γράφει : Νίκος Θεοδωρόπουλος
Μνημόνια και πανδημική κρίση μετέτρεψαν τους Έλληνες ιδιοκτήτες σε νοικάρηδες.
Η δεκαετία του 2010 ανατρέπει την παγιωμένη μέχρι σήμερα εικόνα δεκαετιών με τους Έλληνες να παραχωρούν τα κλειδιά της ιδιοκτησίας σε αλλοδαπούς, που εμφανίζουν ανοδική τάση σε σχέση με το παρελθόν.
Ο θεσμός της Golden visa συνέβαλε στην ανατροπή αλλά και η διαρκής μείωσης των εισοδημάτων τους βάζουν εμπόδια στο δρόμο για το δικό τους σπίτι.
Η έρευνα της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας ΕΠΠΑ για το 2020 φέρνει στο προσκήνιο το προφίλ των αγοραστών.
Την χρονιά που πέρασε οι Έλληνες συμμετείχαν με ποσοστό 59,4% ως αγοραστές ακινήτων όταν το αντίστοιχο ποσό έφθανε στο 75% το 2015.
Οι αγοραστικές δυνατότητες των Ελλήνων με βάση την έρευνα μπήκαν σε καθοδική τροχιά.
Το 2018 το ποσοστό έπεσε κάτω από το 70% και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στο 69%.
Σε μια πενταετία από τους 8 στους 10 Έλληνες είχαν το ρόλο αγοραστή και σε μια πενταετία μόλις οι 6 στους 10 διατηρούν το προφίλ του εν δυνάμει ιδιοκτήτη.
Οι αλλαδαποί
Πλέον στην πλευρά των αγοραστών εμφανίζονται αλλοδαποί επενδυτές όπως Αλβανοί, Βούλγαροι, Γερμανοί, Ελβετοί, Άγγλοι, Ιταλοί, Ισραηλινοί και Κινέζοι.
Τα «μεγάλα» πορτοφόλια εντοπίζονται στους Ρώσους, Άγγλους και Γερμανούς που εμφανίζονται να αγοράζουν ακίνητα από 181.000 έως 650.000 ευρώ και το ενδιαφέρον τους στρέφεται προς τα νησιά του Ιονίου.
Εξίσου δυναμικοί αγοραστές είναι οι Ελβετοί, οι Ιταλοί και οι Γάλλοι που ψάχνουν να ακίνητα στα νησιά του Αιγαίου.
Όταν ο ανταγωνισμός μεταξύ τους εντείνεται δεν διστάζουν να κάνουν συμβόλαια με την αξία του ακινήτου να αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ.
Το παρόν ως ιδιοκτήτες δίνουν τόσο οι Αλβανοί όσο και οι Βούλγαροι μετά από πολλά χρόνια παραμονής ως εργαζόμενοι στην Ελλάδα φτάνουν στο πολυπόθητο σκοπό που είναι η αγορά κατοικίας μέσα στο αστικό ιστό των πόλεων.
Οι οικονομικές δυνατότητες, σύμφωνα με την έρευνα κατά μέσο όρο φθάνουν τις 200.000 ευρώ ενώ υπάρχουν και κάποιοι που φθάνουν ακόμη και τις 350.000 ευρώ.
Η μειωμένη παρουσία των Ελλήνων ως ιδιοκτήτες οφείλεται και στο γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες χρηματοδότησης στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με κτηματομεσίτες.
Οι ίδιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μειωθεί περαιτέρω το ποσοστό των Ελλήνων και με την εφαρμογή των φορολογικών κινήτρων που δίνει η κυβέρνηση στους αλλοδαπούς να επιλέξουν την χώρα μας ως τόπος διαμονής.
Τέλος να σημειωθεί ότι η αγορά ακινήτων αφορά παλαιά και όχι νεόδμητα σε ποσοστό 90%.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών