Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση Lagarde - Blanchard: Οι δασμοί Trump θα φέρουν παγκόσμια κρίση – Αργά, σταθερά γλιστράμε στην άβυσσο

Παρέμβαση Lagarde - Blanchard: Οι δασμοί Trump θα φέρουν παγκόσμια κρίση – Αργά, σταθερά γλιστράμε στην άβυσσο
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Trump θα ανακοινώσει την Τετάρτη «ανταποδοτικούς δασμούς» που στοχεύουν χώρες που επιβάλλουν δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα
Σοβαρές επιπτώσεις επιπτώσεις παγκοσμίως, με τη ζημιά να εξαρτάται από το εύρος των μέτρων, τη διάρκειά τους και από το αν θα οδηγήσουν σε επιτυχημένες διαπραγματεύσεις, αναμένεται να έχει ο προγραμματισμένος δασμολογικός σχεδιασμός του Προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, όπως δήλωσε την Τετάρτη η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde.
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Trump θα ανακοινώσει την Τετάρτη «ανταποδοτικούς δασμούς» που στοχεύουν χώρες που επιβάλλουν δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα.
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την επιβολή νέων εισαγωγικών δασμών σε προϊόντα από το Μεξικό, την Κίνα και τον Καναδά - τους βασικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ - καθώς και σε αγαθά όπως ο χάλυβας και τα αυτοκίνητα.
«Θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο και η ένταση και η διάρκεια των επιπτώσεων θα διαφέρουν ανάλογα με το εύρος των μέτρων, τα προϊόντα που στοχεύονται, τη διάρκεια εφαρμογής τους και το αν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις», δήλωσε η Lagard σε συνέντευξή της στο ιρλανδικό ραδιόφωνο Newstalk.
«Γιατί, ας μην ξεχνάμε ότι πολύ συχνά αυτές οι κλιμακώσεις των δασμών, επειδή αποδεικνύονται επιβλαβείς ακόμα και για εκείνους που τις επιβάλλουν, οδηγούν τελικά σε τραπέζια διαπραγματεύσεων, όπου οι εμπλεκόμενοι κάθονται, συζητούν και τελικά καταργούν ορισμένα από αυτά τα εμπόδια».
Η Lagarde βρισκόταν στο Δουβλίνο για να παραλάβει ένα βραβείο προς τιμήν του Ιρλανδού Peter Sutherland, πρώην γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, για τον οποίο δήλωσε ότι «θα ανατρεπόταν στον τάφο του αν γνώριζε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή».
«Δεν νομίζω ότι έχω αναφέρει ποτέ ξανά τη λέξη αβεβαιότητα τόσες πολλές φορές όσο τις τελευταίες εβδομάδες, γιατί απλούστατα δεν γνωρίζουμε πραγματικά μέχρι σήμερα – την ημέρα που υποτίθεται ότι θα ανακοινωθεί – ποια θα είναι η συμφωνία (με τις ΗΠΑ) για τον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε.
«Η προβλεψιμότητα βρίσκεται σε πολύ περιορισμένη διαθεσιμότητα αυτή τη στιγμή».
Η Lagarde πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει για να επιτευχθεί διατηρήσιμα ο στόχος του 2% στον πληθωρισμό της ευρωζώνης και ότι «δεν είναι ακόμη σαφές» ποια θα είναι η οικονομική επίδραση των αυξημένων αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη, καθώς αυτό εξαρτάται από τον τρόπο και τον τόπο όπου θα δαπανηθούν τα χρήματα.
«Βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στον στόχο του πληθωρισμού, οπότε η διαδικασία μείωσης του αποπληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο... αλλά είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι με τη δουλειά που έχουμε κάνει», είπε.

Απόλυτο χάος

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γνωστός οικονομολόγος Olivier Blanchard…
H επιβολή δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα οδηγήσει σε ύφεση, χωρίς κανένα ουσιαστικό οικονομικό όφελος, σημειώνει…
Σύμφωνα με την ανάλυσή του, οι αρχικές επιδράσεις μπορεί να φαίνονται θετικές, με μείωση των εισαγωγών και ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, όμως, μακροπρόθεσμα, το αποτέλεσμα θα είναι μια λανθασμένη ανακατανομή πόρων, αβεβαιότητα στις επενδύσεις και, τελικά, οικονομική αστάθεια.
Με την οικονομία να επιστρέφει σταδιακά στο σημείο εκκίνησης, οι δασμοί όχι μόνο δεν θα επιτύχουν τον στόχο τους, αλλά θα προκαλέσουν ένα «απόλυτο χάος», όπως τονίζει ο ίδιος.
«Οι δασμοί μπορούν να επιβληθούν για λόγους που μπορεί να είναι κατανοητοί, αν και όχι απαραίτητα καλοί: Προστασία ενός κλάδου, είτε σωστά είτε λάθος.
Αποκόμιση εσόδων από ξένους παραγωγούς, εφόσον υπάρχουν περιθώρια για κάτι τέτοιο.
Ναι, αν υπάρξουν αντίποινα, όλοι θα βγουν χαμένοι, αλλά μπορεί να αξίζει το ρίσκο.
Όμως, οι γενικευμένοι δασμοί – και φαίνεται πως προς τα εκεί οδεύουμε – είναι οι χειρότεροι δυνατοί.
Είναι επιζήμιοι για τη χώρα που τους επιβάλλει, ακόμη και χωρίς αντίποινα.
Το τυπικό σενάριο: Στην αρχή, η αύξηση των δασμών μπορεί να φαίνεται θετική: Λιγότερες εισαγωγές. Μεγαλύτερη ζήτηση για εγχώρια προϊόντα. Μικρότερο εμπορικό έλλειμμα. Όμως, με τη μείωση του ελλείμματος και την αύξηση των επιτοκίων για τον έλεγχο της ζήτησης, το δολάριο ανατιμάται, οι εξαγωγές γίνονται λιγότερο ανταγωνιστικές – μέχρι που το εμπορικό έλλειμμα επιστρέφει στο αρχικό του επίπεδο.
Άρα: Άχρηστοι; Όχι, χειρότερο. Οδηγούν σε δαπανηρή ανακατανομή πόρων από τους εξαγωγικούς τομείς προς τους τομείς που ανταγωνίζονται τις εισαγωγές.
Λανθασμένη κατανομή.
Όσο για τα έσοδα από τους δασμούς; Υπάρχουν, αλλά στο τέλος πληρώνονται κυρίως από τους καταναλωτές.
Μια κρίσιμη παράμετρος που αλλάζει το βασικό σενάριο: Η τεράστια αβεβαιότητα γύρω από την πολιτική δασμών του Trump. Είναι οι δασμοί προσωρινοί ή μόνιμοι; Θα παραμείνουν, θα αυξηθούν ή θα μειωθούν;
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, αν ήμουν επιχειρηματίας, τι θα έκανα; Θα έχτιζα εργοστάσιο στο Μεξικό ή στις ΗΠΑ, στο Βιετνάμ ή στην Κίνα; Δεν ξέρω – άρα περιμένω. Περιμένουμε όλοι. Οι επενδύσεις μειώνονται, η συνολική ζήτηση υποχωρεί και το αποτέλεσμα είναι ύφεση.

Τώρα το εμπορικό ισοζύγιο βελτιώνεται, αλλά για δύο λόγους:

1. Οι δασμοί μειώνουν άμεσα τις εισαγωγές.
2. Η οικονομική επιβράδυνση οδηγεί σε χαμηλότερες εισαγωγές.

Καθώς η Fed προσπαθεί να στηρίξει την οικονομία, τα χαμηλότερα επιτόκια και ένα ασθενέστερο δολάριο ενισχύουν τις εξαγωγές. Φαίνεται ωραίο. Επιτυχία στο εμπορικό μέτωπο – εφόσον καταφέρεις να κάνεις τον κόσμο να ξεχάσει την ύφεση.
Όμως, αυτό ισχύει μόνο προσωρινά. Με την ανάκαμψη της οικονομίας, επιστρέφουμε στο αρχικό σενάριο: η υποτίμηση του νομίσματος μετατρέπεται σε ανατίμηση, η δραστηριότητα επανέρχεται, και το εμπορικό έλλειμμα επιστρέφει στο σημείο εκκίνησης.
Τελικό αποτέλεσμα: Ύφεση, χωρίς κανένα ουσιαστικό κέρδος. Ένα απόλυτο χάος.
Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα...» καταλήγει ο οικονομολόγος.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης