Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σακελλαροπούλου: Μετάβαση στο νέο κόσμο της εργασίας με προστασία έναντι κινδύνων, διάλογο με κοινωνικούς εταίρους, διαβούλευση με την κοινωνία

Σακελλαροπούλου: Μετάβαση στο νέο κόσμο της εργασίας με προστασία έναντι κινδύνων, διάλογο με κοινωνικούς εταίρους, διαβούλευση με την κοινωνία
"Η επόμενη μέρα απαιτεί προσπάθεια και εγρήγορση. Θα δημιουργηθεί μέσα από απτά επιτεύγματα του κόσμου της εργασίας και τις κατακτήσεις των εργαζομένων", τόνισε η Κ. Σακελλαροπούλου
«Η μετάβαση στον νέο κόσμο της εργασίας δεν μπορεί να είναι επιτυχής αν δεν συνοδεύεται από αποτελεσματική προστασία έναντι των κινδύνων, διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, στενή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Η κα Σακελλαροπούλου απηύθυνε χαιρετισμό στο συνέδριο «Το μέλλον της εργασίας σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο», που συνδιοργανώνουν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, υπογραμμίζοντας την αξία τέτοιων εκδηλώσεων σε μέρη ακριτικά, που έχουν ανάγκη στήριξης και σπουδαία σημασία για την πατρίδα μας, όπως η Φλώρινα.
Μίλησε για τα στοιχήματα για τον κόσμο της εργασίας σε μια κρίσιμη συγκυρία, μια περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων, η πυκνότητα και η διασύνδεση των οποίων ορίζουν μια ταραγμένη και μεταβατική εποχή διακινδύνευσης.
«Οι κοινωνίες και ο κόσμος της εργασίας βρίσκονται μεταξύ αλλεπάλληλων κρίσεων, προσπαθειών ανάκαμψης και ιστορικών μετασχηματισμών», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, οι επιπτώσεις της πανδημίας συνεχίζουν να πλήττουν την αγορά εργασίας, καθώς το μερίδιο του εισοδήματος των εργαζομένων από την εργασία τους παραμένει στάσιμο, ακολουθώντας μια μακροχρόνια φθίνουσα πορεία παγκοσμίως. Σε αυτή την τάση έχουν συμβάλει οι τεχνολογικές εξελίξεις. Παρά το γεγονός ότι οι τεχνολογικές καινοτομίες που σχετίζονται με την αυτοματοποίηση έχουν αυξήσει την παραγωγικότητα, τα οφέλη αυτής της προόδου δεν κατανέμονται δίκαια, με αποτέλεσμα να διευρύνονται οι ανισότητες.
Την ίδια στιγμή, ζητήματα όπως το ψηφιακό χάσμα μεταξύ εργαζομένων και κοινωνιών, καθώς και η προστασία της ιδιωτικότητας και η αλγοριθμική επιρροή στην αυτονομία των εργαζομένων, εγείρουν σοβαρές ανησυχίες, που αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για ένα “ανθρωποκεντρικό ψηφιακό μέλλον”».

Κλιματική αλλαγή και οι δύο κίνδυνοι

Σύμφωνα με την κα Σακελλαροπούλου, η κλιματική αλλαγή αναδεικνύεται ως η καθοριστική πρόκληση της εποχής μας, συνιστώντας υπαρξιακή απειλή.
Εξήγησε πως η κλιματική κρίση ενέχει δύο είδη κινδύνων για τον κόσμο της εργασίας: τους φυσικούς κινδύνους και τους κινδύνους μετάβασης.
Όπως ανέφερε, «οι φυσικοί κίνδυνοι, που συνδέονται με ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καύσωνες, ξηρασίες και πυρκαγιές, επηρεάζουν δραστικά τη λειτουργία των επιχειρήσεων και την οικονομική δραστηριότητα, με αντίκτυπο στις τοπικές αγορές εργασίας. Ιδιαίτερα θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων».
«Η κλιματική αλλαγή συνεπάγεται επίσης τις προκλήσεις μετάβασης. Η μετάβαση σε μια περιβαλλοντικά βιώσιμη οικονομία μπορεί να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες, όπως η δημιουργία νέων πεδίων τεχνογνωσίας και καινοτομίας, αγορών και νέων θέσεων εργασίας, διευρύνοντας τις προοπτικές προώθησης της τοπικής ανάπτυξης. Ωστόσο, όπως καταδεικνύουν έρευνες του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ εξετάζοντας την ευρωπαϊκή εμπειρία, όταν το κόστος μετάβασης σε νέες μορφές παραγωγής κατανέμεται άνισα μεταξύ κατηγοριών εργαζομένων και γεωγραφικών περιοχών προκαλεί μείωση της οικονομικής παραγωγής και αύξηση της ανεργίας», πρόσθεσε.
Υπογράμμισε πως «η μετάβαση στον νέο κόσμο της εργασίας δεν μπορεί να είναι επιτυχής αν δεν συνοδεύεται από αποτελεσματική προστασία έναντι των κινδύνων, διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, στενή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία».
«Η “δίκαιη μετάβαση” του εργατικού δυναμικού, όπως ορίζεται στις κατευθυντήριες γραμμές της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβερνήσεων και εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, και προσδιορίζουν ένα πλαίσιο παγκόσμιας συνεννόησης και συνεργασίας πρέπει να αποτελέσει τον πυρήνα κάθε προσπάθειας. Παράλληλα, η προώθηση της αξιοπρεπούς εργασίας για όλους δεν συμβάλλει μόνο στην διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας, αλλά και στην επίτευξη μιας συνεκτικής κοινωνίας και συμπεριληπτικής αγοράς εργασίας, με πυξίδα την κοινωνική δικαιοσύνη.
Η επόμενη μέρα όμως απαιτεί προσπάθεια και εγρήγορση. Θα δημιουργηθεί μέσα από απτά επιτεύγματα του κόσμου της εργασίας και τις κατακτήσεις των εργαζομένων», συνέχισε η κα Σακελλαροπούλου.
Καταλήγοντας επανέλαβε ότι οι αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών δοκίμασαν τις αντοχές και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας μας, ενώ οι αγώνες και οι θυσίες των εργαζομένων, και του συνόλου των πολιτών, συνέβαλαν καθοριστικά ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα.
«Τα δύσκολα χρόνια μας δίδαξαν ότι η ενότητα και η πίστη στις δυνατότητές μας είναι η πιο μεγάλη δύναμη. Η πατρίδα μας έχει τη δυναμική να διαδραματίσει ισχυρό ρόλο σε έναν κόσμο που αλλάζει και να αναχθεί σε κόμβο, ψηφιακό, ενεργειακό και αναπτυξιακό στην ευρύτερη περιοχή, επενδύοντας στο ταλέντο, την καινοτομία, και την εξωστρέφεια του ανθρώπινου δυναμικού της. Όλα όσα μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον, πηγή εθνικής αυτοπεποίθησης, ανάτασης και προόδου για το αύριο», τόνισε κλείνοντας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης