Η ΕΚΤ δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση.
Και δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση επειδή παραβιάζει συστηματικά τους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας που με αυστηρότητα επιβάλλει στις εμπορικές τράπεζες.
Η ΕΚΤ είναι ο πιο τοξικός παραβάτης των κανόνων λειτουργίας μια αγοράς αλλά γιατί;
Η ΕΚΤ έχει 8,77 τρισεκ. ευρώ συνολικό ενεργητικό, συνολικά περιουσιακά στοιχεία.
Τα κεφάλαια στον ισολογισμό της ΕΚΤ ανέρχονται σε 114,8 δισεκ. ευρώ αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ισολογισμός είναι 76 φορές περισσότερος από τα ίδια κεφάλαια.
Η μόχλευση που σημαίνει πόσες φορές τα κεφάλαια είναι τα περιουσιακά στοιχεία… φθάνει στο εκπληκτικό ποσοστό των 76 φορών….
Με όρους κεφαλαιακής επάρκειας η ΕΚΤ δεν πληροί κανένα κριτήριο καθώς έχει συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας περίπου 3% και εάν προσμετρήσουμε και τις ζημίες από τα ομόλογα φθάνει στο 2%.
Μια εμπορική τράπεζα πρέπει να έχει συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 15% ή 17% ή 18% και σίγουρα όχι 2% ή 3%.
Μια εμπορική τράπεζα με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 2% ή 3% σημαίνει ότι τελεί υπό καθεστώς default – χρεοκοπίας και χρήζει άμεσης ανακεφαλαιοποίησης.
Η ΕΚΤ επιβάλλει κεφαλαιακές ενισχύσεις στις τράπεζες αλλά η ίδια συστηματικά κατά κόρον και εξακολούθηση παραβιάζει αυτούς τους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας.
Η μόχλευση μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή…
Μια εμπορική τράπεζα είθισται να διαθέτει συνολικό ενεργητικό δηλαδή συνολικά περιουσιακά στοιχεία 13-15 φορές τα κεφάλαια της.
Στις ελληνικές τράπεζες π.χ. αυτός είναι ένας κλασσικός κανόνας.
Μια τράπεζα που έχει 79 δισεκ. ενεργητικό και 5,3 δισεκ. κεφάλαια συνεπάγεται μόχλευση 14 με 15 φορές τα κεφάλαια…
Γίνεται αντιληπτό ότι άλλο 15 φορές και άλλο 76 φορές μόχλευση τα κεφάλαια.
Η ΕΚΤ εκμεταλλεύτηκε την δεσπόζουσα μονοπωλιακή της θέση ως κεντρική τράπεζα παραβιάζοντας συστηματικά, προκλητικά και προσβλητικά όλους τους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας.
Η ΕΚΤ έχει αγοράσει 5 τρισεκ. περιουσιακά στοιχεία της Ευρώπης κυρίως κρατικά και εταιρικά ομόλογα και έχει αναλάβει ένα τεράστιο ρίσκο άπαξ και οι τιμές έχουν υποχωρήσει λόγω της οικονομικής επιδείνωσης.
Εάν η ΕΚΤ ήταν εισηγμένη τράπεζα σε χρηματιστήριο η μετοχή της θα είχε καταρρεύσει…
Η ΕΚΤ αποτελεί το αποτέλεσμα μιας άρρωστης νομισματικής πολιτικής, πλημμυρισμένη με τοξικότητα, συστηματική παραβίαση των κανόνων και προσβλητική παραπλάνηση των αγορών.
Η ΕΚΤ προκάλεσε με την λανθασμένη και αδιέξοδη νομισματική της πολιτική τον πληθωρισμό, είναι η τερατογέννεση της ποσοτικής χαλάρωσης…
Ο πληθωρισμός δεν είναι δημιούργημα του Putin της Ρωσίας που ανόητα υποστηρίζουν ορισμένοι αλλά της ποσοτικής χαλάρωσης μιας τοξικής παρεμβατικής πολιτικής, που απέτυχε παταγωδώς, εκτόξευσε τα δημόσια χρέη και καλλιέργησε την ψευδαίσθηση της ευμάρειας.
Η ΕΚΤ είναι μια κεντρική τράπεζα που τελεί υπό καθεστώς default με όρους πραγματικής αγοράς.
Διασώζεται γιατί καθορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού και σε αυτή την συγκυρία παίζει το παιχνίδι της εξαπάτησης, προτείνει κανόνες που συστηματικά παραβιάζει…
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών