Ο Κύπριος Κώστας Μιχαηλίδης, ο πρώην Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας ήταν ο μόνος Πρόεδρος συστημικής τράπεζας που η θητεία του δεν ανανεώθηκε, αντιθέτως του ζητήθηκε η παραίτηση του.
Ο νέος Πρόεδρος της Εθνική τράπεζας είναι ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος δεν ήταν η πρώτη επιλογή καθώς προσέγγισαν τον Λουκά Παπαδήμο για να αναλάβει την θέση αλλά ο ίδιος αρνήθηκε.
Το βασικό ερώτημα είναι γιατί δεν ανανεώθηκε η θητεία του Μιχαηλίδη, ήταν η επιθυμία του Γκίκα Χαρδούβελη να γίνει Πρόεδρος με την στήριξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, της ΤτΕ και της κυβέρνησης ή ήταν απόρροια και δικών του λαθών;
Προφανώς ήταν αποτέλεσμα σύνθετο, κάτι η μεγάλη επιθυμία Χαρδούβελη να γίνει Πρόεδρος, κάτι η λάθος στρατηγική του Κώστα Μιχαηλίδη είχαν ως αποτέλεσμα να μην ανανεωθεί η θητεία του στην θέση του Προέδρου της Εθνικής Τράπεζας.
Μια σύντομη αναδρομή…
Η πρώτη σύγκρουση με Φραγκιαδάκη
Ο Κώστας Μιχαηλίδης πρώην στέλεχος της UBS και της Credit Suisse όταν ήρθε στην Ελλάδα στα τέλη του 2017 φαινόταν ιδανική περίπτωση κυρίως γιατί είχε ισχυρό βιογραφικό.
Ανέλαβε Πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας με την σημαντική υποστήριξη της Egon Zehnder της εταιρίας που αξιολογεί τα βασικά στελέχη της αγοράς.
Ερχόμενος στην Ελλάδα, ήρθε σε σύγκρουση σχετικά σύντομα με τον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής τράπεζας, ο οποίος ομολογουμένως επιχείρησε να παράξει έργο, ενώ πουλώντας την Finansbank έδωσε την δυνατότητα στην Εθνική να αποπληρώσει τα Cocos τα μετατρέψιμα ομόλογα 2 δισεκ. ευρώ.
Εμπλοκή λοιπόν για την απομάκρυνση Φραγκιαδάκη είχε και ο Κώστας Μιχαηλίδης ο Πρόεδρος της Εθνικής ο οποίος στο εδώ σύστημα είχε την υποστήριξη του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Μ. Czurda.
Για την ιστορία ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017 προωθούσε άλλη λύση στέλεχος της World Bank αλλά τελικά κατάφερε ο Μιχαηλίδης και κέρδισε.
Η έλευση Μυλωνά…
Ο Παύλος Μυλωνάς αποδείχθηκε αποτελεσματικός διευθύνων σύμβουλος για την Εθνική τράπεζα όπως αποδεικνύει η πορεία του ομίλου.
Δημιούργησε μια νέα και ισχυρή διευθυντική δομή και πλέον η Εθνική βρίσκεται σε μια καλή κατάσταση.
Ωστόσο το πρώτο διάστημα… οι σχέσεις Προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου ήταν συγκρουσιακές.
Για όσους το λησμόνησαν…ο Πρόεδρος ως μη εκτελεστικός παρενέβαινε σε εκτελεστικές αρμοδιότητες, διαιρώντας το διοικητικό συμβούλιο και οδηγώντας σε εσωστρέφεια την Εθνική που αναζητούσε τότε την στρατηγική της.
Η σύγκρουση αυτή ήταν εμφανής και στους έξω… όχι μόνο στους διαδρόμους της Εθνικής Τράπεζας αλλά τελικά ο Μυλωνάς επικράτησε…
Οι σχέσεις στην πορεία αποκαταστάθηκαν αλλά έμεινε το στίγμα της σύγκρουσης.
Η σκληρή σύγκρουση με Χαρδούβελη
Ο Κώστας Μιχαηλίδης ως Πρόεδρος της Εθνικής, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ… τοποθέτησε στο διοικητικό συμβούλιο τον Γκίκα Χαρδούβελη πρώην υπουργό και οικονομολόγο της Eurobank.
Γρήγορα ο Μιχαηλίδης διαπίστωσε ότι ο βασικός στόχος του Χαρδούβελη ήταν να γίνει Πρόεδρος και έκτοτε ξεκίνησε η σύγκρουση.
Τα σημαντικότερα στοιχεία της σύγκρουσης αυτής ήταν κυρίως η επιστολή που έστειλε ο Andrew McIntyre πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας και παλαιού στελέχους της Lloyds Bank.
Στην επιστολή 6 σελίδων που έστειλε ο Andrew McIntyre στον SSM, το ΤΧΣ και σε άλλους θεσμούς αποκαλούσε τον Χαρδούβελη επικίνδυνο και ακατάλληλο για την θέση του Προέδρου της Εθνικής τράπεζας.
Ο Andrew McIntyre αποπέμφθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας και με εντολή του ΤΧΣ αλλά και της πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής τράπεζας.
Μάλιστα ο Μιχαηλίδης ενημέρωσε τον SSM ή καλύτερα υπενθύμισε στον SSM – μετά την επιστολή Andrew McIntyre – ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης είχε μεταφέρει επί εποχής capital controls τα χρήματα του στο εξωτερικό προκαλώντας πλήθος πολιτικών αντιδράσεων εκείνη την περίοδο.
Αν και το θέμα είχε κλείσει άπαξ και ο Χαρδούβελης είχε αναγνωρίσει το λάθος του, ωστόσο ο Μιχαηλίδης το υπενθύμισε προφανώς γιατί ήθελε να αποδομήσει τον Χαρδούβελη στον εποπτικό μηχανισμό
Μετά και από τις δύο αποτυχημένες προσπάθειες και βλέποντας ότι δεν είχε την στήριξη ούτε του ΤΧΣ άπαξ και ο Czurda απομακρύνθηκε από την θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ… επιχείρησε να προσεγγίσει μια κυρία… στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας, ώστε να καταψηφίσει τον Χαρδούβελη.
Δεδομένης της υποστήριξης που είχε ο Χαρδούβελης από το ΤΧΣ και την κυβέρνηση, η κυρία του διοικητικού συμβουλίου αλλά και άλλα δύο μέλη που ατύπως υποστήριζαν τον Μιχαηλίδη έκαναν πίσω.
Έτσι κατέληξε το διοικητικό συμβούλιο να εκλέξει παμψηφεί τον Χαρδούβελη για Πρόεδρο.
Η Εθνική επικοινώνησε την λέξη παμψηφεί αλλά πίσω από αυτή την λέξη… προφανώς και κρύβεται ένα θολό παρασκήνιο.
Ο Κώστας Μιχαηλίδης ήρθε σε σύγκρουση με δύο διευθύνοντες συμβούλους, ήρθε σε σύγκρουση με υποψηφίους, με αποκορύφωμα την σκληρή μάχη με τον Χαρδούβελη.
Ο ίδιος για μεγάλο διάστημα βρισκόταν μεταξύ του ξενοδοχείου Grecotel Cape Σούνιο και του Grant Resot στο Λαγονήσι.
Οι κακές γλώσσες υποστηρίζουν ότι τις διαμονές του στα ξενοδοχεία τα πλήρωνε η Εθνική τράπεζα αλλά αυτό έχει ελάχιστη σημασία.
Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί ο Μιχαηλίδης ήταν ο μόνος Πρόεδρος συστημικής τράπεζας που η θητεία του δεν ανανεώθηκε;
Υπάρχει απάντηση η οποία εν μέρει απαντάται σε αυτό το κείμενο.
Υπάρχει όμως και ένα άλλο παρασκήνιο το οποίο το αφήνουμε για την ιστορία των γεγονότων.
Ο Μιχαηλίδης ενώ είχε όραμα για την Εθνική, μπουρδουκλώθηκε για να χρησιμοποιήσουμε μια λαϊκή λέξη στην ίντριγκα και στο παρασκήνιο και έχασε τον προσανατολισμό του.
Όταν αποχώρησε ο Μιχαηλίδης… από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής πόσα χάρηκαν;
Το κείμενο αυτό δεν έχει σκοπό να αμαυρώσει την φήμη του οποιουδήποτε, παρουσιάζει γεγονότα και τίποτε λιγότερο.
Για το μέλλον… η κρυστάλλινη μας σφαίρα βλέπει ότι εάν ο Γκίκας Χαρδούβελης αναγνωρίσει ότι είναι μη εκτελεστικός Πρόεδρος και κουμάντο στην Εθνική κάνει ο εκτελεστικός διευθύνων σύμβουλος Μυλωνάς όλα θα εξελιχθούν ιδανικά.
Την επικοινωνιακή στρατηγική επίσης την χαράσσει ο Μυλωνάς και ο Χαρδούβελης συντάσσεται και επικουρεί.
Θα ξαναδούμε την κρυστάλλινη μας σφαίρα σε 6 μήνες από σήμερα.
Προφανώς και γράφουμε πολύ λιγότερα από αυτά που ξέρουμε για το παρασκήνιο των τελευταίων ετών στην Εθνική τράπεζα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών