Η Γερμανία, η οποία σκόπευε να κλείσει οριστικά μέχρι τα τέλη του έτους τους τρεις τελευταίους σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, θα κρατήσει τους δύο από αυτούς σε εφεδρεία, μέχρι τον Απρίλιο του 2023, ώστε να αντιμετωπιστεί τυχόν ανεπάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας τον χειμώνα, όπως μεταδίδει το Der Spiegel.
Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει, ότι η συγκεκριμένη απόφαση, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί από τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, λήφθηκε μετά τα αποτελέσματα ενός stress test που διεξήχθη για να διαπιστωθεί πώς θα ανταποκρινόταν το δίκτυο ηλεκτροδότησης τους χειμερινούς μήνες με λίγο ή καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο.
Οι δύο σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με πυρηνικό καύσιμο οι οποίοι θα κρατηθούν ενεργοί βρίσκονται στη νότια Γερμανία, όπου η πίεση στις ενεργειακές υποδομές αναμένεται να είναι εξαιρετικά υψηλή. Ο τρίτος εναπομείνας πυρηνικός σταθμός θα κλείσει οριστικά, όπως είχε σχεδιαστεί.
Κανένας από τους πυρηνικούς σταθμούς δεν θα αιμοδοτηθεί με νέο καύσιμο και μετά τον Απρίλιο όλοι τους θα κλείσουν οριστικά, διευκρινίζει το Der Spiegel.Στο πλαίσιο του προγράμματος διαθεσιμότητας των σταθμών που συνέστησαν οι διαχειριστές του δικτύου μεταφοράς (TSO) και μετά τη νέα δοκιμή αντοχής ασφαλείας, οι δύο από τους τρεις εναπομείναντες σταθμούς «θα παραμείνουν διαθέσιμοι μέχρι τα μέσα Απριλίου του 2023, για την περίπτωση ανάγκης» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Επιπροσθέτως, ο Χάμπεκ σημείωσε, ότι οι περιορισμοί που επέβαλε η Ρωσία στις παραδόσεις φυσικού αερίου δικαιολογούν το μέτρο αυτό. Με τη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών εξάλλου, το φυσικό αέριο θα μπορεί να διατεθεί για τα εργοστάσια και για τη θέρμανση των κατοικιών.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι δύο σταθμοί δεν θα εφοδιαστούν με νέα καύσιμα. Μέχρι τον χειμώνα του 2023/24, η Γερμανία θα διαθέτει αρκετές εγκαταστάσεις για την εισαγωγή αερίου χάρη στις πλωτές μονάδες αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU), εκτιμά η κυβέρνηση.
Δεν αποκλείει δελτίο στο αέριο η Uniper
Η γερμανική εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου, Uniper, δεν αποκλείει το Βερολίνο να εξετάσει τελικά το ενδεχόμενο διανομής φυσικού αερίου με δελτίο, μετά την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει επ’ αόριστον τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι η Γερμανία ίσως εξετάσει τη διανομή του φυσικού αερίου με δελτίο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κλάους-Ντίτερ Μάουμπαχ, στο Reuters.
Η αλλαγή στάσης από την Γερμανία και οι σταθμοί Isar 2 και Neckarwestheim 2
Η Γερμανική κυβέρνηση αναθεωρεί με αυτόν τον τρόπο το χρονοδιάγραμμα κλεισίματος των πυρηνικών σταθμών που είχε ανακοινώσει η πρώην καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με αφορμή την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι σταθμοί Isar 2 και Neckarwestheim 2, δυνατότητας παραγωγής 1.400 μεγαβάτ ο καθένας, (ανήκουν στις εταιρείας E.ON και EnBW αντίστοιχα), επρόκειτο να κλείσουν μαζί με τον τρίτο, τον Emsland της εταιρείας RWE, στις 31 Δεκεμβρίου φέτος, με ορατό να παραμένει το ενδεχόμενο να κληθούν να βοηθήσουν εάν υπάρξουν ελλείψεις τον χειμώνα.
Σχόλια αναγνωστών