Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με Mυτιληναίο -3% λόγω μερίσματος και μεταβλητότητα στις τράπεζες το ΧΑ +0,12% στις 1.235 μον. - Τα δύσκολα είναι εμπρός

Με Mυτιληναίο -3% λόγω μερίσματος και μεταβλητότητα στις τράπεζες το ΧΑ +0,12% στις 1.235 μον. - Τα δύσκολα είναι εμπρός
Οι επενδυτές βλέπουν ότι τα δύσκολα είναι εμπρός καθώς η  νέα ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει ζητήματα που σχετίζονται με το υψηλό χρέος του δημόσιου τομέα, τα ακόμη υψηλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και το υψηλό ποσοστό ανεργίας
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Σταθεροποιητικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 1.235 μονάδες, με εναλλαγές στα πρόσημα και έντονη μεταβλητότητα στις τράπεζες, ενώ μεικτή ήταν η εικόνα στα μη τραπεζικά blue chips, με τη σημερινή αποκοπή μερίσματος του Μυτιληναίου να φέρνει απώλειες -3,08% στην μετοχή.
Οι συναλλαγές ενισχύθηκαν από τις  προσυμφωνημένες συναλλαγές οι οποίες κάλυψαν το 30% σχεδόν του συνολικού τζίρου, με το πακέτο της Alpha Bank να ξεχωρίζει, συνολικής αξίας 13 εκατ. ευρώ και αφορούσε το 0,38% του συνόλου των μετοχών της.
Η αγορά βρίσκεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα και είναι εύλογο οι επενδυτές να προχωρούν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών καθώς η ΝΔ μπορεί να κέρδισε την αυτοδυναμία με 158 έδρες, δίνοντας της, το εισιτήριο να συνεχίζει  τη μεταρρυθμιστική ατζέντα ωστόσο οι εκτιμήσεις για τις έδρες δεν είχαν το αποτελέσματα που περίμεναν....
Τα δύσκολα είναι εμπρός καθώς η νέα ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει ζητήματα που σχετίζονται με το υψηλό χρέος του δημόσιου τομέα, τα ακόμη υψηλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και το υψηλό ποσοστό ανεργίας.
Την ίδια ώρα, προκαλεί κατάπληξη του πόσο χαμηλά έχουν πέσει ξένοι επενδυτικοί οίκοι, Goldman Sachs και εσχάτως και της J P Morgan αλλά και Morgan Stanley αλλά και ορισμένες ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες που προκειμένου να ξαναπάρουν δουλειές και να συντηρήσουν τις υπέρογκες προμήθειες που λαμβάνουν οδηγούνται  σε διασυρμό, δέχονται να ξεφτιλιστούν...καθώς διαγκωνίζονται για το ποιος θα γίνει πιο αρεστός για να πάρει δουλειές από την κυβέρνηση…

Παράλληλα, με τα εσωτερικά προβλήματα, διατηρούνται οι κίνδυνοι για  ύφεση  της παγκόσμιας οικονομίας λόγω υψηλού πληθωρισμού και αυξημένων επιτοκίων ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται και οι εξελίξεις στη Ρωσία και τον ουκρανικό πόλεμο, στον απόηχο της ανταρσίας της μισθοφορικής Ομάδας Wagner.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισαν Πειραιώς +2,10%, Εθνική +1,65% και Alpha Bank +0,86% από χαμηλό ενδοσυνεδριακό -2% και υψηλό +2% ενώ ήπια υποχώρησε η Eurobank στο -0,55%.
Σήμερα 27/6 και ώρα 17:30, θα πραγματοποιηθεί η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Πειραιώς.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η Viohalco +3,66% και ΟΤΕ +1,27% .....ενώ με απώλειες -3,08% έκλεισε ο Μυτιληναίο λόγω αποκοπής μερίσματος και ακολούθησε η Αegean -2,32%.. ...
Συνεχίζονται οι αποκοπές μερισμάτων, με τις μετοχές του Μυτιληναίου να διαπραγματεύονται από σήμερα 27/6 χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 1,178 ευρώ καθαρό, ανά μετοχή.
Επίσης, ο Μυτιληναίος ανακοίνωσε έκδοση εταιρικού ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ με 7 έτη διάρκεια, το οποίο θα διαπραγματεύεται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Εισάγονται προς διαπραγμάτευση 6,72 εκατ. νέες μετοχές του ΟΠΑΠ οι οποίες προέκυψαν από την άσκηση δικαιώματος επανεπένδυσης από 4.141 μετόχους συνολικά.
Αύριο οι μετοχές της Τιτάν διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,60 ευρώ ανά μετοχή και της HelleniQ Energy ύψους 0,50 ευρώ ανά μετοχή.

ΟΔΔΗΧ: Ετοιμάζονται τέσσερις νέες επανεκδόσεις ελληνικών ομολόγων, μία πράσινη, και μία μεγάλης διάρκειας

Tα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται αυτή την στιγμή ως τίτλοι με επενδυτική βαθμίδα και αυτό που υπολείπεται είναι η επίσημη σφραγίδα από ένα ξένο οίκο.
Σημειώνεται ότι το 10ετές ομόλογο κινείται στο 3,52% στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών, όταν το Ιταλικό 10ετές  βρίσκεται στο 3,94% με το μεταξύ τους spread  στις -42 μονάδες βάσης
«Με τον αέρα» της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας στην ατζέντα του ΟΔΔΗΧ βρίσκονται τέσσερις νέες επανεκδόσεις ελληνικών ομολόγων, μία πράσινη έκδοση και μία νέα πρόωρη αποπληρωμή ακριβού ευρωπαϊκού χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ισχυρή εικόνα που εμφανίζουν οι ελληνικοί τίτλοι σε συνδυασμό με την πτώση στις αποδόσεις επιταχύνουν τα σχέδια στον ΟΔΔΗΧ για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και την εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις από τον Οργανισμό για τέσσερις νέες επανεκδόσεις, αρχής γενομένης από τον μήνα Ιούλιο για να ακολουθήσουν άλλες τρεις Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο, και οι οποίες έρχονται σε συνέχεια των προηγουμένων κινήσεων για την αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων καθώς το εκδοτικό πρόγραμμα για το 2023 έχει καλύψει τον στόχο με τις ανάγκες των 7 δισ. ευρώ και έχει ολοκληρωθεί.
Ωστόσο στον προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ βρίσκεται και η έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους 1 δισ. ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν πράσινα έργα που δεν χρηματοδοτούνται από άλλα εργαλεία και θα μπορέσουν να την υποστηρίξουν.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με οριακά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,05% και τον Τραπεζικό Δείκτη -0,04%.
Στο πρώτο τέταρτο της συνεδρίασης, με πιέσεις στις τράπεζες, με Alpha Bank -2,02% και αρνητικό πρόσημο στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με τον Μυτιληναίο -3,82% λόγω αποκοπής μερίσματος,  ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,12% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,50%
Περί τις 12:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Πειραιώς +2,49% και Alpha Bank +2,09% αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως ΔΕΗ, ΟΠΑΠ άνω του +2%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,01% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,71%.
O Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,12% στις 1.235 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.242,45 μονάδες και χαμηλό τις 1.227,54 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών ενισχύθηκε από τα πακέτα..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 97,03 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 27,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 33,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 26,1 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 27,8 εκατ. ευρώ και όγκου 11,78 κατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 9,5 εκατ. τεμάχια αξίας 13,92 εκατ. ευρώ, η Εθνική 7580 χιλ. τεμάχια αξίας  4,22 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 707 χιλ. τεμάχια αξίας 1,92 εκατ. ευρώ και η Eurobank 330 χιλ. τεμάχια αξάις 477 χιλ. ευρώ.. .
Ο Μυτιληναίος 12 χιλ. τεμάχια αξίας 378 χιλ. ευρώ, η ΔΕΗ 175 χιλ. τεμάχια αξίας 1,69 εκατ. ευρώ,  ο ΟΤΕ 166 χιλ. τεμάχια αξίας 2,49 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 58 χιλ. τεμάχια αξίας 912 χιλ. ευρώ..
H Jumbo 28,4 χιλ. τεμάχια 661 χιλ. ευρώ, η Motor Oil 31 χιλ. τεμάχια αξίας 720 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 20 χιλ. τεμάχια αξίας 661 χιλ. ευρώ. 

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.235 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.250 μονάδες και ακολουθούν οι 1.300 μονάδες, οι 1.350 και οι 1.380 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.250 μονάδες και ακολουθούν οι 1,200, οι 1.180, οι 1.150, οι 1.100, οι 1.050 και οι 1.000 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 961 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.000 μονάδες και ακολουθούν οι 1.050, οι 1.100 μονάδες και οι 1.150 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 950 μονάδες και ακολουθούν οι 930, οι 900, οι 875 και οι 850 μονάδες.

Ήπια βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,52% - Το spread με την Ιταλία στις -42 μ.β.

Ήπια βελτίωση καταγράφεται σήμερα 27/6 στη αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Οι Κεντρικές Τράπεζες συνεχίζουν την εκστρατεία τους για την ανάσχεση του επίμονου πληθωρισμού και αφήνουν ανοιχτή την πόρτα για περισσότερη σύσφιξη, επαναφέροντας τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση.
Είναι ενδεικτικό ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ, Chtistine Lagarde, διατηρεί ανοιχτό τον δρόμο για νέες αυξήσεις επιτοκίων, υπογραμίζοντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα αλλά και ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κηρυχθεί νίκη, παρά το γεγονός ότι με αυτή την αυστηρότερη πολιτική με τα υψηλά επιτόκια υπάρχουν φόβοι για σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας..
Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι σήμερα κατά 400 μονάδες βάσης με τους παράγοντες της αγοράς να αναμένουν μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα και εξετάζουν μια ακόμη κίνηση για τον Σεπτέμβριο.

Αναλυτικά, το ελληνικό 10ετές κινείται στο 3,52%, το ιταλικό ομόλογο στο 3,94% και το γερμανικό 10ετές στο 2,29%.
Ήπιες αγορές καταγράφονται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,70% και το 2ετές στο 4,66%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το εκλογικό αποτέλεσμα φέρνει πιο κοντά την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα της ελληνικής οικονομίας παρόλο που τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή ως τίτλοι με επενδυτική βαθμίδα και αυτό που υπολείπεται είναι η επίσημη σφραγίδα από έναν ξένο οίκο.
Η Πορτογαλία, η Κύπρος που την έχασε και η Ιταλία διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα… αλλά δεν άλλαξε ουσιωδώς η οικονομική κατάσταση των χωρών αυτών;
Η επενδυτική βαθμίδα είναι περισσότερο πολιτικό επικοινωνιακό show παρά ουσιώδης παρέμβαση στην οικονομία και την αγορά.
Η ΕΚΤ έχει ήδη αγοράσει 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων σχεδόν το 45% των ομολόγων που κυκλοφορούν στην αγορά οπότε η χρησιμότητα της επενδυτικής βαθμίδας ή investment grade έχει ήδη υπερκαλυφθεί στην Ελλάδα από το πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ…
Επίσης για τα επόμενα χρόνια δεν αναμένεται ποσοτική χαλάρωση… αλλά και πάλι η Ελλάδα έχει εξαντλήσει το όριο της κλείδας… που έχει οριοθετήσει η ΕΚΤ αλλά ατύπως παραβίασε… για να υποστηρίξει τις καταχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος στις εκθέσεις βιωσιμότητας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα παραμένει μη βιώσιμο.
Ωστόσο, θα υπάρξουν ανακατανομές σε νέους επενδυτές, θα τοποθετηθούν νέοι επενδυτές που λόγω της απουσίας investment grade δεν μπορούσαν να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα και τίποτε άλλο.

Μετά το stress tests στις 28/7 έρχεται αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών, θα πλησιάσουν ή θα φθάσουν στο investment grade

Μετά το stress tests που διεξάγουν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές υπό την ΕΚΤ θα υπάρξει γενναία αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών.
Πρωτίστως να τονιστεί ότι με όριο το 8% στο άκρως δυσμενές σενάριο για τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας οι ελληνικές τράπεζες θα βρίσκονται μεταξύ 11,4% και 12,5% και προφανώς διασφαλίζουν ότι περνούν τα stress tests.
Για τις ελληνικές τράπεζες δεν θα προκύψει κάποιο πρόβλημα.
Μετά το stress tests, αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο bankingnews οι οίκοι αξιολόγησης θα… επαναξιολογήσουν την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών και θα τις αναβαθμίσουν πλησιάζοντας ακόμη στην επενδυτική βαθμίδα…
Να υπενθυμίσουμε ότι :
Η Εθνική αξιολογείται BB- από Fitch και Standard and Poor’s και Ba3 από την Moody’s
H Alpha bank βαθμολογείται BB- από την Standard and Poor’s, Ba2 από την Moody’s και Β+ από την Fitch
Η Eurobank βαθμολογείται σε ΒB- από την Standard and Poor’s
Η Πειραιώς βαθμολογείται Ba3 από την Moody’s, Β+ από την Standard and Poor’s και Β από την Fitch.
Προφανώς και όλες οι τράπεζες δεν έχουν την ίδια πιστοληπτική διαβάθμιση και προφανώς η Eurobank και η Εθνική τράπεζα έχουν πλεονέκτημα στο να βρεθούν πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα σε σχέση με την Πειραιώς και Alpha bank…
Ωστόσο το χάσμα της πιστοληπτικής αξιολόγησης θα κλείσει μεταξύ των τραπεζών…. αυτές οι μεγάλες αποκλίσεις θα διορθωθούν…
Υπάρχει πιθανότητα τράπεζα να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα πριν την αναβάθμιση της Ελλάδας;
Τραπεζικός παράγοντας δήλωσε στο BN (bankingnews) ότι το σενάριο μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2023 μετά τα stress tests να δούμε κάποιον οίκο αξιολόγησης να αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών ειδικά η Standard and Poor’s ή Fitch από BB- σε ΒΒ+ κατά δύο κλίμακες ή και ΒΒΒ- δηλαδή επενδυτική βαθμίδα είναι υπαρκτό σενάριο.
Π.χ. ο ΟΤΕ βρίσκεται ήδη σε επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ λόγω όμως της Deutsche Telecom στον μετοχικό κεφάλαιο που ελέγχει το 50% της εταιρίας.
Δεν είναι θέσφατο π.χ. να προηγείται η αξιολόγηση μιας εταιρίας προ του ελληνικού δημοσίου…
Στην περίπτωση των τραπεζών και μετά τα stress tests θα έχουμε αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τους οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης… και δεν θα αποκλειόταν και κάποια έκπληξη με επίκεντρο την Eurobank και την Εθνική να φθάσουν την επενδυτική βαθμίδα…
Η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα ως κράτος θα έρθει στις 20 Οκτωβρίου 2023 από την Standard and Poor’s…
Ποια η αξία των τραπεζών;
Ας πάρουμε ως παράδειγμα την Eurobank με 5,38 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία και 6,5 δισεκ. κεφάλαια.
Το P/BV διαμορφώνεται στο 0,83…
Το μέγιστο που μπορούμε να δούμε στην Eurobank είναι P/BV 1…που σημαίνει από 1,45 ευρώ η μετοχή να φθάσει στο 1,85 ευρώ περίπου
Θα αξίζει πάνω από 1 φορά τα κεφάλαια όταν απορροφήσει την Ελληνική τράπεζα κάτι που δεν θα συμβεί πριν το 2024 αφού θα πρέπει να προηγηθεί δημόσια πρόταση και εφόσον ξεπεράσει το 30%.
Τονίζουμε ότι στην Γενική Συνέλευση η Eurobank θα πάρει έγκριση για την επαναγορά του 1,4% των μετοχών αντί 80 εκατ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank θα συνεδριάσει τέλη Αυγούστου και έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2023 θα έχει εκτελεστεί η πράξη…

Άνοδος στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 27/6 οι περισσότερες ασιατικές αγορές μες επίκεντρο τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Κίνας Li Qiang τονίζοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας το δεύτερο τρίμηνο θα είναι υψηλότερη από το πρώτο και αναμένεται να φθάσει τον ετήσιο στόχο οικονομικής ανάπτυξης της τάξης του 5%.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,49%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +1,23%,ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,88%, ο  S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,56% ενώ ο  δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,03%.
    
Ήπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές

Ήπιες μεταβολές καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές, με επίκεντρο τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις οι οποίες ενισχύονται, μετά τις ελπίδες για επιπλέον πολιτική στήριξη από την Κίνα που ανέβασαν τις τιμές των μετάλλων.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Chtistine Lagarde, σε συνέδριο στη Σίντρα η οποία άνοιγει τον δρόμο για νέες αυξήσεις επιτοκίων, υπογραμμίαζοντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα αλλά και ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κηρυχθεί νίκη.
Ανοδικά κινείται το φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Ιουλίου στο +3% στα 32,95 ευρώ.
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με τo brent -0,90% στα 73,70 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό -0,95% στα 68,70 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,15%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,10%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,05% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,40% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,10%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,25%, ο S&P 500 στο +0,35%, ο Nasdaq στο +0,50% και το ETF GREC στο +1,39% ( 36,05 δολ. ).

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες - Ενίσχυση των συναλλαγών από τα πακέτα

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι τράπεζες, με τις συναλλαγές να ενισχύονται από τα πακέτα, ειδικότερα στην Alpha Bank.
Η Εθνική έκλεισε στα 5,66 ευρώ, με άνοδο +1,65%, με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,18 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,47 ευρώ, με άνοδο +0,86%, με όγκο 17,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,45 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,7280 ευρώ, με άνοδο +2,1% με όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 3,41 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,4420 ευρώ, με πτώση -0,55% και όγκο 3,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,35 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκελισε στα 2,97 ευρώ, με πτώση -0,67% και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 13,00 ευρώ, με άνοδο +2,85% και κεφαλαιοποίηση 585 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,55 ευρώ, με πτώση -0,30% και κεφαλαιοποίηση 329 εκατ. ευρώ..

Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips - Ο Μυτιληναίος -3% λόγω αποκοπής μερίσματος

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι  μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές να ενισχύονται από τα πακέτα.
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν  Viohalco +3,66%, Ελλάκτωρ +2,05%,Sarantis +1,78%..
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισε ο Μυτιληναίος λόγω αποκοπής μερίσματος και ακολούθησαν Αegean, Quest....
Η Coca Cola έκλεισε στα 26,74 ευρώ, με πτώση -1,11% και κεφαλαιοποίηση στα 9,95 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,10 ευρώ, με άνοδο +1,27% και αποτίμηση 6,55 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,5850 ευρώ, με πτώση -0,42% και αποτίμηση 3,66 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,59 ευρώ, με άνοδο +0,32% και αποτίμηση 5,77 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 17,08 ευρώ, με άνοδο +0,59% και κεφαλαιοποίηση 1,34 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 14,12 ευρώ, με πτώση -0,14% και κεφαλαιοποίηση 1,46 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 20,12 ευρώ, με άνοδο +0,50% και κεφαλαιοποίηση 2,38 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,21 ευρώ, με πτώση -0,12% και κεφαλαιοποίηση 2,51 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 23,18 ευρώ, με άνοδο +0,70% και κεφαλαιοποίηση 2,57 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 23,16 ευρώ, με πτώση -0,43%και κεφαλαιοποίηση 3,15 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 31,50 ευρώ, με πτώση -3,08% και κεφαλαιοποίηση 4,5 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,65 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 708 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,91 ευρώ, με πτώση -1,14% και κεφαλαιοποίηση 717 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκελισε στα 4,02 ευρώ, με άνοδο +1,77%, με όγκο 2 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 128 εκατ. ευρώ.

Ήπια βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,52% - Το spread με την Γερμανία στις 123 μ.β.

Ήπια βελτίωση καταγράφεται σήμερα 27/6 στη αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,52% και το 10ετές ιταλικό 3,94% με το μεταξύ τους spread στις -42 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 123 μονάδες βάσης από 122 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -42 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 54 μονάδες βάσης.

Ήπια βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Ήπια βελτίωση καταγράφεται σήμερα 27/6 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 27 Ιουνίου του 2023 στο 3,94%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 27/6/2023 στο 2,29%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,69% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,98% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,26% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,94% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,62%..
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης