Στο επίκεντρο η διεθνής τραπεζική κρίση αλλά και η πολττική αβεβαιότητα αναφορικά με τις εκλογές, με τη δυναμική της κυβέρνησης να ατονεί, και με την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ να αποτελεί μονόδρομο
O μήνας Μάρτιος έκλεισε με απώλειες -6,61% για τον Γενικό Δείκτη ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης βυθίστηκε στο -18,28%.
Κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων συνεδριάσεων η μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας, με την υποτονικότητα να αναμένεται να συνεχιστεί καθώς η εβδομάδα που διανύουμε θα έχει 4 συνεδριάσεις λόγω του Πάσχα των Καθολικών και η επόμενη 3 λόγω του Ορθόδοξου Πάσχα.
Στο επίκεντρο παραμένει η διεθνής τραπεζική κρίση αλλά και εγχώριες εξελίξεις αναφορικά με την ανακοίνωση των εκλογών, με την προσοχή να στρέφεται στις δημοσκοπήσεις αν και η δυναμική της κυβέρνησης ατονεί... με την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ να αποτελεί μονόδρομο.
Το ερώτημα, πλέον, είναι όχι ποιος θα είναι πρώτο κόμμα αλλά ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά για την ώρα, κρατάει το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων ενώ με το ενδεχόμενο ακυβερνησίας, υπάρχει πιθανότητα να φθάσει στις 950 μονάδες και ακολούθως να βρεθεί στις 880 μονάδες και στην συνέχεια όταν η Ελλάδα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα να κινηθεί προς την ζώνη των 1300 μονάδων.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά ξεχώρισαν Πειραιώς +5,93% και Alpha Bank +4,53% και ακολούθησαν Εθνική +1,57% και Eurobank +1,4%.
Άλμα καταγράφουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, με τo brent +6% στα 84,70 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό +6% στα 80,30 δολ. το βαρέλι, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή με έντονη την ανησυχία για νέες πληθωριστικές πιέσεις και τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίζουν την πολιτική σύσφιξης.
Μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού του Μαρτίου στην Ευρωζώνη στο 6,9%, από 8,5% τον Φεβρουάριο με ενδιαφέρον αναμένεται ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ στις 12/4 που θα κρίνει τις επόμενες αποφάσεις της FED στις αρχές Μαΐου.
Εντός Απριλίου και ειδικότερα στις 21/4 τα επενδυτικά βλέμματ στρέφονται στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor's η οποία βρίσκεται μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική.
Παρά το γεγονός ότι η Goldman Sachs έχει ανοίξει ένα παράθυρο για την επίτευξη του πολυπόθητου στόχου, εντούτοις η αναβάθμιση της Ελλάδος εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας και προεκλογικής περιόδου θα είναι ανεπίτρεπτη πέραν από κάθε άποψη
Οι ελληνικές τράπεζες «μπλοκάρουν» την ΤΕΝΕΡΓ - Η First Sentier θα δανειστεί 1 δισ και θα αγοράσει έως 70% στα 22,8 ευρώ
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που διοικείται από τον Γιώργο Περιστέρη βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό σε διαπραγματεύσεις για να πουλήσει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κίνηση απαραίτητη ώστε να μειώσει τον δανεισμό την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και τον προσωπικό του δανεισμό.
Οι διαπραγματεύσεις χρονίζουν και σίγουρα οι καθυστερήσεις προβληματίζουν.
Η First Sentier είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να αποκτήσει στρατηγικό ποσοστό στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την εξαγορά ποσοστού έως το 70% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και μέσω δημόσιας πρότασης στα 22,8 ευρώ.
Ωστόσο αποτάθηκε στις ελληνικές τράπεζες οι οποίες έθεταν όρους που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί από την First Sentier…η οποία εξέτασε την σύναψη κοινοπρακτικού δανείου 1 δισεκ. ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες ζητούσαν υψηλά επιτόκια κοντά στο 5,5% - χαμηλό 4,5% και υψηλό 5,8% - αλλά το κυριότερο ζητούσαν να δεσμευτούν έσοδα από μελλοντικά deal για την αποπληρωμή των δανείων σε βάθος 3ετίας.
Ο δεύτερος αυτός όρος ενόχλησε την First Sentier η οποία πλέον εγκατέλειψε τα σχέδια να δανειστεί από τις ελληνικές τράπεζες και σε συνεργασία με την J P Morgan διερευνά δύο τράπεζες του εξωτερικού ώστε να συνάψει δάνειο.
Ωστόσο ενόψει εκλογών η First Sentier έχει αποφασίσει να περιμένει το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών ώστε να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις της…
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ οι τράπεζες γνωρίζουν την αξιοπιστία του Περιστέρη δεν έχει δημιουργηθεί ποτέ πρόβλημα με τα δάνεια που αποπληρώνονται κανονικά… εντούτοις….δεν διευκόλυναν το deal προφανώς επειδή… ανησυχούν για την μεγάλη δανειακή έκθεση του ομίλου ή γιατί γενικώς είναι διστακτικές με τον δανεισμό…
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,22%. και τον Τραπεζικό Δείκτη +0,93%.
Λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης, εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς +6,01%, Alpha Bank +4,84%, . αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως ΕΥΔΑΠ +5,54%, ΕΛΠΕ +3,17%, Μυτιληναίος +2,67% .. και ο Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,25% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,54%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,29% στις 1.068 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.070,85 μονάδες και χαμηλό τις 1.056,90 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 65,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 23,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 16,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,33 εκατ. ευρώ και όγκου 2,46 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 801 χιλ. τεμάχια αξίας 921 χιλ. ευρώ, η Εθνική 195 χιλ. τεμάχια αξίας 885 χιλ. ευρώ και η Eurobank 1,35 εκατ. τεμάχια αξίας 1,67 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 55 χιλ. τεμάχια αξίας 746 χιλ. ευρώ, ο Τιτάν 19 χιλ. τεμάχια αξίας 278 χιλ. ευρώ και η Motoir Oil 18 χιλ. τεμάχια αξίας 431 χιλ. ευρώ.
H Τέρνα Ενεργειακή 20 χιλ. τεμάχια αξίας 396 χιλ. ευρώ, η Μοτοδυναμική 2,63 χιλ. τεμάχια αξίας 8,1 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.068 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τη ζώνη των 1.080 μονάδων και ακολουθούν οι 1.100 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.020 μονάδες και ακολουθεί το τεχνικό και ψυχολογικό σημείο των 1.000 μονάδων, οι 970, οι 950 και οι 900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 782 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 800 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες .
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 720 μονάδες και οι 700 και οι 680 μονάδες.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,19% - Το spread με την Ιταλία στις 4 μ.β.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με το κλίμα να παραμένει εύθραυστο εν μέσω φόβων για τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα και περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων που επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη.
Ωστόσο οι τελευταίες συντονισμένες ενέργειες των αρχών σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν ηρεμήσει τις αγορές.
Στο επίκεντρο, οι αποφάσεις των Fed, ΕΚΤ, ΒοΕ για τα επιτόκια, πού συνεχίζουν τις αυξήσεις με κύριο στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού χωρίς να υπάρχει πρόθεση να μειώσουν τα επιτόκια φέτος.
Αναλυτικά, το ελληνικό 10ετές κινείται στο 4,21%, το ιταλικό ομόλογο στο 4,15% και το γερμανικό 10ετές στο 2,34%.
Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,49% και το 2ετές στο 4,08% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ έφτασε στο 3% ενώ οι επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ 4 Απριλίου 2023 και 15 Ιουνίου 2023 θα μας οδηγήσουν σε τελικό παρεμβατικό επιτόκιο στο 4% ή 4,5%
Με επιτόκια παρέμβασης στο 4% από 2,5% σημαίνει επιτόκια στο 10ετές ομόλογο στο 6,5%.
Υπάρχει ένας άτυπος κανόνας το 10ετές Γερμανικό ομόλογο έχει παραπλήσιο επιτόκιο με το επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ περίπου 2,5%.
Η διαφορά μεταξύ ελληνικού 10ετές και αντίστοιχου Γερμανικού κινείται πλησίον του 2% με 2,5% ή 200 με 250 μονάδες βάσης, έχοντας απομακρυνθεί από τις 300 ή 350 μονάδες, επίπεδα που νομοτελειακά θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ.
Οπότε όταν φθάσει το 10ετές Γερμανικό στο 4% το 10ετές ελληνικό θα βρίσκεται στο 6% με 6,5%.
Οι εφοπλιστές έκαναν σπουδαίες κινήσεις με τράπεζες και Άκτωρ.... αλλά απαιτούνται εξυγίανση, κεφάλαια και λίγη πολιτική τύχη…
Οι εφοπλιστές Μπάκος και Καυμενάκης και ο επιχειρηματίας και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat Εξάρχου έκαναν σπουδαίες κινήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Από την στιγμή που αποχώρησαν με μεγάλο κέρδος από την μάχη του Ελλάκτωρ και αγόρασαν την Intrakat… σε σύντομο χρονικό διάστημα, προέβησαν στην αγορά της Παγκρήτιας, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την Attica bank και αυτή την εβδομάδα λογικά θα κλείσει και γραπτώς η συμφωνία με τους μετόχους για τους όρους και της μελλοντικής συνεργασίας και βεβαίως αγόρασαν έναντι 214 εκατ το κατασκευαστικό σκέλος του Άκτωρ.
Οι κινήσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές, καθώς μπορούν να γιγαντώσουν τον όμιλο σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα αλλά πλέον οι εξαγορές πρέπει να τερματιστούν.
Συνολικά θα έχουν επενδύσει 650 εκατ ευρώ μαζί με τις αυξήσεις κεφαλαίου που θα ακολουθήσουν.
Απαιτείται πλέον δουλειά, όχι άλλα εξαγορές....ώστε οι εξαγοραζόμενες τράπεζες και εταιρίες να εξυγιανθούν και να συμβάλουν αρμονικά στον σχηματισμό του νέου ομίλου.
Απαιτούνται πολλά κεφάλαια αφού η Attica bank δεν καθαρίζει με τα 473,3 εκατ αύξηση κεφαλαίου θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση που θα συνδεθεί και με τα warrants που θα εκδοθούν και θα τα πάρει η Thrivest των Μπάκου Καυμενάκη και Εξάρχου.
Η Παγκρήτια χρειάζεται εξυγίανση αφού τα 95 εκατ αρνητικού goodwill που θα προκύψει από την ενσωμάτωση της HSBC δεν επαρκεί.
Ακόμη ο Άκτωρ συνεχίζει να παραμένει μια εταιρία που χρειάζεται εξυγίανση ωστόσο η Intrakat δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου.
Τα 214 εκατ θα δοθούν από την Intrakat στον Ελλάκτωρ ως εξής 100 εκατ άμεσα και 114 εκατ σε διάστημα 19 μηνών ή 19 ισόποσες δόσεις…
Το νέο σχήμα Intrakat και Άκτωρ δεν πρέπει να προσμετράται μόνο με όρους ανεκτέλεστων έργων ύψους 4 δισεκ. ευρώ αλλά κυρίως τελικού αποτελέσματος εκεί που πάσχουν οι κατασκευαστικές εταιρίες.
Ωστόσο η μείωση των εκπτώσεων περίπου στο 10% και τα έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργούν μια προσδοκία για τα επόμενα λίγα χρόνια ότι ο κατασκευαστικός κλάδος μπορεί να παράξει κέρδη…
Για τις επενδύσεις στις τράπεζες, απαιτείται μια διετία ριζικής εξυγίανσης, ήδη έχουν γίνει βήματα με την αύξηση κεφαλαίου 94 εκατ – καθαρά κεφάλαια - στην Παγκρήτια αλλά η απορρόφηση της Συνεταιριστικής Σερρών νυν Κεντρικής Μακεδονίας με τρύπα 38 εκατ και η συγχώνευση με την HSBC που θα εισφέρει λογιστικά 95 εκατ σε κεφάλαια – αρνητικό goodwill – βάζουν τις βάσεις για μια εξυγίανση αλλά η Παγκρήτια θα χρειαστεί ακόμη μια αύξηση κεφαλαίου.
Επίσης η Attica bank παραμένει μια βαθιά προβληματική τράπεζα με 720 εκατ σωρευμένες ζημιές και τα 473,3 εκατ προφανώς δεν επαρκούν.
Θα απαιτηθούν λοιπόν νέα κεφάλαια υπολογίζονται σε άλλα 400 εκατ τουλάχιστον που πρέπει να εισφέρουν με αναλογία 3 προς 1 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Thrivest των εφοπλιστών Μπάκου, Καυμενάκη και του επιχειρηματία Εξάρχου.
Συμπέρασμα
Δημιουργήθηκε ένας μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος με επίκεντρο τις κατασκευές και τις τράπεζες, μια κίνηση που θύμισε τον αείμνηστο Ανδρέα Βγενόπουλο σε ταχύτητα και στρατηγική.
Με την Attica bank να χρηματοδοτεί τον κατασκευαστικό κλάδο και την Intrakat να στοχεύει σε υγιή κερδοφορία.
Όμως όλα αυτά απαιτούν πλέον κινήσεις αναδιάρθρωσης, εξυγίανσης και τύχης ειδικά πολιτικής τύχης αφού ο Αλέξανδρος Εξάρχου έχει επενδύσει πολύ στην κυβέρνηση της ΝΔ.
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ο όμιλος αυτός το 2025 θα έχει πραγματοποιήσει ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός… αρκεί να μην υπάρξει καμία αρνητική έκπληξη από την χρεοκοπημένη και τοξική Attica bank…
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 3/4 οι ασιατικές αγορές.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,52%, o δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,72%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,07%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,18% και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,63%.
Νευρικότητα στις ευρωαγορές
Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 3/4 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με επίκεντρο το άλμα στις τιμές του πετρελαίου,μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ για μείωση στην παραγωγή κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent σημειώνουν άλμα 6% στα 84,70 δολάρια το βαρέλι αυτήν την ώρα, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού τύπου West Texas Intermediate εκτινάχθηκαν κατά 6% στα 80,30 δολάρια το βαρέλι.
Οι εθελοντικές περικοπές θα ξεκινήσουν από τον Μάιο έως το τέλος του 2023, ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα "προληπτικό μέτρο" που στοχεύει στη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου.
Η κίνηση αυτή έρχεται στον απόηχο της απόφασης της Ρωσίας να περικόψει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της χώρας Alexander Novak.
Ανοδικά κινείται το φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Μαΐου στο +2,85% στα 49,20 ευρώ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,15%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,30%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,50%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,80% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,60%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,85%, ο S&P 500 στο +0,20%, ο Nasdaq στο -0,30% και το ETF GREC στο +1,58% ( 30,84 δολ.).
Άνοδος χωρίς τζίρο στις τράπεζες - Ξεχώρισαν Πειραιώς +6% και Alpha Bank +5%
Ανοδικά έκλεισαν οι τράπεζες, με την Πειραιώς και Alpha Bank να ξεχωρίζουν αλλά με χαμηλές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 4,54 ευρώ, με άνοδο +1,57%, με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,15 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1760 ευρώ, με άνοδο +4,53% με όγκο 6,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,76 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,1160 ευρώ, με άνοδο +5,93%, με όγκο 3,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 2,65 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,2340 ευρώ, με άνοδο +1,4% με όγκο 4,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,58 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 2,69 ευρώ, με άνοδο +3,46% και κεφαλαιοποίηση 1,2 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 13,12 ευρώ, με πτώση -1,5% με όγκο 1,5 χιλ. τεμάχια.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,80 ευρώ, με άνοδο +0,90% και κεφαλαιοποίηση 334 εκατ. ευρώ.
Ανοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές
Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ, Motor Oil, ΕΛΠΕ...
Στον αντίποδα ήπια υποχώρησαν Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, Τιτάν....
Η Coca Cola έκλεισε στα 25,44 ευρώ, με άνοδο +0,83% και κεφαλαιοποίηση στα 9,47 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,53 ευρώ, με άνοδο +0,30% και αποτίμηση 5,87 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,06 ευρώ, με άνοδο +1% και αποτίμηση 3,08 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 14,87 ευρώ, με άνοδο +0,54% και αποτίμηση 5,4 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,52 ευρώ, με πτώση -0,82% και κεφαλαιοποίηση 1,14 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 10,98 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,14 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 19,42 ευρώ, με πτώση -1,22% και κεφαλαιοποίηση 2,25 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,72 ευρώ, με άνοδο +2,12% και κεφαλαιοποίηση 2,36 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 24,24 ευρώ, με άνοδο +2,36% και κεφαλαιοποίηση 2,69 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 19,55 ευρώ, με άνοδο +0,26% και κεφαλαιοποίηση 2,66 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 26,70 ευρώ, με άνοδο +1,91% και κεφαλαιοποίηση 3,82 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,74 ευρώ, με άνοδο +3,69% και κεφαλαιοποίηση 718 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,6980 ευρώ, με άνοδο +2,78% και κεφαλαιοποίηση 637 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,2175 ευρώ, με άνοδο +0,23% και κεφαλαιοποίηση 204 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,19% - Το spread με την Γερμανία στις 187 μ.β.
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 3/4 στα ελληνικά ομόλογα και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,19% και το 10ετές ιταλικό 4,15% με το μεταξύ τους spread στις 4 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 188 μονάδες βάσης από 187 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 4 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 105 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 3/4 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 3 Απριλίου του 2023 στο 4,15%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 3/4/2023 στο 2,31%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,76% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,14% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,33% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,15% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,95%..
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών