«Υπάρχουν περιοχές που φλερτάρουν με τα νούμερα του 2019 ή και τα ξεπερνούν και άλλες που υστερούν ακόμη», λένε άνθρωποι της αγοράς
Πλησιάζουν τα προ πανδημίας επίπεδα προορισμοί κυρίως στη νότια Ελλάδα και ίσως ορισμένοι να τα ξεπερνούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων από το χώρο του τουρισμού, κεφαλαιοποιώντας την καλή διαχείριση της πανδημίας, την ισχυροποίηση του brand και την αστείρευτη διάθεση για διακοπές του ταξιδιωτικού κοινού, μετά από δύο χρόνια «εγκλεισμού» λόγω πανδημίας.
Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια και ο υψηλός πληθωρισμός δεν φρέναραν τη ζήτηση, παρά το «πάγωμα» λίγων εβδομάδων, με αποτέλεσμα η τουριστική κίνηση να αυξάνεται με ανοδικές τάσεις στις κρατήσεις και στις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις όσο πλησιάζουμε στη high season.
Οι δείκτες συνηγορούν ότι η πορεία του 2022 θα είναι ανοδική και θα προσεγγίσει τα νούμερα του 2019 (πόσο, μένει να το δούμε) με την αισιοδοξία να διατηρείται - αν και συγκρατημένη από μια σειρά αστερίσκους που έχουν να κάνουν με τις πιέσεις στις τσέπες των καταναλωτών, το αυξημένο λειτουργικό κόστος επιχειρήσεων και τις διαφορετικές ταχύτητες ανάκαμψης των προορισμών.
Συμβόλαια με παλιές τιμές και έλλειψη προσωπικού
Είναι χαρακτηριστικό ότι προορισμοί όπως η Ρόδος που εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό (έως και 80%) από τα συμβόλαια με tour operators, δουλεύουν φέτος με τιμές του 2019, όταν τα κόστη της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων έχουν εκτοξευτεί. Άνθρωποι του ξενοδοχειακού κλάδου, έχουν υπολογίσει κατά μέσο όρο αύξηση στα οικονομικά βάρη που φτάνει το 30%, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι αυτή μπορεί να είναι έως και σημαντικά μεγαλύτερη, ανάλογα με την περίπτωση και τα μεταφορικά. «Το κόστος στην εστίαση και των ποτών είναι αυξημένο κατά 38% και κατά 20% τουλάχιστον το εργασιακό κόστος, αφού δόθηκαν έως και μεγαλύτεροι μισθοί για κάλυψη κενών θέσεων εργασίας που είναι χιλιάδες» σημειώνει επιχειρηματίας. Καθοριστικό επίσης ρόλο θα έχουν και οι last minute τουρίστες: «Ίσως ορισμένοι περιμένουν να πέσουν οι τιμές για να περιορίσουν τις δαπάνες τους και ύστερα να κλείσουν τις διακοπές τους», προσθέτει άλλος.
Οι ανατιμήσεις δεν αποκλείεται ωστόσο να επηρεάσουν τους επόμενους μήνες τις τουριστικές δαπάνες. Άλλοι εκτιμούν πως το γεγονός ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους top προορισμούς και φέτος, της δίνει το δικαίωμα να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους στα συμβόλαια του 2023. Ενδεικτικό των θετικών μηνυμάτων από τους tour operators του εξωτερικού είναι και το ότι ήδη γίνονται συμφωνίες για το επόμενο καλοκαίρι προσθέτοντας περισσότερες θέσεις, εκτίμησε ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας. «Το κάνει ήδη η Easy Jet. Το κάνει ήδη η Jet 2, κάτι που δείχνει πόσο ισχυρό είναι το brand Ελλάδα. Ας μην παραβλέπουμε εξάλλου το γεγονός ότι η χώρα μας είναι το νούμερο 5 τουριστικό brand παγκοσμίως», είχε επαναλάβει σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στον Ant1.
Ταμειακές ασκήσεις ισορροπίας στη Βόρεια Ελλάδα
Η μεγάλη εξάρτηση της Βόρειας Ελλάδας από τον οδικό τουρισμό προερχόμενο από τα Βαλκάνια, προσθέτει επιπλέον ψήγματα ανησυχίας μιας σημαντικής μερίδας επιχειρηματιών, διογκώνοντας την ανασφάλεια του κλάδου για τα ταμειακά αποτελέσματα της σεζόν. Οι άνθρωποι του τουρισμού περιμένουν πως και πως τα πρώτα δείγματα του Ιουνίου – αγωνιούν δε για την ακρίβεια και τις ψυχολογικές επιπτώσεις του πολέμου στο εν δυνάμει ταξιδιωτικό κοινό που βρίσκεται γεωγραφικά κοντά στην Ουκρανία, ενώ έχουν έγνοια και για την κατάσταση στα χερσαία σύνορα, καθώς εδώ και πολλά χρόνια, παρατηρούνταν αναπόφευκτα ουρές - ακόμα και πριν την πανδημία.
Είναι ενδεικτικό ότι πολλές επιχειρήσεις ακόμα και στην Χαλκιδική προτίμησαν να επαναλειτουργήσουν φέτος προς τα τέλη Μαΐου, αφού ολόκληρος ο μήνας θεωρήθηκε υποτονικός για τους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας και προκειμένου να αποφευχθεί ένα επιπλέον ρίσκο μετά τις πληγές που άνοιξε η πανδημία. Όσο για τον Ιούνιο, η πληρότητα κυμαίνεται από 50% έως και 85% στις περισσότερες επιχειρήσεις, ενώ είναι ενδεικτικό ότι οι Ρουμάνοι που επέλεγαν κλασικά τη Θάσο, την Πιερία, τη Χαλκιδική και τη Σαμοθράκη, άνοιξαν φέτος τη βεντάλια των προορισμών, προσθέτοντας την Εύβοια, το Ιόνιο και άλλες περιοχές στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα.
Στα ύψη η ζήτηση, νέες επενδύσεις
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία μπορεί να έχει αυτοπεποίθηση μέσα στον παγκόσμιο τουριστικό στίβο. Προσφέρει σύγχρονες, ποιοτικές ξενοδοχειακές υπηρεσίες που κάνουν τη διαφορά στη φιλοξενία, δημιουργώντας μοναδικές εμπειρίες. Η υψηλή ζήτηση για την Ελλάδα αποδεικνύει πως κάτι κάνουμε καλά κι εμείς οι ξενοδόχοι. Κι αυτό που κάνουμε καλά είναι παρακολουθούμε τις παγκόσμιες τάσεις, να τολμάμε, να επενδύουμε, να ρισκάρουμε, να καινοτομούμε. Και τα κάνουμε καλά όλα αυτά, γιατί πάνω απ’ όλα θέλουμε να ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη των επισκεπτών μας» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος στο ελληνο-ισραηλινό συνέδριο που διοργανώθηκε στο νέο ξενοδοχείο της αλυσίδας Brown Hotels στους Αγίους Θεοδώρους, στο Λουτράκι Κορινθίας.
«Σίγουρα το 2022 θα είναι μια καλύτερη χρονιά από το 2021. Μετά από μια δύσκολη διετία εξαιτίας της πανδημίας, πάμε σε μια σεζόν που θα μοιάζει με την προπανδημική κανονικότητα» εκτίμησε ο ίδιος και μετέθεσε ουσιαστικά την οριζόντια ανάκαμψη σε όλους τους προορισμούς και τις αγορές που έμειναν πίσω (μαζί με τις εκθέσεις, τα συνέδρια και τα επαγγελματικά ταξίδια) για το 2023: «Παρά τις νέες προκλήσεις που σχετίζονται με τον πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία και στο βαθμό που δεν θα έχουμε νέα ανησυχητικά υγειονομικά δεδομένα, μπορούμε να ρεαλιστικά να προσδοκούμε από το 2023 πως θα φτάσουμε και ίσως ξεπεράσουμε τις επιδόσεις του 2019, που ήταν χρονιά – ρεκόρ πριν την πανδημία. Αλλά τα ρεκόρ γι αυτό υπάρχουν. Για να καταρρίπτονται», ανέφερε.
Η βραχυχρόνια μίσθωση
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αθήνας που ενώ πληθώρα ξένων τουριστών κινείται στα μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό κ.α.), στο αεροδρόμιο (στοιχεία Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών) και νέες αεροπορικές εταιρείες μπαίνουν στο «παιχνίδι», είναι ενδεικτικό ότι τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας είδαν μειωμένα έσοδα και πληρότητα, σύμφωνα με την ΕΞΑΑΑ. Οι ξενοδόχοι της Αθήνας και όχι μόνο, διαμαρτύρονται για το αρρύθμιστο, όπως υποστηρίζουν τοπίο που επικρατεί στη βραχυχρόνια μίσθωση και ζητούν να θεσπιστούν ίσοι κανόνες λειτουργίας (κατά τα πρότυπα που εφαρμόζουν αρκετές πόλεις του εξωτερικού), να ισχύουν αντίστοιχες υποχρεώσεις προς το κράτος για όσους προσφέρουν ίδιες υπηρεσίες και να παταχθεί το φαινόμενο της παραξενοδοχίας.
Την ίδια ώρα, αρκετά σπίτια που νοικιάζονταν με τη σεζόν (πχ Μάιος – Σεπτέμβριος) είναι δυσεύρετα ακόμα και στα νησιά, αφού πολλοί ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών προκειμένου να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος διαβίωσης, στέφονται στη βραχυχρόνια μίσθωση λόγω αυξημένης ζήτησης και άρα, περισσότερα έσοδα για τους ίδιους. Στην Κεφαλονιά έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση φέτος των καταλυμάτων που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση, ενώ στην Κρήτη, από τις 190 χιλιάδες αφίξεις του Απριλίου, οι 95.000, δηλαδή οι μισές, διοχετεύτηκαν σύμφωνα με τους ξενοδόχους σε βίλες και καταλύματα, νόμιμα και παράνομα, βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η άνθησή της μάλιστα έχει φέρει την Κρήτη στις πρώτες θέσεις της αντίστοιχης ζήτησης, σημειώνοντας αύξηση 306% από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο 2022.
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών