Ο Elon Musk εξέφρασε δημοσίως την ανησυχία του, καθώς το όνομα και το προφίλ του φαίνεται να έχουν συμπεριληφθεί στη γνωστή ουκρανική «λίστα δολοφονιών», μετά τη διαμάχη του με το Κίεβο σχετικά με την πρότασή του περί δημοψηφισμάτων με σκοπό την ειρήνη με τη Ρωσία και τις απειλές για περικοπή της χρηματοδότησης του Starlink στην Ουκρανία.
Την Παρασκευή (14/10), ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της SpaceX απάντησε απευθείας σε ένα viral tweet της ανεξάρτητης δημοσιογράφου Eva Bartlett που ισχυριζόταν ότι «ο Musk προστέθηκε στη λίστα δολοφονιών Myrotvorets της Ουκρανίας (που περιλαμβάνει 327 παιδιά!)», στο οποίο τη ρώτησε «είναι αληθινή αυτή η λίστα»;
Ο Musk ανησύχησε μετά την προφανή συμπερίληψη στη γνωστή ουκρανική «λίστα δολοφονιών».
Στη συνέχεια δημοσίευσε έναν σύνδεσμο προς τη σελίδα του ιστότοπου «kill list» στη Wikipedia.
Ο ιστότοπος τις τελευταίες εβδομάδες ήλθε στο προσκήνιο αφού ο Roger Waters των Pink Floyd ανέφερε τη δική του συμπερίληψη στη λίστα.
Ο ύποπτος ιστότοπος
Η «λίστα» στην οποία αναφέρεται ο Waters είναι αποθηκευμένη στον ιστότοπο του NSFW Myrotvorets («Ειρηνευτής»), ο οποίος, εκτός από τη δημοσίευση φωτογραφιών νεκρών Ρώσων στρατιωτών, φέρεται να περιλαμβάνει περίπου 187.000 ονόματα ατόμων που επικρίνουν την ουκρανική κυβέρνηση, μαζί με τη διεύθυνση κατοικίας τους, τηλέφωνα και στοιχεία επικοινωνίας.
Ο ιστότοπος του Ηνωμένου Βασιλείου The Canary εντόπισε στην πραγματικότητα το όνομα του Waters στη λίστα σε άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, δηλώνοντας πως ο μουσικός είναι στη βάση δεδομένων καθώς κατηγορείται για «αντι-ουκρανική προπαγάνδα, απόπειρα στέρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και συμμετοχή σε προσπάθειες νομιμοποίησης της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία».
Εν τω μεταξύ, το Newsweek, προσπαθώντας να ταυτοποιήσει και να επαληθεύσει τον ουκρανικό ιστότοπο υποστήριξε ότι είναι ανεξάρτητος, αλλά ταυτόχρονα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει άμεσους συνδέσμους με την ουκρανική κυβέρνηση.
Όπως αναφέρουν διάφορα μέσα ενημέρωσης για το Mirotvorets, είναι μια ΜΚΟ που διατηρεί μια βάση δεδομένων ανοιχτού κώδικα με άτομα που θεωρεί ότι προώθησαν αντι-ουκρανικές αφηγήσεις ή ότι ενήργησαν για να αποσταθεροποιήσουν την εθνική ασφάλεια της Ουκρανίας.
Από την έναρξη του πολέμου, κρατά επίσης τον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών και πρακτόρων που σκοτώθηκαν στο έδαφός της.
Οι ιδρυτές της ΜΚΟ
Ιδρύθηκε από έναν Ουκρανό πολιτικό και ακτιβιστή Heorhiy Georgiy Tuka.
Έχει επίσης συνδεθεί στενά με τον πολιτικό Anton Gerashchenko, τον οποίο οι Times του Λονδίνου σε πρόσφατη συνέντευξή τους ανέφεραν ως συνιδρυτή.
Σύμφωνα με το Rolling Stone, «υπάρχει ένας κατάλογος που διατηρεί μια ακροδεξιά ουκρανική οργάνωση ο οποίος περιέχει εκατοντάδες χιλιάδες εχθρούς της Ουκρανίας, από υποτιθέμενα μέλη της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner μέχρι δημοσιογράφους που κατηγορούνται για συνεργασία με τις κυβερνήσεις στην περιοχή του Donbass.
Ο ιστότοπος, ο οποίος έχει καταδικαστεί απερίφραστα διεθνώς - αλλά δεν καταργήθηκε από την ίδια την ουκρανική κυβέρνηση - ισχυρίζεται ότι δεν είναι μια λίστα θανάτων αλλά μάλλον «πληροφορίες για τις αρχές επιβολής του νόμου και τις ειδικές υπηρεσίες».
«Οι εχθροί της Ουκρανίας»
Σύμφωνα με το Newsweek σε ορισμένες περιπτώσεις ονόματα Ουκρανών που ήταν στη λίστα και αποκαλούνταν «συνεργάτες» κυνηγήθηκαν και διώχθηκαν, και ορισμένοι βρέθηκαν νεκροί.
Η λίστα Mirotvorets δεν έχει επίσημη θέση στην Ουκρανία, αν και το Al Jazeera, επικαλούμενο την ομάδα δικαιωμάτων Uspishna Varta, ανέφερε ότι είχε χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο σε περισσότερες από 100 δικαστικές υποθέσεις εναντίον όσων είναι ύποπτοι για εμπλοκή με φιλορώσους παραστρατιωτικούς.
Τον Απρίλιο του 2015 δύο φιλορώσοι Ουκρανοί, ο πολιτικός Oleg Kalashnikov και ο δημοσιογράφος Oles Buzina, πυροβολήθηκαν στο Κίεβο.
Το Al Jazeera ανέφερε ότι οι επιθέσεις έλαβαν χώρα λίγες μέρες αφότου το Mirotvorets δημοσίευσε προσωπικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των διευθύνσεων, για τους δύο άνδρες, αλλά καμία άμεση σχέση δεν έχει βρεθεί ή αποδειχθεί στο δικαστήριο.
Και σύμφωνα με τη σελίδα του Mirotvorets στη Wikipedia, ο ιστότοπος διατηρεί μια λίστα με τους «εχθρούς της Ουκρανίας» και έχει δεχθεί ακόμη και μομφές από δυτικούς συμμάχους του Κιέβου, οι οποίοι το βρίσκουν κάπως άβολο.
«Ο ιστότοπος παραμένει ανοιχτός παρά τα επανειλημμένα αιτήματα από τον ΟΗΕ, τους πρεσβευτές των G7, την ΕΕ και τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων να τον κλείσουν και παρόλο που δεν έχει επίσημο καθεστώς, ενεργεί για να συμπληρώσει τις κυβερνητικές βάσεις δεδομένων στα σημεία ελέγχου», σημειώνει η Wikipedia στην οποία αναφέρεται ο Musk.
Σχόλια αναγνωστών