Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ για τις αιτήσεις ασύλου Σύρων – Πάγωμα αιτήσεων, μέχρι νεοτέρας

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ για τις αιτήσεις ασύλου Σύρων – Πάγωμα αιτήσεων, μέχρι νεοτέρας
Η ΕΕ συμφώνησε στην εκπόνηση ενός κοινού μηχανισμού εθελοντικών επιστροφών, αλλά και στην ανάγκη τήρησης των όρων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης.
Οι εξελίξεις στη Συρία βρίσκονται στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τις αιτήσεις ασύλου Σύρων πολιτών.
Σημειώνεται ότι αρκετές χώρες της Ε.Ε. έχουν ήδη ανακοινώσει, ότι θα παγώσουν τις αιτήσεις ασύλου για τους Σύρους πρόσφυγες.
Ειδικότερα στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ βρίσκεται το μεταναστευτικό, με την ελληνική πρωτεύουσα ουσιαστικά να εξετάζει το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με τα εκκρεμή αιτήματα ασύλου Σύρων πολιτών, αλλά και με τη γενικότερη διαχείριση του ζητήματος στο εξής.
Όσον αφορά τα εκκρεμή ζητήματα, αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι η αναστολή εξέτασης των αιτημάτων, δηλαδή κάτι σαν ένα πάγωμα, σαν μια παρένθεση, μέχρις ότου γίνει αντιληπτό τι ακριβώς συμβαίνει στην πολιτική κατάσταση της Συρίας.

Η Αθήνα αναμένεται να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τη «γραμμή» της Ευρώπης για προσωρινή αναστολή της χορήγησης ασύλου στους στους αιτούντες Σύρους που έχουν βρει καταφύγιο στη χώρα μας.

Σχετικά με την υπόθεση των Σύριων προσφύγων, συνεδρίασαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εσωτερικών της Ένωσης, παρουσία και του υπουργού Μετανάστευσης Νίκου Παναγιωτόπουλου, συμφωνώντας ουσιαστικά στην εκπόνηση ενός κοινού μηχανισμού εθελοντικών επιστροφών, αλλά και στην ανάγκη τήρησης των όρων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης.
Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του, αναφερόμενος στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είναι ένα θέμα το οποίο ακόμα επηρεάζεται από την κατάσταση στη Συρία, η οποία δεν είναι διαμορφωμένη, βρίσκεται σε δυναμική εξέλιξη.
Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν σε συνέργεια με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βεβαίως με τη συνέργεια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
Το νέο πολιτικό περιβάλλον στη Δαμασκό παραμένει ρευστό μετά τη φυγή Assad…

1. Ποια θα είναι η φυσιογνωμία του νέου καθεστώτος;  Θεοκρατικό, τζιχαντιστικό καθεστώς που θα «κυνηγήσει» όσους δεν ταυτίζονται μαζί του;

Πώς θα αντιμετωπίσει τους πρώην υποστηρικτές του Assad, τους Αλαουνίτες, τους χριστιανικούς πληθυσμούς;
Μπορεί ο Golani να έχει διαμηνύσει ότι δεν θα διώξει τις θρησκευτικές μειονότητες, όμως αυτό μείνει να φανεί.
Κανείς δεν παραγνωρίζει ότι η Hayat Tahrir al-Shams (HTS) είναι Ισλαμιστική και Τζιχαντιστική οργάνωση.

2. Η δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου, την οποία στήριξαν και οι 27 υπουργοί Εσωτερικών και Μετανάστευσης ήταν να αρχίσει να εκπονείται ένα σχέδιο επιστροφών, εθελοντικών στην αρχή, όποιων Σύρων πολιτών επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, τις τελευταίες τρεις ημέρες, ήδη, δύο πρόσφυγες, ένας από δομή της Φιλιππιάδας και ένας από τη δομή της Δράμας, υπέβαλλαν αίτημα για επιστροφή στην πατρίδα τους, όμως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς πόσοι από τους Σύρους που βρίσκονται τόσο σε ελληνικό έδαφος, όσο και στα εδάφη άλλων ευρωπαϊκών κρατών, θα θελήσουν εθελοντικά να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

3. Tο επόμενο βήμα είναι η έκδοση ευρωπαϊκής οδηγίας για τις επιστροφές: Απαγορευτικές οι επιστροφές Σύρων…;

Χθες, στη διυπουργική συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα εφαρμογής χρονοδιαγραμμάτων για τα εθνικά σχέδια κάθε χώρας όσον αφορά την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο…
Ποσό εύκολο όμως είναι οι ευρωπαϊκές χώρες να υλοποιήσουν επιστροφές;
Οι παρούσες συνθήκες δεν επιτρέπουν την εξέταση ενός τέτοιου ενδεχόμενου και σε αυτό συμφωνεί και η Κομισιόν.
«Δεν υπάρχει τίποτα εκεί, όλα έχουν γίνει σκόνη» δηλώνουν πηγές .
Μάλιστα εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης στην πραγματικότητα ελήφθη… «για τη Γερμανία, η οποία σε περίπου δύο μήνες έχει εκλογές»... για να πορεί προεκλογικά το Βερολίνο να μιλήσει για σχεδιασμό επιστροφών των περίπου 800.000 Σύρων που ζουν στη χώρα.
«Ήταν μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρίαση, δεδομένου ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσαρμοστεί με δικό της ολοκληρωμένο σχέδιο στις νέες καταστάσεις» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος μετά το πέρας της Συνόδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης