Ο 63ος γύρος διερευνητικών επαφών θα διεξαχθεί στην Άγκυρα την Τετάρτη (6/10/2021)
Τεταμένο παραμένει το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μόλις τρία 24ωρα πριν τον 63ο γύρο διερευνητικών επαφών στην Άγκυρα, την Τετάρτη (6/10/2021). Η Τουρκία προκαλεί την Ελλάδα και σε επιχειρησιακό επίπεδο πλέον, σε μια προσπάθεια να επίδειξης ισχύος στον απόηχο της ελληνογαλλικής συμφωνίας.
Μετά το επεισόδιο της Πέμπτης στην Ικαρία (όταν με ευθύνη της Τουρκίας φτάσαμε μια ανάσα από ατύχημα ανάλογο των Ιμίων), ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, απείλησε με νέα «κάθοδο στο πεδίο», ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι… δεν έχει ξεπεράσει τα κόμπλεξ της.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δεν άφησε αναπάντητη την επιστολή που έστειλε ο εκπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, όπου διαμαρτύρονταν για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου. «Διαμαρτύρεται για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών, ενώ η ίδια έχει παρατάξει απέναντι από αυτά τα νησιά τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου» δήλωσε ο κ. Δένδιας.
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία συνεχίζει την παρενόχληση του Nautical Geo, που πραγματοποιεί έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ στο πλαίσιο του αγωγού EastMed στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ersin Tatar, εκτόξευσε τα βέλη του κατά των Ελληνοκυπρίων (διαβάστε ΕΔΩ) και υποστήριξε ότι στόχος τους είναι «να εξαφανίσουν τους Τ/Κ» και να «συνδέσουν την Κύπρο με την Ελλάδα» ως το 13ο νησί (σ.σ.: των Δωδεκανήσων), μετά τη Ρόδο και την Κρήτη.
Το μήνυμα Δένδια σε Τουρκία
Πιο αναλυτικά, λοιπόν, ο Νίκος Δένδιας εκτόξευσε τα βέλη του στην Τουρκία για τις διαρκείς προκλήσεις και τις εμπρηστικές δηλώσεις, απορρίπτοντας τα περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.
«Είναι απαράδεκτο η Τουρκία με διαρκείς προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις να προσπαθεί να υπονομεύσει το κλίμα των διερευνητικών επαφών πριν αυτές καν λάβουν χώρα. Το τελευταίο παράδειγμα είναι η επιστολή του Τούρκου αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη, αναφορικά με το καθεστώς στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Θα ήθελα να πως η τουρκική διαμαρτυρία συνιστά παράδειγμα οξύμωρου. Διαμαρτύρεται για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών, ενώ η ίδια έχει παρατάξει απέναντι από αυτά τα νησιά τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου. Και παράλληλα ζητά από την Ελλάδα να αφήσει ακάλυπτα τα νησιά σε κάθε εξωτερική απειλή» δήλωσε μετά τη συνάντηση του με τον Κύπριο ομόλογο του, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Ο κ. Δένδιας συνέχισε λέγοντας: «Απορρίπτουμε στο σύνολό τους όλες τις αστήρικτες κατηγορίες, που εκτοξεύει κατά ριπάς η Τουρκία, απορρίπτουμε όλες τις παράνομες ενέργειες και θα ήθελα να πω ότι η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά δεν εκφοβίζεται από παράνομες ενέργειες».
Οι εμπρηστικές δηλώσεις Cavusoglu
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε προχωρήσει σε εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας. Ειδικότερα, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει τα κόμπλεξ της ενώ εκτόξευσε και απειλές για νέα κάθοδο στο πεδίο.
«Δεν είμαστε μια χώρα που απαντά στην Ελλάδα κάθε μέρα, δεν είμαστε μια κομπλεξική χώρα. Είμαστε μια μεγάλη χώρα, είμαστε η χώρα, το κράτος ενός μεγάλους έθνους. Δεν περνάει μέρα χωρίς να επιτίθενται στη Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών τους και οι υπόλοιποι. Δείτε τις διμερείς συναντήσεις, πήγαμε εκεί και μιλήσαμε για την Τουρκία, "η Τουρκία είναι έτσι, η Τουρκία είναι αλλιώς".
Άρα όταν δεν λειτούργησαν οι συζητήσεις, κατεβήκαμε στο πεδίο και κάναμε τέτοια βήματα, με τα οποία δεν μπορούν να ξεπεράσουν το κόμπλεξ. Είμαστε μια ισχυρή χώρα. Δεν έχουμε χρόνο να τσακωνόμαστε μαζί τους κάθε μέρα. Όταν χρειαστεί, κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις και τα βήματά μας. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτό. Δεν το κάνει μόνο η Ελλάδα, κάνουμε κι εμείς ό,τι είναι απαραίτητο για τα συμφέροντα του έθνους και της χώρας μας, δεν λέμε αερολογίες, αλλά κάνουμε πράξεις» δήλωσε ο Cavusoglu.
Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «το να είσαι δυνατός στο γήπεδο είναι μερικές φορές απαραίτητο. Μερικές φορές η διπλωματία εξαντλείται, δεν υπάρχει θεραπεία και πρέπει να κατέβεις στο γήπεδο, πρέπει να δείξεις τη δύναμή σου».
Το επεισόδιο στην Ικαρία
Τα τελευταία 24ωρα, οι προκλήσεις της Τουρκίας κατά της Ελλάδας έχουν επεκταθεί και στο επιχειρησιακό πεδίο.
Χαρακτηριστικό είναι το επεισόδιο της Πέμπτης στην Ικαρία, κατά τη διάρκεια της άσκησης Παρμενίων, όταν με ευθύνη της Τουρκίας φτάσαμε μια ανάσα από ατύχημα ανάλογο των Ιμίων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των αερομαχιών Τούρκος πιλότος μαχητικού προχώρησε σε επικίνδυνη διασταύρωση με ελληνικό F-16 κατά τη διάρκεια αναχαίτισης.
Συνολικά 8 τουρκικά F-16 σε σχηματισμό τεσσάρων ζευγαριών, εκ των οποίων τα 6 οπλισμένα, παραβίασαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο ανάμεσα από Χίο – Σάμο. Οχτώ ελληνικά μαχητικά -όλα οπλισμένα- που βρίσκονταν στον αέρα ξεκίνησαν τις διαδικασίες αναχαίτισης.
Την Πέμπτη το πρωί, μπήκαν στον ελληνικό εναέριο χώρο ένα ζευγάρι τούρκικων μαχητικών, ενώ την ίδια ώρα απογειώθηκε ένα αντίστοιχο ελληνικό ζευγάρι μαχητικών F-16. Τα ελληνικά μαχητικά αναχαίτισαν τα τούρκικα. Ωστόσο, τα τούρκικα μαχητικά δεν υπάκουσαν στις εντολές με αποτέλεσμα να γίνει εμπλοκή. Οι δύο πλευρές προέβησαν σε αερομαχίες, ωστόσο το ένα τούρκικο μαχητικό έκανε μία απότομη κίνηση, και πέρασε μπροστά από το ελληνικό πρόλαβε τα χειρότερα.
Παρενόχληση του Nautical Geo στην Κύπρο
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία προχώρησε σε μια νέα παρενόχληση ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, αυτή τη φορά στην Κύπρο.
Όπως είχε γίνει και όταν το σκάφος πραγματοποιούσε έρευνες στα ανατολικά της Κρήτης, έτσι και τώρα που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ δέχτηκε παρενόχληση δια ασυρμάτου από τουρκικά πλοία. Η τουρκική φρεγάτα που βρίσκεται στην περιοχή μετέδωσε ένα μήνυμα, με το οποίο ζητούσε από το Nautical Geo να απομακρυνθεί ισχυριζόμενη μάλιστα πως πρόκειται για τμήμα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος κυβερνήτης του ερευνητικού σκάφους, όπως έκανε και στην Κρήτη, αγνόησε το μήνυμα των Τούρκων, τόνισε ότι υπάρχει νόμιμη Navtex από τις αρχές της Κύπρου και συνέχισε κανονικά τις έρευνες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών