Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Δυτική Λέσβο
Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα είναι ο κρατικός μηχανισμός, με τις τοπικές αρχές να έχουν θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος», ενώ κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα 9/1 τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Δυτική Λέσβο, ώστε να ελεγχθούν από κλιμάκια μηχανικών για τυχόν ζημιές από τη σεισμική ακολουθία.
Ήδη, από το πρωί της Κυριακής 8/1 έχουν μεταβεί στον ορεινό όγκο του Λεπετύμνου στη βόρεια Λέσβο ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) , Ευθ. Λέκκας και ο καθηγητής Ν. Ζούρος από την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωμορφολογίας και Περιβαλλοντικής Γεωλογίας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για να εξετάσουν τα αποτελέσματα της σεισμικής διεργασίας.
Παράλληλα, τη Δευτέρα 9/1 στο νησί θα μεταβεί κλιμάκιο μηχανικών από την Αθήνα για να πραγματοποιήσει αυτοψία στα κτίρια όπου έχουν αναφερθεί ζημιές, ενώ 10 αστυνομικοί με 5 περιπολικά οχήματα και πτητικά μέσα, παρέχουν ουσιαστική συνδρομή σε υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου, στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμικό φαινόμενο, αλλά και με απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, όπου αυτό απαιτηθεί, στο οδικό δίκτυο σε περιοχές της Βορειοδυτικής Λέσβου.
Λέκκας: Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε - Δεν είναι πάνω από 30 οι ζημιές σε παλιά σπίτια
Υπάρχουν πολύ λίγες πιθανότητες για να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός στη Λέσβο, όμως «με το δεδομένο ότι το 1867 έχει γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 6 βαθμών, δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε» , τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
Ο κ. Λέκκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τη σεισμική ακολουθία στη Λέσβο, σημείωσε πως «σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας».
Πρόσθεσε ότι δεν είναι πάνω από 30 οι ζημιές σε παλιά σπίτια και αυτό που θα πρέπει να δουν τώρα είναι πως θα γίνουν οι καταγραφές.
Παπαζάχος: Πολλοί μετασεισμοί - Οι κάτοικοι να είναι σε επιφυλακή
«Θα πρέπει να περάσει μία εβδομάδα για να ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός τα 4,9 Ρίχτερ», ανέφερε ο σεισμολόγος, Κώστας Παπαζάχος, για τις σεισμικές δονήσεις στη Λέσβο, σημειώνοντας πως «έχουμε πολλούς μετασεισμούς το βράδυ (7/1), ο πιο μεγάλος ήταν 3,1 Ρίχτερ».
Ο κ. Παπαζάχος μιλώντας στον ΑΝΤ1 , αφού σημείωσε πως πηγαίνει καλά η σεισμική ακολουθία, τόνισε ότι πρόκειται για χερσαία περιοχή, «ένα ρήγμα που είναι παράλληλα με ένα άλλο ρήγμα».
Όπως είπε, «δεν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια αν ήταν ο κύριος σεισμός. Η περιοχή έχει πολύ καιρό να δώσει μεγάλο σεισμό. Μπορεί να υπάρξει σε άλλο μέρος του ρήγματος ένας σεισμός 4,5 ή 4,8 Ρίχτερ που να ενεργοποιήσει κάτι άλλο».
Ακόμη, υπενθύμισε το μεγάλο σεισμό που είχε γίνει από πολλά χρόνια από το ρήγμα της Αγίας Παρασκευής προκαλώντας θανάτους και καταστροφές, υπογραμμίζοντας πως οι κάτοικοι του νησιού θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαζάχος, «η Ελλάδα έχει το 60% της σεισμικής δραστηριότητας της Ευρώπης και το 3% της παγκόσμιας σεισμικής δραστηριότητας. Κάθε χρόνο γίνονται 10 σεισμοί των 5 Ρίχτερ και ένας σεισμός 6,2 - 6,3 Ρίχτερ ή αν δεν γίνει τον έναν χρόνο θα γίνει τον άλλον».
Παπαδόπουλος: Πιο κοντά στο σενάριο τα 4,9 Ρίχτερ να ήταν ο κύριος σεισμός
«Είμαστε πιο κοντά στο σενάριο τα 4,9 Ρίχτερ στη Λέσβο να ήταν ο κύριος σεισμός», ανέφερε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος όμως θεωρεί στοιχείο επικινδυνότητας το γεγονός ότι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται σε χερσαίο περιβάλλον και το βεβαρημένο ιστορικό της περιοχής.
Ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε πως «πάμε αρκετά καλά», χωρίς ωστόσο να είμαστε να πούμε ότι έληξε το φαινόμενο.
Για το κατά πόσο οι δονήσεις στη Λέσβο συνδέονται με το ρήγμα της Αγίας Παρασκευής, ανέφερε πως «φαίνεται να είναι λίγο δυτικότερα η ανάπτυξη, το επίκεντρο της τελευταίας σεισμικής δράσης. Λόγω όμως των σφαλμάτων που υπάρχουν στον εντοπισμό των επικέντρων, δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι».
Πάντως, ακόμα και αν είναι το ρήγμα το συγκεκριμένο που προκάλεσε τον πολύ μεγάλο σεισμό του 1867, όπως είπε, «δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκην πως θα πρέπει να επαναληφθεί τώρα ο μεγάλος εκείνος σεισμός του 1867. Ενεργό ρήγμα είναι και πολλές φορές θα μας δώσει και μικρούς σεισμούς».
Πρόσθεσε πως «ένας σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ για να εκτονωθεί θέλει περίπου 1.000 τεσσάρηδες μετασεισμούς. Δεν τους έχουμε τους χίλιους τεσσάρηδες».
Εξήγησε δε, πως δεν σημαίνει ότι το να έχουμε αυτούς τους 4,9 Ρίχτερ ή 4,7 Ρίχτερ, το ρήγμα είναι ήδη ώριμο για να μας δώσει τον 6,5 Ρίχτερ.
Ο ίδιος συνέστησε στους κατοίκους «υπομονή και ψυχραιμία», αλλά και για «τους λίγους, που έχουν κάποιες μικρές βλάβες στο χώρο κατοικίας ή στο χώρο εργασίας, να πάρουν τη γνωμάτευση, τη συμβουλή ενός μηχανικού είτε από το Δήμο ή ακόμα και από ιδιώτη μηχανικό».
Αυξημένες οι πιθανότητες για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ το 2023
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, «στην Ελλάδα κατά μέσο όρο κάθε χρόνο έχουμε ένα σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερο. Το 2022 πέρασε χωρίς ούτε έναν σεισμό πάνω από 5,5 Ρίχτερ, όχι 6και πάνω. Άρα, οι πιθανότητες να έχουμε ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα μεγέθους 6 Ρίχτερ και λίγο μεγαλύτερο μέσα στο 2023 είναι αυξημένες».
Αφού σημείωσε ότι πάρα πολλοί σεισμοί γίνονται στη θάλασσα χωρίς να γίνει κάτι με αρνητικές επιπτώσεις», υπογράμμισε πως «θα πρέπει λοιπόν όλα να τα ζυγίζουμε και να δούμε ότι η σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλή, αλλά ταυτόχρονα μετριασμένη, γιατί πολλοί σεισμοί ισχυροί γίνονται σε υποθαλάσσιο περιβάλλον. Ακόμα και άλλοι γίνονται στο χερσαίο χώρο, αλλά μακριά από κατοικημένα κέντρα».
Κατέληξε λέγοντας πως η γεωφυσική εικόνα είναι πολλοί σεισμοί με μεγάλα μεγέθη, αλλά οι επιπτώσεις είναι πολύ μικρότερες από αυτό που θα ανέμενε κάποιος εάν όλοι οι σεισμοί γινόντουσαν κοντά σε αστικά κέντρα, που δεν είναι η περίπτωσή μας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών