Μια λογιστική φόρμουλα έχει βρει η τράπεζα Πειραιώς ώστε να μπορεί να υλοποιεί τιτλοποιήσεις μέσω του Ηρακλή 2 χωρίς να ενεργοποιείται ο νόμος για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Το θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί εφόσον επιλυθεί το θέμα αυτό, η Πειραιώς θα δημιουργήσει ελκυστικές προϋποθέσεις για την σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου 1,1 με 1,3 δισ ενώ οι νέες τιτλοποιήσεις θα διεξαχθούν κάτω από ένα καθεστώς προστασίας.
Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.
Στην πρώτη φάση τιτλοποιήσεων οι 3 από τις 4 τράπεζες – πλην Εθνικής – αποφάσισαν να υιοθετήσουν το μοντέλο της απόσχισης δραστηριοτήτων που εφάρμοσε πρώτη η Eurobank.
Ουσιαστικά υπάρχουν δύο σχήματα η holding η εταιρία συμμετοχών και βεβαίως η θυγατρική τράπεζα που έχει το κύριο τραπεζικό αντικείμενο.
Στην πρώτη φάση οι εκδόσεις ομολόγων, τα δάνεια κ.α. καλύφθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην ενεργοποιείται ο νόμος για το DTC που αναφέρει ότι όταν… καταγράφονται ζημίες, τότε η τράπεζα υποχρεούται σε αύξηση κεφαλαίου κατά το ύψος του φόρου που αναλογεί στις ζημίες (αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση) και υπέρ του δημοσίου.
Κάθε φορά που μια τράπεζα εμφανίζει ζημίες ενεργοποιείται ο νόμος για το DTC, οπότε οι υπόλοιποι μέτοχοι θα αραιώνονται, θα μειώνεται το ποσοστό τους, το γνωστό dilution, απίσχναση.
Τι πρόβλημα δημιουργείται με τις νέες τιτλοποιήσεις;
Οι νέες τιτλοποιήσεις που σχεδιάζονται με τον Ηρακλή 2 π.χ. η Πειραιώς σχεδιάζει τιτλοποίηση NPEs προβληματικών ανοιγμάτων 7 δισεκ. το 2021 και 7 δισεκ. αρχές 2022, προσκρούουν σε ένα εμπόδιο.
Τα δάνεια που θα τιτλοποιηθούν και τα ομόλογα κύρια senior, μεσαίας εξασφάλισης mezzanine bond και μηδενικής εξασφάλισης junior bond που θα εκδοθούν αφορούν την θυγατρική δηλαδή την τράπεζα.
Η λογιστική φόρμουλα είναι όλα αυτά να περάσουν στην holding στην εταιρία συμμετοχών, ώστε κάθε φορά που μια τράπεζα τιτλοποιεί NPEs να έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ζημιών και της ενεργοποίησης του DTC.
Η κυβέρνηση στηρίζει
Η ελληνική κυβέρνηση συνδράμει, ώστε η Πειραιώς να μπορέσει να υλοποιήσει αυτή την λογιστική φόρμουλα, ώστε να διασφαλίσει ότι κάθε φορά που τιτλοποιεί προβληματικά δάνεια εντός του Ηρακλή 1 ή Ηρακλή 2 που έρχεται από τις 12 Απριλίου να μην ενεργοποιείται ο νόμος για το DTC.
Για την Πειραιώς, το ζήτημα του DTC έχει πολύπλευρη σημασία καθώς με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζει ότι οι ιδιώτες μέτοχοι θα γνωρίζουν ενόψει της αύξησης κεφαλαίου των 1,1 με 1,3 δισεκ. ευρώ ότι δεν κινδυνεύουν από dilution – απίσχναση.
Alpha bank και Eurobank θα υιοθετήσουν την λύση της Πειραιώς
Φαίνεται ότι Alpha bank και Eurobank θα υιοθετήσουν την λύση της τράπεζας Πειραιώς με στόχο να διασφαλίσουν ότι όλες οι τιτλοποιήσεις εντός Ηρακλή θα υλοποιούνται χωρίς να ενεργοποιείται ο νόμος για το DTC.
Υπενθυμίζεται ότι το DTC είναι κεφάλαιο που αναγνωρίζεται εποπτικά αλλά με χρηματιστηριακούς όρους θεωρείται υποβαθμισμένο κεφάλαιο.
Η Πειραιώς έχει DTC 4 δισεκ. όσα και η Eurobank, η Alpha bank 3,1 δισεκ. το χαμηλότερο και η Εθνική 4,6 δισεκ. το υψηλότερο.
Η Εθνική δεν επηρεάζεται από αυτή την διαδικασία καθώς δεν έχει προχωρήσει σε απόσχιση δραστηριοτήτων και συν τοις άλλοις αποκόμισε 1,3 δισεκ. έκτακτα έσοδα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών