Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εξέλιξη Βόμβα: Θα παραιτηθούν οι βουλευτές των Σπαρτιατών προκαλώντας εκλογές στις μεγαλύτερες περιφέρειες της Ελλάδος;

Εξέλιξη Βόμβα: Θα παραιτηθούν οι βουλευτές των Σπαρτιατών προκαλώντας εκλογές στις μεγαλύτερες περιφέρειες της Ελλάδος;
Στο πολύ κοντινό μέλλον θα φανεί αν έστω και την τελευταία ώρα θα τιμήσουν τον τίτλο των Σπαρτιατών γράφοντας ιστορία ή μοιρολατρικά θα περιμένουν εξωκοινοβουλευτικοί παράγοντας να σφραγίσουν το φινάλε της εξευτελιστικής κοινοβουλευτικής τους πορείας
Με την άσκηση της ποινικής δίωξης να έχει πλέον ολοκληρωθεί και την απόφαση του Εκλογοδικείου να αναμένεται εντός των επομένων εβδομάδων, οδηγώντας στην αποπομπή του κόμματος των Σπαρτιατών από το κοινοβούλιο, φουντώνουν οι φήμες που θέλουν σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος ή μεγάλο τμήμα αυτής, να παραιτείται του βουλευτικού αξιώματος οδηγώντας σε εκλογές τις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας.

Το τέχνασμα του ενός υποψηφίου ανά περιφέρεια


Το κόμμα των Σπαρτιατών εμφανίζει μια ιδιαιτερότητα που δε συναντάμε σε κανένα από τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Λόγω του ότι δεν αποτέλεσε ποτέ κανονικό κόμμα, παρά μόνο ένα κέλυφος που πήρε μορφή δύο μόλις εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Ιουνίου 2023, με σκοπό να επιτρέψει σε ορισμένα από τα λιγότερο προβεβλημένα στελέχη του κόμματος των Ελλήνων να περάσουν από τον έλεγχο του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, τα ψηφοδέλτια του δε στελεχώθηκαν όπως εκείνα των υπολοίπων κομμάτων αλλά με ένα μοναδικό υποψήφιο ανά περιφέρεια.
Αυτό σημαίνει ότι αν βουλευτής των Σπαρτιατών σε οποιαδήποτε περιφέρεια παραιτηθεί του αξιώματός του, δεν υπάρχει επιλαχών που θα τον αντικαταστήσει, αλλά η θέση αυτόματα χηρεύει και ξεκινούν οι διαδικασίες ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές στη συγκεκριμένη περιφέρεια

Γιατί η παραίτηση των βουλευτών δρομολογεί διαφορετικές εξελίξεις σε σχέση με την αποπομπή τους από το Κοινοβούλιο με απόφαση Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου

Αν επομένως οι βουλευτές των Σπαρτιατών παραιτηθούν του αξιώματός τους προτού αποφανθεί το Εκλογοδικείο, οι εξελίξεις που θα δρομολογηθούν διαφέρουν από εκείνες που θα προκύψουν στην περίπτωση που θα απομακρυνθούν από τη Βουλή με απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου.
Τη στιγμή αυτή το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο συνεδριάζει και ερευνά αν ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος των Σπαρτιατών δεν είναι ο Βασίλης Στίγκας αλλά ο Ηλίας Κασιδιάρης.
Με τον Άρειο Πάγο να έχει ήδη αποφανθεί, έχοντας πιθανώς διαβιβάσει το πόρισμα του και στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, προς ενίσχυση της κρίσεως του, η απόφαση που θα πάρει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη.
Αν επομένως το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κρίνει ότι ο πραγματικός αρχηγός των Σπαρτιατών την περίοδο της ανακήρυξης τους υπήρξε ο Ηλίας Κασιδιάρης, πράγμα που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμβεί, η ανακήρυξη του κόμματος θα κριθεί παράνομη.
Το κόμμα με συνοπτικές διαδικασίες θα απομακρυνθεί από το Κοινοβούλιο και όλοι του οι βουλευτές θα εκπέσουν των αξιωμάτων τους.
Οι 250.000 ψήφοι που έλαβαν οι Σπαρτιάτες στις εκλογές του Ιουνίου δε θα δοθούν στα υπόλοιπα κόμματα αλλά θα προσμετρηθούν μαζί με την αποχή και το άκυρο.
Οι έδρες των Σπαρτιατών όμως θα δοθούν στα υπόλοιπα κόμματα, αφού ή θα γίνει από την αρχή ανακατανομή όλων των εδρών, με τις έγκυρες ψήφους όμως μειωμένες κατά 250.000, ή οι έδρες θα μοιραστούν αναλογικά σε όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου.
Η κατάσταση είναι πρωτόγνορη και όλα εξαρτώνται από την κρίση των ανώτατων δικαστών και των συνταγματολόγων.
Διαφορετική είναι η περίπτωση στην οποία οι βουλευτές αποφασίσουν να απομακρυνθούν οικειοθελώς από το αξίωμα τους δηλώνοντας την παραίτησή τους.
Εφόσον δεν υπάρχει δεύτερος υποψήφιος σε όλες τις περιφέρειες που έχουν εκλεγεί βουλευτές των Σπαρτιατών, η αναπλήρωση θα γίνει υποχρεωτικά προκηρύσσοντας νέες εκλογές στη συγκεκριμένη περιφέρεια.
Στην περίπτωση αυτή υπάρχει ήδη σχετικό προηγούμενο και οι εξελίξεις που θα προκύψουν είναι απολύτως σαφείς.

Η περίπτωση Τσοβόλα και οι εκλογές στην εκλογική περιφέρεια της Β΄ Αθήνας το έτος 1992

Στις 16 Ιανουαρίου 1992 εκδόθηκε η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για το σκάνδαλο Κοσκωτά, με την αθώωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου.
Με την ίδια απόφαση, ο Δημήτρης Τσοβόλας, υπουργός Οικονομικών την πρώτη οκταετία διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 2,5 ετών και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων επί τριετία για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Αυτό είχε ως συνέπεια να εκπέσει του βουλευτικού αξιώματος με απόφαση του προέδρου της Βουλής, Αθανασίου Τσαλδάρη, στις 20 Ιανουαρίου 1992.
Η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να δοθεί χάρη στον Δημήτρη Τσοβόλα από τη Βουλή δεν καρποφόρησε, αφού η ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας θεώρησε ότι η Βουλή είναι αναρμόδια να κινήσει τη διαδικασία απονομής χάριτος, απορρίπτοντας τη σχετική πρόταση με ψήφους 149 έναντι 135.
Στο μεταξύ το ΠΑΣΟΚ, αναμένοντας μετά βεβαιότητας ότι το αίτημά του θα απορριφθεί, αποφάσισε να συστήσει στους επιλαχόντες βουλευτές της Β’ Αθήνας να αρνηθούν να καταλάβουν την κενή έδρα στη Βουλή, αποβλέποντας στη διενέργεια αναπληρωματικής εκλογής για την πλήρωσή της, σύμφωνα με το Σύνταγμα.
Ήταν μία προσωπική απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου, η οποία δεν έμεινε χωρίς αντιρρήσεις από την εσωκομματική αντιπολίτευση.
Πράγματι, οι 18 επιλαχόντες βουλευτές υπάκουσαν στην απόφασή του κόμματός τους και αρνήθηκαν να καταλάβουν την έδρα του Δημήτρη Τσοβόλα.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, εφαρμόζοντας την προβλεπόμενη Συνταγματική πρόβλεψη, προκηρύχθηκαν εκλογές για τη συγκεκριμένη μόνο περιφέρεια, οι οποίες και έγιναν στις 5 Απριλίου 1992.
Η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός αρνήθηκαν να συμμετέχουν στη διαδικασία, αφήνοντας το ΠΑΣΟΚ να κατέλθει απέναντι στην Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και να καταλάβει ξανά την έδρα αυξάνοντας συντριπτικά το ποσοστό του στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Θα τιμήσουν έστω και την τελευταία ώρα το βαρύ τίτλο των Σπαρτιατών ή θα γραφτούν στην ιστορία ως Εφιάλτες ριψάσπιδες


Πληροφορίες καλά επιβεβαιωμένες, αναφέρουν ότι μερίδα βουλευτών που εισήλθαν στο κοινοβούλιο ως υποψήφιοι των Σπαρτιατών, βλέποντας μετά τις τελευταίες εξελίξεις το πολιτικό τους μέλλον να είναι ξεκάθαρα προδιαγεγραμμένο, σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να περάσουν στην αντεπίθεση, εγκαταλείποντας με δική τους πρωτοβουλία το βουλευτικό τους αξίωμα αντί να περιμένουν την απόφαση του Εκλογοδικείου.
Στο πολύ κοντινό μέλλον θα φανεί αν έστω και την τελευταία ώρα θα τιμήσουν τον τίτλο των Σπαρτιατών γράφοντας ιστορία ή μοιρολατρικά θα περιμένουν εξωκοινοβουλευτικοί παράγοντας να σφραγίσουν το φινάλε της εξευτελιστικής κοινοβουλευτικής τους πορείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης