σύμβολα :
ATTICA BANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.ΟΡΓ/ΣΜΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔ/ΡΟΥ Α.ΕΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. (ΚΟ)COCA-COLA HBC AG
γράφει :
Πίεση λόγω τόκων αλλά και σημάδια ύφεσης έχουν αποτυπωθεί στα αποτελέσματα εξαμήνου πολλών εισηγμένων
Σε σύνολο 131 εταιρειών τα κέρδη εμφανίζουν μία λογική μείωση, καθώς η περσινή χρονιά ήταν αναμενόμενο να μην υπάρξει ξανά άρα και τα υπερκέρδη να μην επαναληφθούν.
Από την άλλη πλέον αποτυπώνονται ανάγλυφα τα αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα από την αύξηση των επιτοκίων στα αποτελέσματα, στις εταιρείες με αυξημένο δανεισμό.
Από τις 125 εταιρείες του μη χρηματοοικονομικού κλάδου που έχουν δημοσιεύσει ο τζίρος εμφανίζει μία ήπια μείωση 5% και κατήλθε στα 43,82 δισ. ευρώ από 46,11 δισ. ευρώ, ενώ τα EBITDA έχουν μείωση 7,13% διαμορφούμενα στα 5,97 δισ. ευρώ από 6,43 δισ. ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 2,76 δισ. ευρώ από 3,09 δισ. ευρώ ήτοι μείωση 10,5%.
Οι 4 συστημικές τράπεζα και η Attica Bank είχαν μείωση δημοσιευμένων κερδών 21,6% διαμορφούμενα στα 1,81 δισ. ευρώ από 2,31 δισ. ευρώ.
Ο κλάδος διύλισης λόγω των περσινών υπερκερδών δημιουργεί απώλεια στα φετινά κέρδη των εισηγμένων.
Η Motor Oil για παράδειγμα είχε μείωση κερδών 60% (276,3 εκατ. ευρώ από 685,8 εκατ. ευρώ), ενώ η HelleniQ Energy είχε μείωση 81% και στα 162 εκατ. ευρώ από 869 εκατ. ευρώ.
Αν δεν υπολογιστούν τα κέρδη των δύο συγκεκριμένων εισηγμένων, τότε τα αποτελέσματα εμφανίζουν σημαντική αύξηση.
Επιπλέον οι μεταλλουργικές εταιρείες λόγω υποχώρησης των τιμών των μετάλλων είχαν σημαντική υποχώρηση και όσες είχαν αυξημένα δάνεια και άρα τόκους δέχθηκαν ακόμα μεγαλύτερη πίεση.
Viohalco, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και από μικρότερες ΣΙΔΜΑ, ή οι εταιρείες αλουμινίου Αλουμύλ και Βιοκαρπέτ.
Την απώλεια προσπάθησαν να αντισταθμίσουν η Coca Cola, η οποία είχε αύξηση 152% στα δημοσιευμένα κέρδη, ο Μυτιληναίος με αύξηση 61%, ο ΟΠΑΠ με 34% αλλά και η ΔΕΗ η οποία είχε κέρδη 175 εκατ. ευρώ από ζημία 17,4 εκατ. ευρώ.
Ισχυρά κέρδη είχαν επίσης Τιτάν, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ, Aegean και ΑΔΜΗΕ.
Δεν έχουν λείψει τα έκτακτα που ωραιοποίησαν την εικόνα για παράδειγμα κάποιων κατασκευαστικών εταιρειών όπως Άβαξ και Intrakat, δίνοντας κέρδη στην τελική γραμμή.
Άλλες είχαν έκτακτα κέρδη από swap αφού οι διοικήσεις έσπευσαν να προσπαθήσουν να κλειδώσουν τα επιτόκια, με συμβάσεις αντιστάθμισης (Prodea, Έλαστρον και Μύλοι Λούλη).
Η Ακρίτας λόγω διαγραφής δανείων είχε μεγάλη κερδοφορία και η Frigoglass αφού έμεινε μόνο με το 15% του ομίλου γύρισε σε θετικά ίδια κεφάλαια, κέρδη και πλέον είναι αδάνειστη.
Τα αποτελέσματα των εταιρειών ύδρευσης εξακολουθούν να μην είναι καλά παρά τη μείωση του ενεργειακού κόστους με τις διοικήσεις να εμφανίζονται ότι πλέον εξετάζουν να αιτηθούν αύξηση τιμολογίων.
Η επίπτωση των τόκων είναι σημαντική για κάποιες που δε μπόρεσαν να σηκώσουν το βάρος και ενώ αύξησαν τα EBITDA, μείωσαν τα καθαρά κέρδη.
Σημειώνεται πως από τις 125 εταιρείες του μη τραπεζικού κλάδου 23 είχαν ζημιές.
Τις μεγαλύτερες η ΑΝΕΚ με -16,2 εκατ. ευρώ, η Μπήτρος με -11,7 εκατ. ευρώ, η Βαρβαρέσος με -4,5 εκατ. ευρώ και γνώμη με επιφύλαξη από τον ορκωτό και η AVE -4,08 εκατ. ευρώ.
Η καλή τουριστική περίοδος, δίνει ελπίδες για βελτίωση αποτελεσμάτων σε συγκεκριμένες εταιρείες.
Ωστόσο, πολλές διοικήσεις αναφέρουν πως υπάρχουν σημάδια υποχώρησης της ζήτησης και δεν αποκλείεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα.
Σημειώνεται πως 32 είναι οι εισηγμένες με αρνητικό καθαρό δανεισμό.
Τη μεγαλύτερη ρευστότητα 650,6 εκατ. ευρώ έχει η Καρέλιας, ακολουθεί με 388,6 εκατ. ευρώ η Jumbo, με 295,3 εκατ. ευρώ η ΕΥΔΑΠ, με 149,4 εκατ. ευρώ η Intracom και με 136,1 εκατ. ευρώ ο ΟΛΠ.
Πλαστικά Κρήτης, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΕΧΑΕ, Alpha Αστικά Ακίνητα Phoenix Vega Mezz, Interlife, Τεχνική Ολυμπιακή και AS Company ακολουθούν με μικρότερη ρευστότητα.
Τον υψηλότερο καθαρό δανεισμό 2,62 δισ. ευρώ έχει η ΔΕΗ και ακολουθεί με 2,04 δισ. ευρώ η Viohalco και με 1,77 δισ. ευρώ η Coca Cola.
Τέλος σημειώνεται πως 7 εταιρείες διαθέτουν αρνητικά ίδια κεφάλαια μετά το γύρισμα της Ακρίτας και της Frigoglass.
Η Intralot έχει 107,8 εκατ. ευρώ αρνητικά ίδια αλλά σύντομα θα ξεκινήσει η αύξηση κεφαλαίου και θα γυρίσουν θετικά.
Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα του Α' Εξαμήνου:
Αποτελέσματα_α_εξαμήνου_2023.pdf
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών