Ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών υποστηρίζει – σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews ΒΝ – ότι η Εθνική και η Eurobank δεν χρειάζονται αυξήσεις κεφαλαίου για τους επόμενους 18 μήνες δηλαδή έως τα μέσα του 2023.
Η παράμετρος αυτή είναι ιδιαίτερα κομβικής σημασίας καθώς οποιαδήποτε πίεση είχε ασκηθεί στο χρηματιστήριο ή φήμες θα εκτονωθούν.
Για τους επόμενους 18 μήνες τόσο η Εθνική τράπεζα όσο και η Eurobank δεν θα χρειαστούν αύξηση κεφαλαίου.
Το αιτιολογικό σχετίζεται όχι τόσο με τα πρόσφατα stress tests αλλά
1)Με το γεγονός ότι η Εθνική και η Eurobank έχουν τους καλύτερους δείκτες NPEs ratio στην Ελλάδα.
2)Είναι οι δύο τράπεζες που επιτυγχάνουν κέρδη η μεν Εθνική για το 2021 περί τα 800 εκατ μαζί με έκτακτα και η Eurobank 470 εκατ και άλλα 350 εκατ από την πώληση των POS των καρτών.
Η Εθνική μετά από τα υπερκέρδη – έκτακτα έσοδα που ενέγραψε στην 2ετία 2020 με 2021 περί τα 2,3 δισεκ. κατάφερε με τα κεφάλαια αυτά να προχωρήσει στην πλήρη εξυγίανση των NPEs, θα εμφανίσει μονοψήφιο ποσοστό προσεχώς ενώ την διετία 2021 και 2022 θα επιτύχει συνολικά κέρδη 1,3 δισεκ. όσο ήταν η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς.
Η Εθνική έχει περίπου 5,48 δισεκ. κεφάλαια αλλά με το υψηλότερο DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση 4,3 δισεκ. ευρώ.
Η Eurobank το διάστημα 2021 με 2022 από κέρδη και πώληση των POS θα επιτύχει κέρδη και έσοδα περίπου 1,3 δισεκ. όσα και η Εθνική τράπεζα και με αυτά διασφαλίζει περισσότερα κεφάλαια ενώ όπως έχει αναλυθεί για την χρήση 2022 θα διανείμει και μέρισμα 150 εκατ ευρώ.
Το μέρισμα θα δοθεί μάλλον τον Μάρτιο του 2023 και θα είναι 0,04 ευρώ ανά μετοχή.
Το γεγονός πάντως ότι και οι εποπτικές αρχές όπως ο SSM που υπάγεται στην ΕΚΤ θεωρούν ότι Εθνική και Eurobank είναι κεφαλαιακά επαρκείς και μπορούν να δημιουργήσουν εσωτερικά κεφάλαιο αποτελεί μια άκρως θετική εξέλιξη που θα αξιολογηθεί από τους επενδυτές και το χρηματιστήριο.
Ήδη η Eurobank πλησιάζει το 1 ευρώ ενώ και η Εθνική έχει ανακάμψει σε σχέση με την εικόνα της πριν λίγους μήνες.
Σε άλλο ρεπορτάζ του bankingnews αναλύουμε τα σχέδια, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε τράπεζας όπου παρουσιάζουμε και τους ανασταλτικούς παράγοντες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών