Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Ιστορική αλλαγή - Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία έκοψαν τον ενεργειακό λώρο με την Ρωσία - Σε συναγερμό, για blackout

Ιστορική αλλαγή - Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία έκοψαν τον ενεργειακό λώρο με την Ρωσία - Σε συναγερμό, για blackout
Φτάσαμε στο στόχο για τον οποίο εργαζόμασταν τόσο καιρό - Έχουμε πλέον τον έλεγχο», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Λιθουανίας Žygimantas Vaičiūnas σε συνέντευξη Τύπου.
Σχετικά Άρθρα
Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία έκοψαν τον ενεργειακό... λώρο με την Ρωσία.
Σε μια ιστορική στιγμή, οι τρεις Βαλτικές δημοκρατίες ολοκλήρωσαν την αποσύνδεσή τους από το ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είχε προγραμματιστεί, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της Λιθουανίας, αποσυνδέθηκαν από το κοινό δίκτυο IPS/UPS και, με την επιφύλαξη των δοκιμών της τελευταίας στιγμής, στο πλαίσιο ενός σχεδίου βάσει του οποίου οι τρεις χώρες, θα ενσωματωθούν στενότερα στο δίκτυο της ΕΕ την Κυριακή 9/2 και θα ενισχυθεί η ασφάλειά τους.
Στο μεταξύ θα λειτουργούν μόνες τους και σύμφωνα με δημοσιεύματα (CNBC) είναι σε συναγερμό για ενδεχόμενο ιστορικό blackout και δολιοφθορές!

Φτάσαμε στον στόχο μας!

«Φτάσαμε στο στόχο για τον οποίο εργαζόμασταν τόσο καιρό.
Έχουμε πλέον τον έλεγχο», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Λιθουανίας Žygimantas Vaičiūnas σε συνέντευξη Τύπου.
"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η διαδικασία αποσύνδεσης άρχισε στις 06:00" τοπική ώρα, δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Matas Noreika του δημόσιου φορέα διαχείρισης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Λιθουανίας Litgrid στο AFP.
Οι τρεις χώρες της Βαλτικής αποσυνδέθηκαν από το ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο να ενσωματωθούν στο ευρωπαϊκό σύστημα, ύστερα από μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από χρόνια και κατέστη επείγουσα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα σχέδια για την αποσύνδεση των Βαλτικών χωρών από το δίκτυο της Ρωσίας, τα οποία συζητούνται εδώ και δεκαετίες, πήραν ώθηση μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014.

Το δίκτυο αυτό ήταν ο τελευταίος εναπομείναντας σύνδεσμος με τη Ρωσία για τις τρεις χώρες, οι οποίες αναδύθηκαν ως ανεξάρτητα κράτη μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ το 2004.
Οι τρεις σταθεροί υποστηρικτές του Κιέβου σταμάτησαν τις αγορές ενέργειας από τη Ρωσία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022.
Το υπουργείο Ενέργειας της Λιθουανίας ανέφερε στο Reuters ότι έχει καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με τα οποία ορισμένοι μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας, όπως εργοστάσια, θα μπορούσαν να αποσυνδεθούν προσωρινά από το δίκτυο σε περίπτωση έλλειψης ενέργειας, ώστε να διατηρηθεί ο βασικός εφοδιασμός.

Φόβοι για... δολιοφθορές

Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία προετοιμάζονται για πιθανές δολιοφθορές και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, καθώς ολοκληρώνουν την πολυαναμενόμενη αποσύνδεσή τους από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ρωσίας.
Αυτό αναφέρει το CNBC, τονίζοντας ότι τα κράτη της Βαλτικής πρόκειται να αποσυνδεθούν πλήρως από το ελεγχόμενο από τη Μόσχα ενεργειακό δίκτυο «BRELL» το Σάββατο, πριν ολοκληρώσουν τη σύνδεσή τους με το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας την Κυριακή.
Η κίνηση θεωρείται ως ένας κρίσιμος τρόπος για να ενισχύσουν τα ηλεκτρικά τους συστήματα, να διασφαλίσουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια και να διαλύσουν τα απομεινάρια της μετασοβιετικής εποχής που έχουν δεσμεύσει τα κράτη της Βαλτικής με τη Ρωσία.
Ο Gert Auväärt, επικεφαλής του Κέντρου Κυβερνοασφάλειας της Εσθονίας, δήλωσε στο CNBC ότι η χώρα συνεργάζεται στενά με τους γείτονές της στον τομέα της κυβερνοασφάλειας για να προετοιμαστεί για πιθανά σενάρια κινδύνου όταν πραγματοποιηθεί η αποσύνδεση.

«Η μετάβαση έχει σχεδιαστεί διεξοδικά και οι ειδικοί εκτιμούν την πιθανότητα σοβαρών προβλημάτων ως χαμηλή.

Ωστόσο, η Ρωσία μπορεί να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί αυτή την περίοδο για να δημιουργήσει αβεβαιότητα», είπε.
«Χάρη στην ισχυρή εθνική και διεθνή συνεργασία, η Εσθονία είναι καλά προετοιμασμένη ακόμη και για τα χειρότερα σενάρια — αν και αυτό δεν σημαίνει ότι τέτοιες απειλές θα υλοποιηθούν», πρόσθεσε.
Το εάν η Ρωσία θα αφήσει τη σημαντική αποσύνδεση των Βαλτικών από το "BRELL" - ένα αρκτικόλεξο για τη Λευκορωσία, τη Ρωσία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία που αναφέρεται στη συμφωνία τους του 2001 για συγχρονισμό των δικτύων ηλεκτρικής τους ενέργειας - παραμένει αναπάντητο.
Ωστόσο, η πιθανότητα για αντίποινα από τη Ρωσία λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τα υπουργεία ενέργειας της Βαλτικής και τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς, όπως η Elering, ο κρατικός διαχειριστής δικτύου της Εσθονίας.

«Οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί και είμαστε έτοιμοι για αποσυγχρονισμό», δήλωσε ο Kalle Kilk, επικεφαλής της Elering, περιγράφοντας τη διαδικασία ως «μοναδικό εγχείρημα στην πρόσφατη ιστορία της ενέργειας, όσον αφορά την κλίμακα και την πολυπλοκότητά της».
«Αν και οι μεγάλες τεχνικές αλλαγές ενέχουν πάντα ορισμένους κινδύνους, τους έχουμε αναλύσει διεξοδικά και αναπτύξαμε τα κατάλληλα σχέδια δράσης.
Με μια προγραμματισμένη μετάβαση, ο μέσος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα πρέπει να παρατηρήσει καμία αλλαγή».
«Αυτό που δεν μπορεί να προβλεφθεί 100%, ωστόσο, είναι μια κατάσταση όπου η ενέργεια χρησιμοποιείται ως όπλο.
Έτσι, αυτό που είναι επικίνδυνο δεν είναι τόσο η αποσύνδεση από τη Ρωσία, γιατί προετοιμαζόμαστε για αυτό εδώ και χρόνια, αλλά να συνεχίσουμε να είμαστε συνδεδεμένοι με το ηλεκτρικό σύστημα της Ρωσίας», είπε ο Kilk.

Αντίστροφη μέτρηση για «ενεργειακή ανεξαρτησία»

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία εντάχθηκαν στην ΕΕ το 2004, αλλάζοντας τον πίνακα στις σχέσεις των εθνών με τη Ρωσία.
Έκτοτε, τα κράτη προσπάθησαν να ευθυγραμμίσουν τα δίκτυά τους ηλεκτρικής ενέργειας με την υπόλοιπη ΕΕ.
Το μπλοκ παρείχε επιχορηγήσεις αξίας άνω των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον συγχρονισμό, ο οποίος θεωρείται στρατηγική προτεραιότητα.
Η αίσθηση του επείγοντος γύρω από την αποσύνδεση επιταχύνθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, με τη σύγκρουση να προκαλεί φόβους μεταξύ άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών - συμπεριλαμβανομένων των Βαλτικών - ότι θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν παρόμοια ρωσική επιθετικότητα στο μέλλον.
Η συνεχιζόμενη χρήση της ενεργειακής υποδομής της σοβιετικής εποχής από τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία θεωρήθηκε επίσης πηγή μεγάλης ανασφάλειας, με ανησυχίες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει την παροχή ρεύματος κατά βούληση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης