Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συναγερμός στο Μαξίμου από τους δασμούς Trump - Συνεδριάζει υπό Μητσοτάκη στις 7/4 το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής

Συναγερμός στο Μαξίμου από τους δασμούς Trump - Συνεδριάζει υπό Μητσοτάκη στις 7/4 το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής
Ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, συγκαλεί τη Δευτέρα 7/4 το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής στο Μαξίμου
Σχετικά Άρθρα
«Φουρτούνες» φέρνουν οι δασμοί Trump και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού ο εμπορικός πόλεμος θα έχει επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία.
Έτσι, ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, συγκαλεί τη Δευτέρα 7/4 το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται να εξεταστεί ο αντίκτυπος των Αμερικανικών δασμών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και οι πρωτοβουλίες που θα ληφθούν.
«Τη Δευτέρα συγκαλούμε μαζί με τον αντιπρόεδρο, Κωστή Χατζηδάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής προκειμένου να αποτιμήσουμε τις επιπτώσεις και στη χώρα μας από την επιβολή των δασμών Trump και να αποφασίσουμε για τις δικές μας πρωτοβουλίες ως προς την προστασία της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης ένα 24ωρο πριν στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ.
Σημειώνεται ότι στο Κυβερνητικό Συμβούλιο συμμετέχουν τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτική , Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού, Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Δίνοντας για ...γεύση για τη συνεδρίαση μεθαύριο στο Μαξίμου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, δήλωσε ότι «τη Δευτέρα θα υπάρξει μια γενικότερη συζήτηση για την εξέλιξη των δεδομένων που υπάρχουν και προφανώς εκεί θα γίνει και συζήτηση επαναπροσδιορισμού των δικών μας πολιτικών. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι τον κρίσιμο ρόλο, θα τον παίξουν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διότι η Ελλάδα είναι μια χώρα μέλος του σκληρού πυρήνα της ΕΕ. Και πάντα οι αποφάσεις που λαμβάνονται κάτω από το πρίσμα της ΚΑΠ, έχουν την έγκριση της Επιτροπής».

Σημαντικές οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ, αλλά η χώρα θα επηρεστεί περισσότερο λόγω ΕΕ

Μπορεί από σήμερα, Σάββατο 5/4, να ισχύουν επιπλέον δασμοί 10% για μεγάλο μέρος των προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ από σχεδόν όλο τον κόσμο μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου D. Trump, ωστόσο η Ελλάδα έχει μεν σημαντικές εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτίες, αλλά δεν είναι αυτό το καθοριστικό στοιχείο δε.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τ. Θεοδωρικάκος, η Ελλάδα θα επηρεαστεί περισσότερο ως μέλος της ΕΕ, που αποτελεί και ένα από τον κύριο στόχο των δασμών.
«Σε παγκόσμιο επίπεδο επικρατούν ανησυχία και αβεβαιότητα. Οι δασμοί που ανακοίνωσε ο κ. Τrump μεταβάλλουν σημαντικά τους όρους του παγκόσμιου οικονομικού ανταγωνισμού, προκαλώντας ένα ντόμινο επιπτώσεων που είναι δύσκολο να εκτιμηθούν με ακρίβεια. Ο κίνδυνος ύφεσης και πληθωρισμού είναι περισσότερο ορατός από κάθε άλλη χρονιά μετά την μεγάλη κρίση του 2008. Βέβαια, πολλά θα εξαρτηθούν από τον τρόπο αντίδρασης των άλλων μεγάλων οικονομιών. Το σίγουρο είναι πως απαιτείται από όλους ψυχραιμία και σχέδιο. Η Ελλάδα έχει σημαντικές εξαγωγές στις ΗΠΑ, αλλά δεν είναι αυτό το καθοριστικό στοιχείο. Η χώρα μας θα επηρεαστεί περισσότερο ως μέλος της ΕΕ, που αποτελεί και ένα από τον κύριο στόχο των δασμών», εξήγησε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Θεοδωρικάκος.
Ο υπουργός υπογράμμισε πως «οι εκτονικού τύπου αλλαγές στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι καθιστούν επιτακτικό τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας μας. Για μία ανάπτυξη βιώσιμη και ανθεκτική. Ισόρροπη με αυξημένη παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα».
«Ενισχύουμε τη βιομηχανία γιατί έχει τα χαρακτηριστικά που έχουμε ανάγκη. Προσφέρει σταθερές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και αποτελεί πεδίο σημαντικών επενδύσεων, όπου μπορούν να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα της έρευνας και της καινοτομίας. Αυτή είναι η καλύτερη ασφάλεια και ο δρόμος για την ευημερία των πολιτών», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο, ολοκληρωμένο παραγωγικό μοντέλο και αυτό κάνουμε πράξη με ό,τι εργαλεία έχουμε στη διάθεσή μας: τον αναπτυξιακό νόμο, τις ιδιωτικές επενδύσεις, εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Τους βασικούς άξονες τους παρουσιάσαμε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον περασμένο Νοέμβριο και έκτοτε στο Υπουργείο Ανάπτυξης προχωράμε με το βλέμμα σταθερά στραμμένο στην κοινωνία και εργαζόμαστε σκληρά για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών» .

Οι άξονες στα αγροτικά προϊόντα

Τους τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η χώρα μας, προκειμένου να περιορίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις στις εξαγωγές προϊόντων του πρωτογενούς τομέα προς τις ΗΠΑ, οι οποίες αναμένεται να προκύψουν από τους δασμούς που εξήγγειλε ο Αμερικανός Πρόεδρος D. Trump, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.
Ο κ. Τσιάρας σε συνέντευξή του στο Action24 τόνισε πως απαιτείται:
-Πρώτον, επαναπροσδιορισμός της πολιτικής της ΕΕ στον πρωτογενή τομέα. Η επιλογή αυτή είναι επιβεβλημένη, καθώς, όπως επισήμανε, η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων προς τις ΗΠΑ.
-Δεύτερον, να επιχειρήσει η χώρα μας να υπάρξει εξαίρεση από το μέτρο της αύξησης των δασμών, σε προϊόντα μοναδικά, τα οποία δεν επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή των ΗΠΑ, όπως οι βρώσιμες ελιές, η φέτα κ.α.
-Τρίτον, να λάβει αποφάσεις η ΕΕ για τη στήριξη των αγροτικών προϊόντων που παράγονται από τα κράτη – μέλη της, καθώς είναι αδιανόητο να εξάγονται τα ευρωπαϊκά προϊόντα και οι καταναλωτές των χωρών της Ένωσης να αναγκάζονται να αγοράζουν τα ίδια προϊόντα από τρίτες χώρες, σε τιμές πιο φθηνές.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει, σημείωσε ο υπουργός, να εξεταστεί η οικονομική στήριξη των προϊόντων της ΕΕ για να είναι πιο προσιτά στους Ευρωπαίους καταναλωτές.
Σε κάθε περίπτωση, όπως εξήγησε ο κ. Τσιάρας, αναφερόμενος και σε μέτρα που προτίθεται να λάβει η ισπανική κυβέρνηση, κάθε μέτρο που θα ληφθεί από κάθε ευρωπαϊκή χώρα, υπόκειται στον έλεγχο και στην έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πολύ περισσότερο λόγω εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης