Η δημιουργία του πολυπολικού κόσμου περνά αναγκαστικά από την Ινδία, η οποία έχει ρόλο ιστορικού καταλύτη, επισημαίνει σε ανάλυσή του ο σύμβουλος του Putin, Alexander Dugin
Από την πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο θα κριθεί, εάν ο πλανήτης βαδίσει προς τον πολυπολικό κόσμο ή θα μείνει υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ, υποστηρίζει ο μέντορας και σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, Alexander Dugin σε άρθρο του στο Ria Novosti.
O Dugin μάλιστα καλεί πρωτίστως τη Ρωσία αλλά δευτερευόντως και την Κίνα να μιμηθούν τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον αείμνηστο Henry Kissinger και την ανοιχτόμυαλη πολιτική του στο ζήτημα της Ινδίας.
Η Ινδία -προς έκπληξη πολλών- έχει σήμερα την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο.
To 2023, το ΑΕΠ της Ινδίας αυξήθηκε κατά 8,4%.
Μέχρι το 2027, θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί, η Ινδία έχει την ευκαιρία να ξεπεράσει τις ΗΠΑ και ακόμη και την Κίνα στη δεκαετία του 2030.
Η Ινδία κατέχει ηγετική θέση τόσο στα δημογραφικά στοιχεία όσο και στον τομέα της πληροφορικής.
Η ινδική διασπορά ελέγχει πλέον ένα σημαντικό τμήμα της Silicon Valley.
Σύμφωνα με τον Dugin, η Ινδία οφείλει αυτές τις επιτυχίες σε μεγάλο βαθμό στη νέα στροφή στην πολιτική που ήρθε με την άνοδο στην εξουσία του συντηρητικού κόμματος Bharatiya Janata.
Στην πραγματικότητα, η σύγχρονη Ινδία, κατά τη διάρκεια της αποαποικιοποίησης, ιδρύθηκε από ένα διαφορετικό -αριστερό και προοδευτικό- κόμμα, το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο.
Φυσικά, η υψηλότερη αξία για τους Ινδούς μετά την ανεξαρτησία ήταν η απελευθέρωση από τις συνέπειες της αποικιοκρατίας, αλλά την ίδια στιγμή η Ινδία παρέμεινε μέλος της μετα-αποικιακής Κοινοπολιτείας των Εθνών, στην οποία κυριαρχούσε η Βρετανία, και ήταν σταθερά προσκολλημένη στη δημοκρατία που εισήγαγαν οι Βρετανοί , στην πραγματικότητα, περηφανευόταν ότι ήταν «η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο».
Για πρώτη φορά, το μονοπώλιο του Κογκρέσου στην εξουσία στην Ινδία έσπασε από τη νίκη ενός εναλλακτικού δεξιού συντηρητικού κόμματος, του Bharatiya Janata Party, στις εκλογές του 1996 για την κάτω βουλή του κοινοβουλίου (Lok Sabha).
Αποποικιοποίηση της ινδικής σκέψης
Αυτό το ίδιο το κόμμα δημιουργήθηκε με βάση το βαθιά συντηρητικό κίνημα Rashtriya Swayamsevak Sangh το 1980.
Το 2014, ο Narendra Modi έγινε πρωθυπουργός αυτού του κόμματος και παραμένει μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με αναλυτές, ο Modi πιθανότατα θα διατηρήσει τη θέση του μετά τα αποτελέσματα των εκλογών του 2024, οι οποίες ξεκινούν στις 19 Απριλίου και λήγουν την 1η Ιουνίου.
Η κυριαρχία του Κόμματος Bharatiya Janata και το προσωπικό πολιτικό χάρισμα του Modi έχουν αλλάξει ριζικά την Ινδία, που είναι επίσης κράτος – πολιτισμός, όπως η Κίνα και η Ρωσία.
Το 2022, ο Modi ονόμασε την «αποαποικιοποίηση της ινδικής σκέψης» ως κύριο στόχο.
Η Ινδία πλησιάζει γεωπολιτικά πιο κοντά στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, παρασύρεται σε μια αυξανόμενη συνοριακή σύγκρουση με την Κίνα (εξ ου και η συμμετοχή της Ινδίας σε πολλά περιφερειακά αντικινεζικά μπλοκ, όπως το QUAD, κ.λπ.) ενώ οι σχέσεις με τον ισλαμικό κόσμο επιδεινώνονται - τόσο εντός της Ινδίας όσο και σε σχέση με το Πακιστάν.
Αν οι Ινδοί παραδοσιακοί ασχολούνται με την «αποαποικιοποίηση του ινδικού πνεύματος» και την καταπολέμηση του δυτικού υλικού πολιτισμού, τότε τι κοινό έχουν με τις ΗΠΑ; Για να επιλύσουμε αυτήν την ασάφεια, μπορούμε να ανατρέξουμε στην ιστορία της ανόδου της σύγχρονης Κίνας.
Τι είχε κάνει ο Kissinger τον 20ο αιώνα
Οι εκπρόσωποι του Αμερικανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (CFR) και ιδιαίτερα ο Henry Kissinger προσωπικά, στα τέλη της δεκαετίας του '70 του 20ου αιώνα, πρόσφεραν στην Κίνα μια διμερή εταιρική σχέση ενάντια στην ΕΣΣΔ, διασπώντας τελικά το σοσιαλιστικό στρατόπεδο.
Η Κίνα υπό τον Deng Xiaoping το εκμεταλλεύτηκε και σταδιακά μετά από 40 χρόνια μετατράπηκε από οικονομικός πελάτης των Ηνωμένων Πολιτειών σε ισχυρό ανεξάρτητο πόλο.
Οι ίδιοι οι θιασώτες της παγκοσμιοποίησης κατανοούν αυτή τη στρατηγική καλύτερα.
Η έγχρωμη επανάσταση του Soros στην Ινδία
Έτσι, ο George Soros και το Ίδρυμα του Open Society (Ανοιχτή Κοινωνία), το οποίο έθεσε ανοιχτά ως κύριο στόχο του την καταπολέμηση της παράδοσης, των ανεξάρτητων πολιτισμών και κοινωνιών, κήρυξαν πόλεμο στον Modi και στο Κόμμα Bharatiya Janata.
Ταυτόχρονα, ο Soros όχι μόνο υποστηρίζει το αντιπολιτευόμενο Κογκρέσο, αλλά άρχισε επίσης να υποκινεί ενεργά κοινωνικές και εθνοτικές διαμάχες στην Ινδία, ειδικότερα, καλώντας τους Dalits (μια ευρέως διαδεδομένη ανέγγιχτη κάστα) να εξεγερθούν εναντίον του Modi.
Αυτή είναι μια άλλη εκδοχή της «έγχρωμης επανάστασης» προς την οποία οδηγούν οι κήνσορες της παγκοσμοποίησης.
Ο Dugin ζητά από τη Ρωσία να κατανοήσει τις θεμελιώδεις αλλαγές που συμβαίνουν στην Ινδία.
«Αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική χώρα από αυτή με την οποία οικοδομήσαμε αρκετά στενές σχέσεις κατά τη σοβιετική περίοδο. Ναι, οι Ινδοί εξακολουθούν να τρέφουν μεγάλη συμπάθεια και νοσταλγία για τους Ρώσους. Επιπλέον, αυτό δεν ισχύει μόνο για τους αριστερούς από το Κογκρέσο (όπου, παρεμπιπτόντως, υπό την επιρροή του Soros, οι φωνές των ρωσοφοβικών γίνονται όλο και πιο δυνατές)», σημειώνει ο Dugin.
Ρωσία: Εξομάλυνση των σχέσεων Ινδίας – Κίνας
Και σε αυτήν την περίπτωση, ο βασικός ρόλος δεν διαδραματίζεται από την αδράνεια, αλλά από τη σαφή κατανόηση ότι η ίδια η Ρωσία ως κράτος-πολιτισμός, είναι η πιο σημαντική δύναμη στην οικοδόμηση ενός πολυπολικού κόσμου που επίσης τώρα περνάει από ένα είδος περιόδου «αποαποικιοποίησης της συνείδησης».
Εάν η Ινδία έχει θέματα- ειδικά σε παραμεθόριες περιοχές - με την Κίνα, ένα άλλο κράτος - πολιτισμός και έναν άλλο πόλο ενός πολυπολικού κόσμου, τότε δεν υπάρχει τίποτα παρόμοιο με τη Ρωσία ακόμη και στο μακρινό μέλλον.
Η Ρωσία ενδιαφέρεται για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο αυτών μεγάλων δυνάμεων γιατί αν ξεσπάσει σύγκρουση μεταξύ τους (αυτό ακριβώς που θέλει η Δύση), οι προοπτικές για έναν πολυπολικό κόσμο θα αναβληθούν επ' αόριστον.
Η Ρωσία έχει πλέον υπερασπιστεί τις παραδοσιακές της αξίες. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να κατανοήσει καλύτερα όλους εκείνους που στάθηκαν όρθιοι για να υπερασπιστούν τις δικές τους αξίες.
Και τότε η ενεργειακή εταιρική σχέση, τα στρατηγικά σχέδια για τον μεταφορικό διάδρομο Βορρά-Νότου, οι διαδικασίες ευρασιατικής ολοκλήρωσης, η συνεργασία στον τομέα των υψηλών τεχνολογιών (και η Ινδία είναι πλέον ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην πληροφορική) και ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα αποκτήσουν μια νέα ιδεολογική διάσταση: οι παραδοσιακές δυνάμεις που ενδιαφέρονται για την πολιτισμική κυριαρχία θα σταματήσουν την επέκταση του δυτικού ηγεμόνα και θα καταλάβουν ο ένας τον άλλον πολύ καλύτερα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών