Το υπουργείο Γεωργίας «τρώει φάπες» από τη Βουλγαρία και την Τουρκία
Τη ίδια στιγμή το πολιτικό προσωπικό της χώρας δίνει υποσχέσεις που λένε ότι όταν έρθει στη εξουσία θα τα φτιάξει όλα.
Οι ημίθεοι του marketing που εκμεταλλεύονται τα κενά της αλυσίδας της αγοράς του κρέατος πωλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
Ράπισμα αποτελούν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ Νίκος Κασαλιάς κτηνίατρος, μικροβιολόγος τροφίμων σε συνεργασία με την εταιρείες MIK3 και Bitztec καθώς φέρνουν στο προσκήνιο την αγορά του κρέατος στις σωστές της διαστάσεις.
Τα ρουσφετολογικά σφαγεία των Δημάρχων
Τα σφαγεία τα οποία είναι προϊόν ρουσφετολογικών διαδικασιών των Δήμων με το συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται σε 140 σε όλη τη χώρα αλλά λειτουργούν έξω από κάθε έλεγχο διότι λογίζονται ως δημοτικές επιχειρήσεις.
Αντίθετα οι χώρες που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό για το παραγόμενο κρέας έχουν μετασχηματιστεί σε καθετοποιημένες μονάδες ενώ στην Ελλάδα ο «Έμπορας» έχει το πρώτο λόγο ο οποίος διαχειρίζεται ένα προϊόν προς πώληση μειώνοντας την αξία του περιεχομένου.
Οι εισαγωγές κρέατος
Η αξία των εισαγωγών κρέατος φτάνουν τα 981,2 εκατ. ευρώ το χρόνο. Η εγχώρια παραγωγή κρέατος ήταν 537.628 τόνους το 2000 και σήμερα έχουν υποχωρήσει σε 457.720.
Η παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος ήταν 60.930 τόνους πριν από 24 χρόνια και σήμερα έχει μειωθεί 34.730 τόνους.
Οι ποσότητες του χοιρινού κρέατος από τις 138.963 τόνους έπεσε σε 76.040 τόνους.
Η παραγωγή κρέατος από αιγοπρόβατα από τις 123.258 τόνους μειώθηκε σε 66.681 τόνους.
Η EUROSTAT μας διέγραψε 5 εκατομμύρια αιγοπρόβατα
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δήλωνε ως αριθμό αιγοπροβάτων 16.064.663. Η EUROSTAT μείωσε τον αριθμό τους κατά 5.238.663 και διαμορφώθηκε σε 10.826.000 αιγοπρόβατα.
Η Ελλάδα διαθέτει 7.690.900 πρόβατα και 3.135.100 αίγες.
Αντίθετα η παραγωγή κρέατος από πουλερικά αυξήθηκε χάρη στην πρωτοβουλία σύγχρονων καθετοποιημένων μονάδων που κατάφεραν να αυξήσουν την παραγωγή.
Από τους 163.786 τόνους το 2000 έχουν ανέλθει σε 239.140 τόνους.
Το υπουργείο Γεωργίας ως κοιμώμενος γίγαντας
Ο …άγρυπνος φρουρός της αγροτικής παραγωγής όπως είναι υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το νέο του τίτλο βρίσκεται σε βαθύ ύπνο διότι η Βουλγαρία έλαβε έγκριση για γιαούρτι ΠΟΠ από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.
Η μεγάλη ήττα του υπουργείου είναι ότι η Τουρκία έχει υποβάλει αίτηση για κατοχύρωση του ντονέρ κεμπάπ.
Η βιομηχανία του «γύρου» αλά Ελληνικά στην Ευρώπη φτάνει τα 3,5 δισ. ευρώ και μόνο στη Γερμανία ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ με την διαφορά ότι τα ψητοπωλεία που τον εμπορεύονται η ταμπέλα λέει ντονέρ – κεμπάπ.
Τα ψητοπωλεία της Ελλάδας δεν πουλάνε ούτε 1 γραμμάριο εγχώριου χοιρινού διότι η εισαγόμενη βιομηχανία έχει καλύψει τις ανάγκες τους διότι το κράτος πορεύεται με
ανικανότητα και αδιαφορία. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Λονδίνο ψητοπωλείο πουλάει γύρο με από ελληνικά χοιρινά με τις ετήσιες πωλήσεις να ξεπερνούν τις 500.000 σε ευρώ.
Η συνολική αξία πωλήσεων του κρέατος αποτιμάται σε 3 δισ. ευρώ το χρόνο. Το 30% πραγματοποιείται από τα σούπερ μάρκετ και το υπόλοιπο από τα κρεοπωλεία της γειτονιάς τα οποία είναι σε φθίνουσα πορεία.
Τη θέση τους καταλαμβάνουν οργανωμένες αλυσίδες πώλησης κρέατος. Η αξία του μοσχαρίσιου κρέατος είναι στο 1 δισ. ευρώ με την εγχώρια παραγωγή να συμμετέχει μόλις με 150 εκατ. ευρώ στη συνολική αξία.
Η αξία των εισαγωγών σε χοιρινό κρέας φτάνει τα 800 εκατ. ευρώ εκ των οποίων καλύπτεται από την εγχώρια αγορά συμβάλλοντας κατά 200 εκατ. ευρώ.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingmnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών