Το αμερικανικό ποδόσφαιρο έχει περαστεί στις συνειδήσεις πολλών ως το άθλημα του ράγκμπι, ωστόσο από το 1993 και μετά υπάρχει και… το MLS (Major League Soccer), το οποίο ιδρύθηκε επίσημα στις 17 Δεκεμβρίου εκείνου του έτους.
Φιλοσοφία των Αμερικανών ιδιοκτητών από την πρώτη μέρα, ήταν να δημιουργήσουν μια κλειστή λίγα, η οποία θα καταφέρει να κοντράρει στα ίσια το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και με τη… συνδρομή βεβαίως εκατοντάδων εκατομμυρίων.
Και μπορεί στο MLS να ξοδεύεται ένας «πακτωλός» χρημάτων, ωστόσο αυτά από μόνα τους δεν φέρνουν την ευτυχία ή την επιτυχία σε τίποτα.
Τα ποσά που προκαλούν «ίλιγγο»
Για να αντιληφθεί κανείς το πόσα χρήματα έχουν επενδυθεί στο MLS και πόσα ακόμα επενδύονται αρκεί να αναφέρουμε πως ο ιδιοκτήτης των Carolina Panthers (σ.σ. ομάδα που αγωνίζονται στο NFL), David Tepper ξόδεψε 273 εκατ. ευρώ (!) ώστε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της νεοσύστατης ομάδας Charlotte FC, η οποία αναμένεται να μπει στο πρωτάθλημα από το 2022.
Αυτά τα 273 εκατομμύρια θα ήταν αρκετά για να αγόραζε ο Tepper μια μικρομεσαία ομάδα της Premier League ή και πολλές ακόμα από την Ευρώπη. Ακόμα, μπορούμε να αναφέρουμε και τα παραδείγματα των New York City FC, FC Cincinnati, Nashville and Austin FC, ομάδες που εξίσου δαπανήσει ποσά μεταξύ 84-126 εκατομμυρίων ευρώ, απλά για να μπορέσουν να συμμετέχουν.
«Το MLS είναι μια εταιρεία η οποία έχει στόχο συνεχώς να αναπτύσσεται», είχε δηλώσει ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, Joe Mansueto, ο οποίος έχει αναλάβει από το 2019 το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ομάδας Chicago Fire, πληρώνοντας το ποσό των 269 εκατομμυρίων ευρώ.
Κι αν δεν σας έχουμε ήδη πείσει ως τώρα με τα παραπάνω στοιχεία, αρκεί να καταγράψουμε και τις περιουσίες των Top-3 ιδιοκτητών της λίγκας. Ο Dietrich Mateschitz των New York Red Bulls έχει περιουσία που αγγίζει τα 22,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ακολουθούν οι Sheikh Mansour της New York City FC (σ.σ. ιδιοκτήτης και της Μάντσεστερ Σίτι) με 18 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά και η Anschutz Entertainment Group, στην οποία ανήκουν οι LA Galaxy με περιουσία 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στο… «κόλπο» και Celebrities
Και σαν να μην έφταναν τα ιλιγγιώδη ποσά τα οποία σπαταλούνται, έχει γίνει… μόδα τα τελευταία χρόνια και αρκετοί Celebrities να μπαίνουν ως μέτοχοι σε ομάδες.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά των Kevin Durant, Will Ferrell και Matthew McConaughey, οι οποίοι έχουν εμπλακεί διοικητικά σε συλλόγους. Ο σταρ των Brooklyn Nets αγόρασε ποσοστό της Philadelphia Union, ο ηθοποιός, παραγωγός και σεναριογράφος βρίσκεται στη μετοχική ομάδα των Los Angeles FC και ο τελευταίος (ηθοποιός και συγγραφέας) είναι μέτοχος, αλλά και… φανατικός υποστηρικτής της Austin FC.
Και βέβαια δεν μπορούμε να βγάλουμε από την κουβέντα και τον… «Super Star», Ντέβιντ Μπέκαμ, ο οποίος από το 2014 αποτελεί τον κύριο επενδυτή και ιδρυτή της Inter Miami, πληρώνοντας 21 εκατομμύρια για να εισέλθει στο πρωτάθλημα, δυνατότητα την οποία είχε «κερδίσει» από όταν αγωνιζόταν στους LA Galaxy (σ.σ. υπήρχε ειδικός όρος στο συμβόλαιο του, όταν υπέγραψε το 2007).
Δυο όμιλοι των 28 ομάδων και όσες έρχονται
Η δομή του MLS περιλαμβάνει δυο Ομίλους με 14 ομάδες στην Eastern Conference οι οποίες είναι οι εξής:
Atlanta United FC, Chicago Fire FC, FC Cincinnati, Columbus Crew, D.C. United, Inter Miami CF, CF Montréal, Nashville SC, New England Revolution, New York City FC, New York Red Bulls, Orlando City SC, Philadelphia Union και Toronto FC και 13 αντίστοιχα στην Western Conference, που αποτελείται από τις: Austin FC, Colorado Rapids, FC Dallas, Houston Dynamo FC, Sporting Kansas City, LA Galaxy, Los Angeles FC, Minnesota United FC, Portland Timbers, Real Salt Lake, San Jose Earthquakes, Seattle Sounders FC, Vancouver Whitecaps FC.
Ακόμα, το 2022 επόμενη ομάδα που θα προστεθεί θα είναι η Charlotte FC, το 2023 St. Louis City SC, αλλά και η Sacramento Republic FC, με την ημερομηνία της ένταξης της να μην έχει γνωστοποιηθεί ακόμα.
Δεν μπορεί να «χτυπήσει» την Ευρώπη
Η «δεξαμενή» χρημάτων του MLS μπορεί να μοιάζει ανεξάντλητη, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ήδη από το 2002 είχε να διαχειριστεί ορισμένα σοβαρά οικονομικά ζητήματα, τα οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα επανεμφανίζονται, ειδικά και την περασμένη σεζόν με την πανδημία του κορωνοϊού.
Το κυριότερο πρόβλημα, όμως, είναι πως τόσο στο αγωνιστικό όσο και στο εμπορικό κομμάτι, οι Αμερικάνοι δεν έχουν μπορέσει να «χτυπήσουν» σε κανένα σημείο τις Ευρωπαϊκές λίγκες.
Ούτε στον τομέα της τηλεθέασης, ούτε σε αυτό των εσόδων, αλλά ούτε και στην ποιότητα των αγώνων και των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στην Ευρώπη, παρά το γεγονός πως ορισμένα μεγάλα «ονόματα» όπως οι Beckham, Henry, Ibrahimovic, Pato, Nani. Higuain, Vela έχουν αγωνιστεί στα αμερικανικά γήπεδα.
Κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει το MLS από το να συνεχίσει να προσπαθεί, ωστόσο έχει ένα μεγάλο «βουνό» να ανέβει και είναι εξαιρετικά πιθανό να μην καταφέρει να το ανέβει και ποτέ…!
Κυριάκος Δημητρόπουλος
Σχόλια αναγνωστών