Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρόμαξε όλος ο πλανήτης με Putin: Οι Oreshnik αντέχουν στις θερμοκρασίες του Ήλιου - Το μυστικό των φονικών πυραύλων

Τρόμαξε όλος ο πλανήτης με Putin: Οι Oreshnik αντέχουν στις θερμοκρασίες του Ήλιου - Το μυστικό των φονικών πυραύλων
Η Ρωσία κατάφερε να παράξει τα απαιτούμενα υλικά για την κατασκευή των βαλλιστικών πυραύλων Oreshnik «με τα δικά της χέρια και τα δικά της μυαλά», υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος
Οι κεφαλές των συστημάτων Oreshnik μπορούν να αντέξουν θερμοκρασίες που αντιστοιχούν σε εκείνες της επιφάνειας του Ήλιου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, μιλώντας στη γενική συνεδρίαση του Future Technologies Forum.
«Ολόκληρος ο κόσμος μιλά για το Oreshnik. Και από ποια υλικά είναι κατασκευασμένο; Η θερμοκρασία σε αυτές τις κεφαλές είναι ίση με τη θερμοκρασία στην επιφάνεια του Ήλιου. Από τη δεκαετία του '80, αναπτύσσουμε συστήματα για την κατασκευή ενός ολισθαίνοντος μηχανισμού πυραύλων. Το ονομάσαμε "Avangard". Εκεί παρατηρούνται παρόμοιες θερμοκρασίες, ελαφρώς χαμηλότερες από εκείνες της επιφάνειας του Ήλιου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τα καταφέραμε με τα δικά μας χέρια, με τα δικά μας μυαλά»

Ο Putin υπενθύμισε ότι στα τέλη της δεκαετίας του '80, οι Ρώσοι επιστήμονες είχαν εξετάσει την πιθανότητα δημιουργίας τέτοιων συστημάτων.
«Δεν μπορούσαν να το πετύχουν, διότι δεν υπήρχαν τα κατάλληλα υλικά. Αυτό ήταν το πρόβλημα. Ο πύραυλος πετούσε και έλιωνε, σαν παγωτό.
Και το σήμα ελέγχου περνούσε», εξήγησε ο Ρώσος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις αποτελούν «αποτέλεσμα της έρευνας και ανάπτυξης νέων υλικών».
Παράλληλα, ο Putin αναφέρθηκε και στην προηγούμενη συνεργασία της Ρωσίας στον τομέα της αεροναυπηγικής, σημειώνοντας ότι η χώρα του είχε «εντελώς αδικαιολόγητα» αποκλειστεί από κοινές συμφωνίες για το MS-21-300.
«Χάρη στους ειδικούς της Rosatom, κατασκευάσαμε υλικά για τα φτερά και την άτρακτο. Ναι, το έργο καθυστέρησε λίγο. Αλλά το ολοκληρώσαμε. Τα καταφέραμε με τα δικά μας χέρια, με τα δικά μας μυαλά. Και όλα πήγαν καλά», τόνισε.
Καταλήγοντας, ο Ρώσος ηγέτης επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει παρόμοια «ενεργή και εποικοδομητική συνεργασία» σε όλους τους τομείς.

Το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τους φονικούς Oreshnik βάζει τη Ρωσία σε... σκέψεις - Θα εξάγει η Μόσχα τρόμο;

δδδδ.jpg

Εντωμεταξύ, έντονο ενδιαφέρον για τον ρωσικό βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς Oreshnik δείχνουν οι εκπρόσωποι ξένων αμυντικών εταιρειών, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Rosoboronexport, Alexander Mikheyev.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η χρήση αυτού του πυραυλικού συστήματος στη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Ουκρανία έχει προκαλέσει πραγματική αίσθηση.
«Όλοι ρωτούν. Όποιος ασχολείται με την άμυνα ή την παραγωγή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού ενδιαφέρεται πάντα για το τι συνέβη, τι απέκτησε η Ρωσία. Και από τη στιγμή που ελήφθη η απόφαση να χρησιμοποιηθεί το Oreshnik, τότε έτσι έπρεπε να γίνει», τόνισε ο Mikheyev.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι ορισμένες ικανότητες του συστήματος δεν περιορίζονται μόνο στη Ρωσική Ομοσπονδία...
Υπενθυμίζεται ότι η χρήση του Oreshnik από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έγινε γνωστή τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όταν οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Yuzhmash στην Dnepropetrovsk με το συγκεκριμένο πυραυλικό σύστημα.
Αργότερα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προχώρησε σε αυτή την ενέργεια ως απάντηση στη χρήση δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Σημειώνεται, ότι πριν από λίγο καιρό ελήφθη η απόφαση για την ανάπτυξη του Oreshnik MRBM και στη Λευκορωσία.
Το ερώτημα που βασανίζει πλέον τους Ρώσους αξιωματούχους είναι το κατά πόσο η τεχνογνωσία του πανίσχυρου πυραύλου θα εξαχθεί σε ακόμη πιο... μακρινές τοποθεσίες. 

Η ακαταμάχητη ισχύς του Oreshnik στο πεδίο

1714623387-7074.avif

Yπενθυμίζεται ότι στις 21 Νοεμβρίου του περασμένου έτους, η Ρωσία εξαπέλυσε συνδυασμένη επίθεση με Oreshnik στο εργοστάσιο Yuzhmash στην πόλη Dnepr (Dnepropetrovsk).
Κατά την πρώτη του αντίδραση, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε ότι η επίθεση ήταν απάντηση στα πλήγματα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων που πραγματοποιήθηκαν με αμερικανικά και βρετανικά όπλα στο ρωσικό έδαφος.
Ο Ρώσος ηγέτης χαρακτήρισε τον Oreshnik ως αξιόπιστο εγγυητή της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Λίγο αργότερα, ο απόστρατος αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου, Commodore Steve Germy, παραδέχθηκε ότι το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει μέσα για να αμυνθεί απέναντι σε επιθέσεις με Oreshnik.
Κατά την εκτίμησή του, σε μια πιθανή πολεμική σύγκρουση με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, οι ίδιες κατηγορίες στόχων που πλήττονται στην Ουκρανία θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι των Oreshnik.

Ικανός να χτυπήσει στόχους σε όλη την Ευρώπη

φρρφρεε.jpg

Αναλυτές υπολόγισαν επίσης τον χρόνο πτήσης του Oreshnik σε πιθανούς στόχους στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με αυτά, ο πύραυλος φτάνει στην αμερικανική βάση αντιπυραυλικής άμυνας στο Redzikowo της Πολωνίας σε 11 λεπτά, στην αεροπορική
 
βάση Rammstein στη Γερμανία σε 15 λεπτά και στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες σε 17 λεπτά.
Με τη σειρά του, ο γενικός διοικητής των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων (RVSN) Sergey Karakaev δήλωσε ότι ο βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς Oreshnik μπορεί να πλήξει στόχους σε όλη την Ευρώπη.
Αυτό το σύστημα πυραύλων με υπερηχητικές μονάδες μπορεί να πλήξει οποιονδήποτε στόχο - από μόνο σε περιοχή, καθώς και εξαιρετικά προστατευμένες περιοχές - με υψηλή απόδοση.
Υποστηρίζεται ότι είναι αδύνατο να καταρριφθεί ο πύραυλος Oreshnik. Πιο συγκεκριμένα, αυτό είναι δυνατό μόνο στο αρχικό στάδιο της πτήσης, πριν αποκτήσει ταχύτητα. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρεται στην πύλη, ο πύραυλος εκτοξεύεται από την περιοχή δοκιμών Kapustin Yar, μακριά από τα σύνορα. Η μέγιστη ταχύτητα του Oreshnik είναι 12.380 χιλιόμετρα και η απόσταση καταστροφής είναι 5.500 χιλιόμετρα.
Ο βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς δεν είναι εκσυγχρονισμός παλαιών συστημάτων - το Oreshnik δημιουργήθηκε με βάση τις τελευταίες εξελίξεις. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν μέσα στον κόσμο για την αναχαίτιση του Oreshnik.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης