Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Χάος στη Μιανμάρ, εκτιμήσεις για 10.000 νεκρούς - Μετά τα 7,7R και… βόμβες - Ανέσυραν ζωντανή ύστερα από 60 ώρες

Χάος στη Μιανμάρ, εκτιμήσεις για 10.000 νεκρούς - Μετά τα 7,7R και… βόμβες - Ανέσυραν ζωντανή ύστερα από 60 ώρες
Πάνω από 2.000 οι νεκροί - Τουλάχιστον 300 αγνοούμενοι και 3.400 τραυματίες
(upd2) Μια γυναίκα, η οποία έμεινε πάνω από 60 ώρες εγκλωβισμένη στα ερείπια ξενοδοχείου στη Μιανμάρ, ανέσυραν ζωντανή νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 31/3 τα ξημερώματα οι διασώστες, προσφέροντας μια αχτίδα ελπίδας μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ που άφησε πίσω του περισσότερους από 2.000 νεκρούς.
Η γυναίκα, η οποία αναφέρεται πως είναι σε σταθερή κατάσταση, ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια του ξενοδοχείου Great Wall που κατέρρευσε στην πόλη Mandalay και ύστερα από μια επιχείρηση 5 ωρών που έφεραν εις πέρας σωστικά συνεργεία από τη Ρωσία, την Κίνα και τοπικές ομάδες.
Διασώστες από τον Ερυθρό Σταυρό υποστηρίζουν πως δεν έχουν δει αντίστοιχο μέγεθος της καταστροφής σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ασία εδώ και ένα αιώνα με εκατοντάδες σπίτια, κτήρια και νοσοκομεία να έχουν γίνει ερείπια, και δεκάδες δρόμους και γέφυρες να έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές.
Μέσα σε αυτό το χάος, οι αντάρτες κατηγορούν τον κυβερνώντα στρατό πως εξακολουθεί να βομβαρδίζει χωριά και ανθρώπους…
79_2.jpg
Αναζητούν επιζώντες

Το Mandalay βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε την περασμένη Παρασκευή τη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη, προκαλώντας μαζικές καταστροφές.
Στη Bangkok, στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, συνεργεία έκτακτης ανάγκης συνεχίζουν τις προσπάθειες αναζήτησης 76 ανθρώπων που πιστεύεται ότι είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια ενός υπό κατασκευή ουρανοξύστη που κατέρρευσε.
Ο κυβερνήτης της Bangkok Chadchart Sittipunt είπε ότι οι διασώστες δεν τα παρατάνε παρά το γεγονός ότι πολύ σύντομα θα κλείσει το «παράθυρο» για τον εντοπισμό επιζώντων.
14_22.JPG
17_20.jpg
Δεν σταματούν οι έρευνες

«Η έρευνα θα συνεχιστεί ακόμη και μετά από 72 ώρες, επειδή στην Τουρκία, άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί για μια εβδομάδα έχουν επιβιώσει.
Η έρευνα δεν έχει ακυρωθεί» είπε ο Chadchart Sittipunt, αναφέροντας ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα ζωντανοί άνθρωποι στα ερείπια και ότι αποστέλλονται ειδικοί σκύλοι – ανιχνευτές για να εντοπίσουν τα πιθανά σημεία που μπορεί να βρίσκονται.
«Έχουμε εντοπίσει αδύναμα σημάδια ζωής και υπάρχουν πολλά σημεία», είπε ο κυβερνήτης της Bangkok.
12_57.JPG
18_14.jpg
Πάνω από 2.000 οι νεκροί, μπορεί να ξεπεράσουν τους 10.000


Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών στην Ταϊλάνδη ήταν 18 την Κυριακή, αριθμός που θα μπορούσε να εκτοξευθεί, εάν δεν υπάρξουν διασώσεις στο εργοτάξιο που κατέρρευσε.
Στη Μιανμάρ, η κατάσταση είναι απελπιστική.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον 1.700 άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο, αν και η Wall Street Journal, επικαλούμενη την κυβερνώσα στρατιωτική χούντα, ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 2.028.
Επιπλέον, αναφέρεται πως περισσότεροι από 3.400 άνθρωποι τραυματίστηκαν, καθώς και ότι πάνω από 300 αγνοούνται. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται ο αριθμός των νεκρών να ξεπεράσει και τους 10.000.
Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι σπεύδουν με προμήθειες βοήθειας σε περίπου 23.000 επιζώντες από τον σεισμό στο κέντρο της Μιανμάρ.
11_59.JPG
Τεράστια καταστροφή


«Ο χρόνος είναι ουσιαστικός, καθώς η Μιανμάρ χρειάζεται παγκόσμια αλληλεγγύη και υποστήριξη για αυτήν την τεράστια καταστροφή» είπε ο Noriko Takagi, εκπρόσωπος της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ στη Μιανμάρ.
Η Ινδία, η Κίνα και η Ταϊλάνδη είναι μεταξύ των γειτόνων της Μιανμάρ που έχουν στείλει υλικό και ομάδες βοήθειας, ενώ ανθρωπιστική βοήθεια και προσωπικό έχει σταλεί επίσης από τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και τη Ρωσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν 2 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια «μέσω οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας που εδρεύουν στη Μιανμάρ».
Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι μια ομάδα έκτακτης ανάγκης από την USAID, η οποία υφίσταται τεράστιες περικοπές υπό την κυβέρνηση Τραμπ, αναπτύσσεται στη Μιανμάρ.
16_19.jpg
75.jpg
Χάος


Ο καταστροφικός σεισμός ήρθε να προσθέσει ακόμα περισσότερο χάος στη Μιανμάρ, η οποία πλήττεται από εμφύλιο πόλεμο από το 2021, όταν και ένα στρατιωτικό πραξικόπημα ανέτρεψε την κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Aung San Suu Kyi.
Μάλιστα αντάρτες υποστήριξαν πως ο κυβερνών στρατός εξακολουθούσε, ακόμα και μέσα σε αυτές τις συνθήκες, να πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις και βομβαρδισμούς σε χωριά
Η Εθνική Ένωση των Κάρεν (KNU), από τις παλαιότερες οργανώσεις ανταρτών στη Μιανμάρ, τόνισε σε ανακοίνωσή της πως η χούντα «συνεχίζει τα αεροπορικά πλήγματα στοχοποιώντας περιοχές όπου ζουν άμαχοι, παρότι ο πληθυσμός υποφέρει τα πάνδεινα εξαιτίας του σεισμού».
Πρόσθεσε πως αντί ο στρατός να δώσει προτεραιότητα στις επιχειρήσεις αρωγής, επιλέγει να «αναπτύσσει δυνάμεις για να επιτεθούν στον ίδιο του τον λαό».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σιγκαπούρης απηύθυνε έκκληση να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός για να διευκολυνθεί η διανομή βοήθειας.
23_22.jpg

76_1.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης