Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρχεται πόλεμος στην Ευρώπη - Η Γερμανία ...δαγκώνει, ζητά τιμωρία του απείθαρχου Orban

Έρχεται πόλεμος στην Ευρώπη - Η Γερμανία ...δαγκώνει, ζητά τιμωρία του απείθαρχου Orban
Να εφαρμόζονται με πολύ μεγαλύτερη συνέπεια από πριν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και κυρώσεις για τα κράτη που δεν συμμορφώνονται ζητά η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας
Η επερχόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας λέει ότι θα πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να αρχίσει, πέρα από το να γαβγίζει… και να δαγκώνει τα κράτη εκείνα που συμπεριφέρονται… ανάρμοστα, σε έναν έμμεσο υπαινιγμό για την Ουγγαρία του Victor Orban.
Οι συντηρητικοί του επερχόμενου καγκελαρίου, Friedrich Merz και ο πιθανός κεντροαριστερός εταίρος τους στο συνασπισμό, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), έχουν συμφωνήσει να απαιτήσουν από την ΕΕ να παρακρατά πόρους και να αναστέλλει τα δικαιώματα ψήφου στις χώρες εκείνες που παραβιάζουν βασικές αρχές, όπως το Κράτος Δικαίου.
Αυτό προβλέπει το προσχέδιο συμφωνίας των δύο κομμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες από το Politico, οι οποίες διευκρινίζουν πως αν και δεν υπάρχει καμία ονομαστική αναφορά στην Ουγγαρία, είναι ξεκάθαρο ότι η συγκεκριμένη… πρόβλεψη έχει να κάνει με τον χειρότερο παραβάτη της ΕΕ που εδώ και χρόνια κατηγορείται για την παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων και για τον περιορισμό τόσο της ελευθερίας του Τύπου όσο και της ανεξαρτησίας των δικαστών.

Να εφαρμοστούν όσα προβλέπονται

Τα γερμανικά κόμματα - οι νικητές του Merz και το SPD που ηγήθηκε της τελευταίας κυβέρνησης - διαπραγματεύονται επί του παρόντος για τον σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού, και για αυτό πρέπει να συμφωνήσουν στις βασικές αρχές πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους.
Η συμφωνία για πίεση στην ΕΕ προκειμένου να «κυνηγήσει» χώρες όπως η Ουγγαρία αποτελεί μέρος μιας σειράς προσωρινών συμφωνιών που καλύπτουν θέματα τόσο διαφορετικά όπως η μεταναστευτική πολιτική, η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και οι δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας.
«Τα υπάρχοντα μέσα προστασίας, από τις διαδικασίες για παραβάσεις και την παρακράτηση κονδυλίων της ΕΕ μέχρι την αναστολή των δικαιωμάτων ένταξης, όπως το δικαίωμα ψήφου στο Συμβούλιο της ΕΕ, πρέπει να εφαρμόζονται με πολύ μεγαλύτερη συνέπεια από πριν» επισημαίνουν αξιωματούχοι από τους Χριστιανοδημοκράτες του Merz και τους Σοσιαλδημοκράτες στο προσχέδιο της συμφωνίας για τον κυβερνητικό συνασπισμό όσον αφορά την πολιτική της ΕΕ

«Πυρηνική επιλογή»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε την πρώτη φάση της διαδικασίας του άρθρου 7 - επίσης γνωστή ως «πυρηνική επιλογή» - κατά της Ουγγαρίας το 2018 για ύποπτες «σοβαρές παραβιάσεις» των βασικών αξιών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ.
Αλλά η διαδικασία, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Ουγγαρίας, έχει σταματήσει λόγω των πολιτικών διχασμών μεταξύ των κρατών - μελών.
Το 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινήθηκε να μπλοκάρει περίπου 22 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητά της ΕΕ που προορίζονταν για την Ουγγαρία εν μέσω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Τελικά ξεπάγωσε περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι, προκαλώντας αντιδράσεις.

Αποφάσεις με εκτός την Ουγγαρία

Ένα άλλο σημείο διαμάχης μεταξύ της ΕΕ και της κυβέρνησης της Ουγγαρίας ήταν η φιλική διάθεση του Ούγγρου πρωθυπουργού, Victor Orban προς τη Μόσχα, με τη Βουδαπέστη να χρησιμοποιεί επανειλημμένα το δικαίωμα βέτο για να εμποδίσει τις κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες και στρατιωτικούς αρχηγούς.
Για να παρακάμψει αυτό το δικαίωμα αρνησικυρίας, η επερχόμενη γερμανική κυβέρνηση θέλει «να υποστηρίξει την επέκταση της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο της ΕΕ, ιδιαίτερα σε ορισμένα θέματα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), όπως η επιβολή κυρώσεων.
Αυτό θα επέτρεπε τη λήψη αποφάσεων χωρίς την ανάγκη έγκρισης από την Ουγγαρία.

Η γερμανική ψήφος

Οι διαπραγματευτές των δύο κομμάτων που συζητούν στο πλαίσιο σχηματισμού ενός κυβερνητικού σχηματισμού, δεσμεύτηκαν να αναλάβουν έναν πιο ενεργό ρόλο στην ευρωπαϊκή σκηνή, χρησιμοποιώντας το Τρίγωνο της Βαϊμάρης - μια χαλαρή συμμαχία Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας - ως όχημα για τη διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΕ.
Υπό την προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού και την ηγεσία του Olaf Scholz του SPD, οι σχέσεις της Γερμανίας με τη Γαλλία και την Πολωνία επιδεινώθηκαν.
«Στο Τρίγωνο της Βαϊμάρης, θα επιδιώξουμε έναν πιο στενό συντονισμό για όλα τα σχετικά θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, προκειμένου να δράσουμε πιο ενωμένοι στην υπηρεσία της ΕΕ συνολικά», αναφέρεται στο προσχέδιο συμφωνίας, απηχώντας προηγούμενες δηλώσεις του καγκελαρίου Merz, ο οποίος έχει πει ότι θα ταξιδέψει τόσο στο Παρίσι όσο και στη Βαρσοβία την πρώτη ημέρα της θητείας του.
Οι Συντηρητικοί υποσχέθηκαν επίσης να αντιμετωπίσουν και το παράπονο για τη Γερμανία που ακούγεται συχνά στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: την αποχή της Γερμανίας στις ψηφοφορίες για σημαντικά ζητήματα της ΕΕ, που ειρωνικά αναφέρεται ως «γερμανική ψήφος».
Όταν τα γερμανικά υπουργεία βρίσκονται σε αντίθεση σχετικά με την πολιτική της ΕΕ, η χώρα, κατά κανόνα, απέχει από τις ψηφοφορίες της ΕΕ.

Οι διαφωνίες

Ο Merz, ωστόσο, έχει δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξουν τέτοιες γερμανικές αποχές όταν πρόκειται για βασικές ψήφους στις Βρυξέλλες υπό την ηγεσία του.
Αλλά οι συντηρητικοί του CDU/CSU και το SPD διαφωνούν για το πώς θα συμβεί αυτό.
Οι συντηρητικοί θέλουν ο Merz να μπορεί να έχει τον τελικό λόγο για τη θέση της Γερμανίας όταν πρόκειται για ψήφους της ΕΕ μείζονος σημασίας, «αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τον συντονισμό εξαρχής ή αναλαμβάνοντας την ευθύνη του κατά τη διάρκεια της διαδικασίας».
Το SPD, από την άλλη, θέλει να τηρήσει «τη διυπουργική αρχή», επιλύοντας διαφορές μεταξύ υπουργείων.
Το σχέδιο συμφωνίας για τις θέσεις της κυβέρνησης για την ΕΕ προέρχεται από μία από τις 16 διακομματικές ομάδες εργασίας που συστάθηκαν για να αναπτύξουν θέσεις σε βασικούς τομείς πολιτικής.
Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των δύο κομμάτων άρχισαν τις τελικές διαπραγματεύσεις για να συνάψουν μια ενιαία συμφωνία συνασπισμού με βάση τα προσχέδια των ομάδων εργασίας.
Μια τελική συμφωνία συνασπισμού μπορεί να έρθει ήδη από τα μέσα Απριλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης