σύμβολα :
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠ/ΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΔΡΕΥΣΕΩΣ & ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΣ ΑΕ (ΚΟ)ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.
γράφει :
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς δε συμβαίνει κάτι που να παραπέμπει σε υποτιμητική κερδοσκοπία ή χειραγώγηση
Οι επενδυτές στην πλειονότητά τους αναζητούν τους λόγους ενώ πλέον πολλοί έχουν απογοητευτεί και πουλάνε όσο-όσο.
Ωστόσο, υπάρχει εξήγηση για όλες και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς δε συμβαίνει κάτι που να παραπέμπει σε υποτιμητική κερδοσκοπία ή χειραγώγηση που ακούγεται κατά καιρούς σε μία προσπάθεια να δικαιολογηθεί η εικόνα.
Ξεκινώντας από την υψηλή κεφαλαιοποίηση η μετοχή της ΕΥΔΑΠ βρίσκεται σε επίπεδα που είχε δει στην πανδημία και στη μεγάλη πτώση της αγοράς, δηλαδή Μαρτίου 2020.
Δεν είναι τυχαία η πορεία της αφού η διοίκηση επιμένει να δηλώνει πως η ΕΥΔΑΠ έχει ένα από τα φθηνότερα τιμολόγια στον κόσμο, πως θέλει να τα κρατήσει χαμηλά και είναι ικανοποιημένη από αυτά.
Ωστόσο, μέσα στο Δ.Σ. υπάρχουν εισηγήσεις για μία μικρή αύξηση 1 ευρώ το μήνα.
Σημειώνεται πως το τιμολόγια που πληρώνει ένας πελάτης της ΕΥΔΑΠ είναι σημαντικά χαμηλότερο από μία σύνδεση κινητού ή σταθερού που έχουν σχεδόν όλοι οι Έλληνες.
Μία τέτοια αύξηση θα βελτίωνε τα έσοδα και βελτίωνε και την πορεία της μετοχής.
Σημειώνεται πως χθες (14/9) έγραψε ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 6,07 ευρώ με το χαμηλό έτους να είναι στα 6,06 ευρώ.
Για τη μετοχή του ΟΤΕ επίσης έχουν ακουστεί πολλά, αφού παρά το πάρτι στα βαριά και τις μεγάλες τοποθετήσεις ξένων και Ελλήνων επενδυτών η μετοχή δεν κατάφερε να ακολουθήσει.
Μάλιστα με χαμηλό τον περασμένο Μάρτιο κοντά στα 13 ευρώ, λίγο αν υποχωρήσει ακόμα 31 μηνών.
Πολλά έχουν ακουστεί, αλλά αν κάποιος δει την εικόνα των ευρωπαϊκών ομοειδών και κυρίως των αμερικανικών θα καταλάβει πως η πορεία είναι ανάλογη.
Ο ΟΤΕ δικαιολογεί λίγο καλύτερα επίπεδα σύμφωνα με κάποιους αναλυτές λόγω της εξαιρετικά χαμηλής μόχλευσης και της αμοιβής των μετόχων, αλλά το γενικότερο κλίμα για τις τηλεπικοινωνίες δεν είναι υποστηρικτικό.
Επιπλέον εξακολουθεί να δέχεται πίεση λόγω του ανταγωνισμού στο εσωτερικό και προσπαθεί να βελτιώσει και την εικόνα της θυγατρικής στη Ρουμανία εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα, όπως πώληση.
Η Τέρνα Ενεργειακή είναι η τρίτη μετοχή της υψηλής κεφαλαιοποίησης η οποία από τα υψηλά των 21,34 ευρώ που είχε γράψει πριν 3 μήνες έχει βρεθεί να έχει γράψει χαμηλό έτους μέσα στον Αύγουστο στα 15,92 ευρώ (ενδοσυνεδριακό) και να είναι τώρα λίγο πάνω από τα 16 ευρώ.
Η πτώση οφείλεται στην καθυστέρηση της πώλησης ή σύμφωνα με κάποιες άλλες πληροφορίες στην ακύρωση του deal.
Βέβαια, η μετοχή τα προηγούμενα χρόνια έχει μοιράσει τεράστιες αποδόσεις.
Αρκεί κάποιος να αναλογιστεί πως στην πανδημία ήταν στα 6 ευρώ.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών