Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε BBB (high) η Κύπρος, σε θετικό από σταθερό το trend

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε BBB (high) η Κύπρος, σε θετικό από σταθερό το trend
Όσον αφορά το μέλλον, οι οικονομικές εξελίξεις είναι πιθανό να παραμείνουν ευνοϊκές, υποστηριζόμενες από την περαιτέρω ανάκαμψη των πραγματικών μισθών και τις ακόμη ισχυρές επενδύσεις...
Σε BBB (high) επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου η DBRS Ratings, μεταβάλλοντας σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (trend)...
Η θετική τάση αντανακλά την άποψη της Morningstar DBRS ότι οι δείκτες του δημόσιου χρέους θα συνεχίσουν να βελτιώνονται.
Ο λόγος του χρέους της γενικής κυβέρνησης προς το ΑΕΠ μειώθηκε από 99,3% το 2021 σε 77,4% το 2023 και το 2025 θα αγγίξει το 65,4%.
Η δε οικονομική ανάπτυξη είναι πιθανό να συνεχίσει να επωφελείται από την ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση, τις αυξανόμενες εξαγωγές υπηρεσιών και τις ισχυρές κατασκευαστικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια.
Η ΕΚ προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ στην Κύπρο θα αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 2,9% το 2024 και το 2025, σε σύγκριση με ρυθμό ανάπτυξης 1,1% για τη ζώνη του ευρώ.
Οι ευνοϊκές εξελίξεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση, με τη σειρά τους, αναμένεται να ενισχύσουν τα φορολογικά έσοδα και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.
Οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Κύπρου συνεχίζουν να είναι πολύ ισχυρές.
Τα επόμενα χρόνια, οι κρατικοί λογαριασμοί είναι πιθανό να συνεχίσουν να επωφελούνται από την ισχυρή, αν και επιβραδυνόμενη, αύξηση των εσόδων, δεδομένων των ευνοϊκών οικονομικών προοπτικών.
Από την άλλη, οι πιθανές μελλοντικές αλλαγές στη διεθνή φορολογία των επιχειρήσεων αποτελούν παράγοντα κινδύνου για τα δημόσια οικονομικά, δεδομένου του σχετικά υψηλού μεριδίου της Κύπρου στα δημοσιονομικά έσοδα που προέρχονται από αυτή την πηγή.
Οι κίνδυνοι για την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αλλά εξακολουθούν να είναι υψηλότεροι από ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ.
Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της οικονομίας εκτός SPE είναι πολύ μεγάλο, αλλά έχει χρηματοδοτηθεί κυρίως από μη χρεωστικές χρηματοοικονομικές εισροές

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης