Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να πει κανείς για οιαδήποτε πλευρά της σύγχρονης οπλοτεχνικής, χωρίς να “σκοντάψει” πάνω στο όνομα Browning.
Ο ομώνυμος εφευρέτης John Moses Browning από το 1890 μέχρι το 1926 εφηύρε ή βελτίωσε όλες τις τεχνικές λύσεις που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα.
Το κύκνειο άσμα του ήταν το αλληλεπίθετο δίκανο που στα γαλλικά ονομαζόταν “super pose” και από συγκεκριμένο μοντέλο, έφτασε πλέον να σημαίνει μια ολόκληρη κατηγορία όπλων.
Μετέπειτα το όπλο ονομάστηκε Β-25 (από το αρχικό του ονόματος Browning και τη χρονιά 1925 που σχεδιάστηκε).
To super pose
Το αρχικό “super pose” ήταν και παραμένει ένα κορυφαίο λειόκανο τουφέκι για κυνήγι ή σκοποβολή.
Είναι λειτουργικό, στιβαρό και ανθεκτικό πέρα από κάθε προσδοκία και εξαιρετικά εργονομικό.
Φτιάχνεται ακόμη στη βάση της εταιρείας στο Βέλγιο, στα παλιά εργοστάσια της FN (Fabrique National).
Τα εξαιρετικά αυτά όπλα δημιουργούνται ένα τη φορά, κατά παραγγελία και στα μέτρα του κάθε πελάτη και η λίστα αναμονής συχνά φτάνει τα δύο χρόνια.
Το κόστος ενός τέτοιου εμβληματικού δίκανου υπολογίζεται στις δεκάδες χιλιάδες ευρώ, λόγω των αναρίθμητων εργατωρών που απαιτούνται για τη χειροποίητη κατασκευή του., Από τη μορφοποίηση του σκελετού μέχρι το τελικό φινίρισμα των μετάλλων με λίμα και γυαλόχαρτο και την κατασκευή κοντακιών από ξύλο συλλεκτικής γαλλικής καρυδιάς που υλοτομήθηκε πριν 30 χρόνια, το Β-25 δε μπορεί να παραχθεί σε αρκετά μεγάλες ποσότητες και σε τιμή προσιτή για το μέσο κυνηγό και σκοπευτή.
Στη δεκαετία του 1960, η Browning αναζητούσε ένα τρόπο να καταστήσει το “super pose” μαζικό όπλο που θα μπορούσε να αποκτηθεί από περισσότερους.
Ανέπτυξε συνεργασία με την ιαπωνική Miroku η οποία δραστηριοποιείται στη μεταλλουργία από το 1893.
Η μακροχρόνια πείρα των Ιαπώνων στην κατασκευής εξαρτημάτων ακριβείας για την οπλοτεχνία και την αυτοκινητοβιομηχανία ήταν πολύτιμη.
Το Β-25 μελετήθηκε ξανά και επανασχεδιάστηκαν οι διαδικασίες παραγωγής του για μείωση των εργατωρών.
Κάποια ανταλλακτικά όπως το κλειδί του ξυστού άλλαξαν για ευκολία κατασκευής από μηχανές αντί για ανθρώπινο χέρι και τα ξύλινα μέρη τυποιήθηκαν σε μια διάσταση που ταιριάζει στο 90% των σωματότυπων.
Τα Ιαπωνικά Browning
Τα πρώτα “ιαπωνικά” Browning βγήκαν από το εργοστάσιο του Κότσι (στο νησί Σικόκου, το μικρότερο από τα 4 που αποτελούν την Ιαπωνία) το 1971.
Σύντομα απέκτησαν το όνομα Citori που τα ακολουθεί ακόμη αν και τυπικά η Browning τα χωρίζει σε γενιές (από το Β-125 μέχρι το 525 που υπάρχει σήμερα έως και το 725 ως συνέχεια).
Κάθε γενιά διατηρεί την ίδια κατασκευή φιλοσοφία και το μηχανολογικό σχέδιο του αρχικού “super pose” που εξασφαλίζει αντοχή και αποδοτικότητα.
Τα δίκανα αυτά είναι διαθέσιμα σε διαφορετικά διαμετρήματα και μεγέθη κανών για σκοποβολή και κυνήγι. Θεωρούνται υπόδειγμα αντοχής και χρηστικότητας και έχουν τη φήμη όπλων με διαχρονική αξία σε σχέση με το κόστος τους.
Δεν είναι σπάνιο να συναντά κανείς όπλα που περνούν από πατέρα σε γιό και έχουν ρίξει εκατοντάδες χιλιάδες βολές στην πορεία.
Το σημερινό Β 525 έχει διατηρήσει όλα αυτά τα δημοφιλή χαρακτηριστικά που κάνουν τα Browning κορυφαία, αλλά ταυτόχρονα έχει δεχτεί πινελιές εκσυγχρονισμού.
Οι κάνες διαθέτουν εσωτερικά τσοκ για να αλλάζουν στένωση και έχουν πλέον λεπτότερο προφίλ και ευρύτερους αυλούς.
Τα χαρακτηριστικά
Για παράδειγμα, ενώ η στάνταρ διάμετρος κάνης για το διαμέτρημα 12 (12 gauge) είναι 18,4mm, στα Browning γίνεται 18,8mm.
Η τεχνολογία αυτή ονομάζεται Back bore και βελτιώνει την κατανομή της βολής στο στόχο και παράλληλα μειώνει το λάκτισμα.
Το εσωτερικό των κανών είναι επικαλυμμένο με χρώμιο για αυξημένη αντοχή και οι θαλάμες αντέχουν τη συνεχή χρήση γομώσεων magnum 3 inch (76mm).
Τα Β525 έχουν αυτόματους εξολκείς που ενεργοποιούνται με το άνοιγμα του μηχανισμού και το δοκιμασμένο αδρανειακό σύστημα σκανδάλης που τελειοποίησε ο Βαλ Μπράουνινγκ.
Ένα νέο πέλμα τεχνολογίας Inflex II αντικαθιστά το παραδοσιακό στυλιζαρισμένο πέλμα με το λογότυπο της εταιρείας που έφεραν τα παλιά μοντέλα.
Υπολείπεται σε ρετρό χαρακτήρα, αλλά βελτιώνει την άνεση του σκοπευτή.
Ο κλασικός χαρακτήρας του δικάνου διατηρείται από το ξύλο καρυδιάς στον ξυστό και το κοντάκι, που ακόμη και στις απλούστερες εκδόσεις κοσμεί το τουφέκι.
Σε αυτή την τελευταία του αναβίωση το νεώτερο όπλο της Browning παραμένει πιστό στην παράδοση της αξιόπιστης, καλοφτιαγμένης και αποδοτικής σχεδίασης που ξεκίνησε πριν από ένα αιώνα. Παραμένει μέτρο απόδοσης και value for money.
Το Μαϊο του 2008, το Β-525 με αριθμό σειράς 1.000.000 βγήκε από τη γραμμή παραγωγής και έκτοτε συνεχίζεται η κατασκευή τους αμείωτη.
www.bankingnews.gr
Browning B525 - Η συνέχεια μιας μακρόχρονης παράδοσης
Ο John Moses Browning από το 1890 μέχρι το 1926 εφηύρε ή βελτίωσε όλες τις τεχνικές λύσεις που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα, στα όπλα
Σχόλια αναγνωστών