σύμβολα :
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
Το Χ.Α. έχει προσφέρει μια μεγάλη γκάμα μετοχών με εξαιρετική συμπεριφορά στο ταμπλό και ισχυρά χρηματοοικονομικά σε επίπεδο εταιρειών
Αν και οι προβλέψεις στην αρχή του έτους ήταν αισιόδοξες, με τους επενδυτές να ποντάρουν σε υπεραποδόσεις τόσο στο σύνολο όσο και σε πολλούς επιμέρους τίτλους, τελικά το έτος ήταν «απλά» θετικό.
Ειδικότερα για τους βασικούς δείκτες, ο Γενικός κατέγραψε ετήσια απόδοση +12% στα τέλη Νοεμβρίου, ο Τραπεζικός κέρδισε 16%, οι δείκτες μεγάλης και μεσαίας κεφ/σης στο +12% και +6% αντίστοιχα.
«Αν και τα πράγματα δεν ήρθαν τελικά τόσο καλά, πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι η εικόνα ήταν αξιοπρεπέστατη, τηρουμένων των αναλογιών, αφού όπως είδαμε και στις λοιπές ευρωαγορές, οι ελληνικές μετοχικές αποδόσεις προσιδίασαν τις περισσότερες στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.
Επομένως, πιθανόν το γαλλικό ζήτημα να επιβάρυνε τη μεσοπρόθεσμη εικόνα, οπότε ήταν λογικό να μην έρθουν πανηγυρικές ημέρες, ωστόσο κρατάμε την ανθεκτικότητα στις οποιεσδήποτε δικαιολογημένες ρευστοποιήσεις», αναφέρει η Fast Finance.
Με λίγα λόγια, αφού ο ΓΔ κέρδισε 90% σε ένα ανεπανάληπτο ανοδικό ράλι 20 μηνών (790-1500 μονάδες την περίοδο Οκτ2022-Μαι2024), μάλλον φαίνεται λογικό να δει μέγιστες απώλειες ..12% (από την κορυφή των 1500, στιγμιαία στις 1320), μια απομείωση που έχει ξαναδεί και απορροφήσει την περίοδο Αυγούστου-Νοεμβρίου 2023.
Επίσης, δύο εβδομάδες πριν το κλείσιμο του 2024, ο ΓΔ έχανε ...2% από τις κορυφές του (1470 μονάδες), που μάλιστα συνιστούσαν πολυετή υψηλά.
Άρα, η εικόνα είναι εξαιρετικά αισιόδοξη.
Οι τράπεζες μπήκαν στον χορό των μερισματικών αποδόσεων, με κέρδη εννεαμήνου στα 3,7 δισεκ. ευρώ και ένα μέρος της ρευστότητας να πρόκειται να κατευθυνθεί (κατά τα λεγόμενα των διοικήσεων) για την ταχύτερη απομείωση της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC) με απώτερο στόχο την εξάλειψή τους από τους ισολογισμούς τους έως το 2032-33, έναντι του 2041 που ήταν το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Να σημειωθεί ότι η ΕΧΑΕ ανακοίνωσε στατιστικά Νοεμβρίου που απέδειξαν την αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, άρα και το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η πεμπτουσία ήταν ότι έλαβαν χώρα συναλλαγές 4 δισεκ. ευρώ (3,8 τον περασμένο Νοέμβριο), με τη συνολική χρηματιστηριακή αξία της κύριας αγοράς στα 98 δισεκ. ευρώ (από 86,3), στην οποία εξάλλου αφορά και στο 99% του όγκου.
Τέλος, και ίσως σημαντικότερο όλων, η επικείμενη αξιολόγηση του Χρηματιστηρίου.
Εάν επέλθει η εύκταια αναβάθμιση και η Ελλάδα εισέλθει και πάλι στις ανεπτυγμένες αγορές, το ταμπλό θα πανηγυρίσει και ενδέχεται να δούμε μεγάλη κίνηση.
Το αυτό ισχύει και στην οποιαδήποτε ένδειξη για κάτι τέτοιο, με ενεργοποίηση του γνωστού προεξοφλητικού μηχανισμού.
Προσδοκίες για το 2025
Όσον αφορά στην παγκόσμια επενδυτική σκηνή, φαίνεται ότι οι θετικές μεταβλητές είναι η επανεκλογή του Trump (και η συνέπεια στα λεγόμενά του, έως τώρα) που έχουν βελτιώσει σημαντικά το επενδυτικό κλίμα, η αποκλιμάκωση στις ενεργές γεωστρατηγικές κρίσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, με την παράλληλη άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων από πλευράς πετρελαιοειδών, η -υπέρ χαμηλότερων επιτοκίων- μεταβαλλόμενες νομισματικές πολιτικές στα μεγάλα οικονομικά συστήματα, που αναμένεται να μετακινήσει (κι άλλο) το μίγμα χαρτοφυλακίων προς τις μετοχικές αγορές, ελέω μείωσης ασφαλίστρων κινδύνου, οι ζυμώσεις στην ΕΚΤ σχετικά με κάποιου είδους γενναίας χρηματοδότησης υπό τις υποδείξεις της έκθεσης Draghi, της οποίας τους όρους θα δούμε και θα αξιολογήσουμε εν καιρώ, αναφέρουν οι αναλυτές της Fast Finance.
Αντίθετα, το μείζον γαλλικό πρόβλημα παραμένει βαρίδι, ειδικά για την Ευρωζώνη, ενώ παράλληλα κρέμεται η δαμόκλειος σπάθι των επιβαλόμενων δασμών από τις ΗΠΑ που ίσως επιβραδύνουν επιπλέον την ήδη ασθενική ανάπτυξή της.
Με λίγα λόγια, κατατάσσουμε αρχικά τη Wall Street στην κορυφή των επενδυτικών επιλογών.
Για τα αμιγώς μετοχικά και πιο επιθετικά χαρτοφυλάκια, μια απλή, λογική επιλογή για τις εκείθεν μετοχές έχει καλές πιθανότητες να αποφέρει σημαντικά κέρδη, τουλάχιστον στον βαθμό που δεν θα μεταβληθούν σημαντικά οι ως άνω αναφερθείσες μεταβλητές. Επιμέρους, ενδέχεται να πρωταγωνιστήσουν οι κλάδοι πληροφορικής-τεχνολογίας (SRIT, NYSE Arca:XLK), τηλεπικοινωνιών (SRTS, NYSE Arca:XLC) και χρηματοοικονομικών (SRFI, NYSE Arca:XLF), χωρίς φυσικά να αποκλείονται μεμονωμένα «ονόματα» άλλων κλάδων. Ενδεικτικά, σε καμία περίπτωση εξαντλητικά και ανεξαρτήτου κεφαλαιοποίησης και κλάδου, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι JEF, CAVA, HWKN, GDDY, AVGO, EME, FIX, PWR, HWM, WMT, GOOGL, AAPL, TT, MSFT, JXN, CAT, NVDA, SFM, MOD, WM, MLI, VST, CASY, MSI.
Έτι περαιτέρω, για τα μικτά ή αμιγώς ομολογιακά χαρτοφυλάκια, το αμερικανικό χρέος φαντάζει ακόμα ιδιαίτερα ελκυστικό, τόσο λόγω αποδόσεων με απευθείας σύγκριση με τα ευρωπαϊκά χρεόγραφα, όσο και λόγω ελαχιστοποίησης κινδύνων συμπεριλαμβανομένων του συναλλαγματικού και του εκδότη (αλίμονο αν υφίστατο τέτοιος για τις ΗΠΑ).
Ανάλογα το προφίλ και τον χρόνο επένδυσης, υπάρχουν επιλογές από τα πιο βραχυπρόθεσμα Τ-Bills 3μηνων-12μηνών μέχρι και τα πιο μακροπρόθεσμα STRIPS.
Σε όλα τα παραπάνω, υπάρχει και η εναλλακτική επιλογή των ETFs ή/και Αμοιβαίων Κεφαλαίων, είτε επί χρηματιστηριακών δεικτών (S&P500, Nasdaq Comp., Russell2000) και κλαδικών δεικτών (ΧLC, KLK κ.λπ), είτε ομολογιακών-διαχείρισης διαθεσίμων. Εκτός ΗΠΑ, η αγορά ομολόγων στην Ευρώπη ακόμα κρύβει ευκαιρίες, καθώς πολλά κρατικά παραμένουν «φθηνά» λόγω ανασταλτικότητας στις τοποθετήσεις ελέω γαλλικού ζητήματος, προσφέροντας κρυφές υπεραποδόσεις.
Μεταξύ αυτών και τα ελληνικά.
Στο σενάριο μιας μεσοπρόθεσμης επιστροφής σε πολύ χαμηλότερα επιτόκια (αν και δύσκολο να μηδενιστούν σύντομα) θα επέλθουν σημαντικά κέρδη στη δευτερογενή αγορά από ομόλογα που έχουν αγοραστεί νωρίτερα, αναφερόμενοι σε συνθήκες αγοραπωλησίας αυτών (οι αποδόσεις στη λήξη είναι χαμηλές).
Και μάλιστα, η λογική προεκτείνεται σε υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης επιλογές, ενώ όσο χαμηλότερο το ύψος του επιτοκίου κουπονιού αυτών, τόσο «φθηνότερα» είναι στο ταμπλό τα ομόλογα αυτά.
Τονίζεται ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στη φορολογική αντιμετώπιση των κερδών (από το κουπόνι ή/και από τη διαφορά τιμής Α-Π) και τις προμήθειες εισόδου-εξόδου, ώστε να υπολογίζονται ορθά οι καθαρές τελικές αποδόσεις.
Το ελληνικό χρηματιστήριο
Επιστρέφοντας στην εγχώρια αγορά, θεωρείται πιθανή η ανοδική συνέχιση στο Χρηματιστήριο, για όλους τους λόγους που προαναφέρθηκαν.
Οίκοθεν νοείται ότι τα πράγματα θα επαναξιολογηθούν εν τη περιπτώσει εμφάνισης κάποιου αστάθμητου παράγοντα, ο οποίος θα μπορούσε να επιβαρύνει την κατάσταση.
Σε κλαδικό επίπεδο, αναμένεται να πρωτοστατήσουν 4 κλάδοι: Τεχνολογία, Κατασκευές, Χρηματοοικονομικά και Ενέργεια, με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές-ΑΠΕ.
Αναλυτικότερα, οι εταιρείες πληροφορικής συνεχίζουν να μαγνητίζουν τα βλέμματα, διότι τα κονδύλια του ψηφιακού μετασχηματισμού και η κεκτημένη ταχύτητα της μεγέθυνσης αυτών των εταιρειών λειτουργούν έντονα υποστηρικτικά.
Αν και «χάσαμε» από το ταμπλό τα δύο μεγάλα ονόματα ΕΝΤΕΡ και ΕΠΣΙΛ, τα χρήματα που κινούνται σε αυτόν τον κλάδο μοιραία θα ευνοήσουν τις εναπομείνασες, ενώ ρίχνοντας και μια ματιά στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, διαφαίνεται δυνατή συνέχεια.
Ο κατασκευαστικός κλάδος (όπως και οι αμυντικές ΑΕΕΑΠ ως παράλληλη επιχειρηματική λειτουργία) ενδέχεται να παραμείνει ισχυρός, όντας και leading δείκτης σε μια οικονομία, παρά τα έως τώρα θετικά δείγματα, μάλλον δεν έχει ξεκινήσει καν την ανοδική πορεία.
Σε αυτό συνεπικουρεί και η συνολική μετάφραση των πακέτων στήριξης, που θα υποβοηθήσουν την κατάσταση.
Στον χρηματοοικονομικό κλάδο (τράπεζες) αναφερθήκαμε και παραπάνω, θεωρώντας ότι δεν έχει κορυφώσει η παντοδυναμία τους.
Τέλος, ο ενεργειακός κλάδος είναι ένα «ασφαλές» στοίχημα για μια χώρα που πρώτον έχει καλύψει πολύ μικρό μέρος της συνολικής αναμόρφωσης του ενεργειακού χάρτη (υπό τον σχεδιασμό), άρα έχει ακόμα πολλά περιθώρια ανάπτυξης, και δεύτερον προκύπτει από ένα κλίμα που μόνο εμπόδιο δεν φαίνεται να αποτελεί για τέτοιου είδους σχεδιασμούς. Εξάλλου, η δραστηριοποίηση μεγάλων «παικτών» επιβεβαιώνει την ως άνω αναφερθείσα πεποίθηση.
Επιμέρους, το Χρηματιστήριο έχει προσφέρει μια μεγάλη γκάμα μετοχών με εξαιρετική συμπεριφορά στο ταμπλό και ισχυρά χρηματοοικονομικά σε επίπεδο εταιρειών.
Μεταξύ αυτών, ενδεικτικά πάλι και ανεξαρτήτου κεφ/σης μπορούμε να αναφέρουμε ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΚΡΙ, ΜΠΕΛΑ, TITC, CENER, ΟΛΠ, ΙΝΤΕΚ, ΙΝΚΑΤ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΔΕΗ, ΠΡΟΦ.
Ειδική μνεία αφενός στα σχήματα ΜΕΖΖ, καθώς οι γενναιόδωρες χρηματικές διανομές (εκτός ΚΑΙΡΟ) και η παραμονή τους σε υψηλά επίπεδα επιβεβαιώνουν την πεποίθηση της ισχυρής μετοχικής βάσης, αν και αφορούν σε υψηλότερου κινδύνου οχήματα, αφετέρου στον παλιό γνώριμο ΒΟCHGR (Τράπεζα Κύπρου) που επανήλθε στο ΧΑΑ και κάθισε στην παρέα των μερισματοφόρων μετοχών.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών