην Αυτοδιοίκηση
Καταρχάς, να τονίσουμε ότι όλοι οι δήμαρχοι που εξελέγησαν στις κύριες πόλεις της Κρήτης προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ ενώ η περιφέρεια της Κρήτης ήταν η μόνη που έχασε η Νέα Δημοκρατία, στην οποία επικράτησε ο Σταύρος Αρναουτάκης από το ΚΙΝΑΛ, την υποψηφιότητά του στήριξαν όλοι της Κεντροαριστεράς. Από τις πιο χαρακτηριστικές νίκες που πέτυχαν οι πασοκογενείς δήμαρχοι ήταν αυτές στην Λάρισα, στη Κοζάνη, στον Πύργο, στην Β.Κέρκυρα, στους δήμους Θέρμης και Συκεών-Νεάπολης στην Θεσσαλονίκη.
Αλλά και στην Αττική, στον δήμο Παλλήνης, στο δήμο Αγίας Βαρβάρας, στον τεράστιο δήμο Νέας Σμύρνης, στο δήμο Νέας Φιλαδέλφειας και τέλος στους δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Βύρωνα και Χαλανδρίου επικράτησαν οι πασοκογενείς υποψήφιοι.
Ήταν πολλές οι νίκες των προερχόμενων από το ΚΙΝΑΛ που η Χαριλάου Τρικούπη έβγαλε πανηγυρική ανακοίνωση στην οποία τόνιζε ότι η εκλογή των 87 δημάρχων προερχόμενων από το Κίνημα «επιβεβαιώνει τη δυναμική σχέση του Κινήματος Αλλαγής με τον χώρο της Αυτοδιοίκησης».
Επιρροή ΠΑΣΟΚ σε μεγάλες περιφέρειες
Ακόμα, όμως, και στους μεγάλους δήμους η δυναμική του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς ήταν εμφανής.
Για παράδειγμα ο κ. Ζέρβας στην Θεσσαλονίκη προέρχεται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ αλλά στηρίχτηκε από την ΝΔ, στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας ο κ. Σπηλιόπουλος από το ΠΑΣΟΚ, φίλος του Βενιζέλου, ήταν αυτός που έδωσε τη νίκη στον Νεκτάριο Φαρμάκη ως τρίτος υποψήφιος απέναντι στο Α. Κατσιφάρα που «έπαιξε» με ΣΥΡΙΖΑ. Στην Αττική αν άθροιζες τα ποσοστά Σγουρού –Δούρου ήταν ίσα με του Πατούλη από ΝΔ ενώ στο Βόρειο Αιγαίο, ο προερχόμενος από το ΚΙΝΑΛ Π. Χριστόφιας ήταν αυτός που έδωσε τη νίκη στον ανεξάρτητο Κ. Μουτζούρη απέναντι στην έχουσα το χρίσμα από τη ΝΔ, Χριστίνα Καλογήρου.
Κυριαρχία κεντρώου χώρου και στην Αυτοδιοίκηση
Στηριζόμενος σε αυτό το πολύ σημαντικά δεδομένα, ο τέως Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεωδορικάκος και εμπνευστής του νέου νομοσχεδίου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές κατάλαβε ότι η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας περνάει μέσα από την αλλαγή του αναλογικού συστήματος της εκλογής των δημάρχων και των περιφερειαρχών. Του συστήματος που βοήθησε το ΚΙΝΑΛ να πετύχει σημαντικές νίκες, να επηρεάσει υποψήφιους, να δημιουργήσει συμμαχίες, πριν και μετά τις εκλογές, με δημοτικούς συμβούλους (αφού πλέον ο κάθε εκλεγμένος δήμαρχος δεν είχε πάντα την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο) και έτσι αργότερα να μπλοκάρει σημαντικές αποφάσεις. Και εν τέλει να διαδραματίσει – όπως και αλλού, ακόμα και μέσα στη σημερινή κυβέρνηση- έναν κεντρικό ρόλο παρ’ όλο που τα ηνία της Κεντροαριστεράς τα διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, τις «πράσινες» νίκες στους δήμους και περιφέρειες τις «γεύεται» στις εθνικές εκλογές η Κουμουνδούρου…
Με άλλα λόγια, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να κάνει στις επόμενες εκλογές ένα μεγάλο μπάσιμο στον κεντρώο χώρο που διατηρεί ισχυρή εξουσία το ΚΙΝΑΛ, να κόψει τις συμπράξεις του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ και να ενισχύσει την κυβερνησιμότητα στην Αυτοδιοίκηση καθώς αυτή, πλέον, διαχειρίζεται μεγάλα έργα και τεράστια ευρωπαϊκά κονδύλια.
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
Νέο νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση από Μαξίμου – Στόχος να «αλώσει» το Κέντρο και να «πριονίσει» την επιρροή του ΚΙΝΑΛ
Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου με το νομοσχέδιο αυτό είναι να περιορίσει την επιρροή που έχει το ΚΙΝΑΛ στους κύκλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Σχόλια αναγνωστών