σύμβολα :
Καπνοβιομηχανία ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε.
γράφει :
Θα μπορούσε να είναι μία εταιρεία του FTSE 25 και μάλιστα εκ των καλύτερων
Πολλά έχουν λεχθεί και γραφθεί (και από το ΒΝ) για τον όμιλο αυτό και που θα μπορούσε να είχε βρεθεί, αλλά εδώ και πολλά χρόνια η πολιτική της εταιρείας δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται για το Χρηματιστήριο.
Αρκεί κάποιος να θυμηθεί πως πριν από πολλά χρόνια υπήρχε η εταιρεία των ειδικών χαρακτηριστικών και εκεί οδηγούνταν μετοχές με μειωμένη διασπορά.
Η εταιρεία είχε προτιμήσει τότε να βρεθεί σε αυτήν την κατηγορία και ουσιαστικά να συγκρίνεται με τις εταιρείες επιτήρησης που επίσης διαπραγματεύονταν με call auctions παρά να βελτιώσει λίγο τη διασπορά της, μεταφέροντας κάποιες μετοχές σε άλλα ονόματα.
Μπορεί να είναι οι κόντρες μεταξύ των βασικών μετόχων που δημιουργούν αυτή την αδιαφορία, αφού τα ποσοστά που ελέγχουν είναι κοντινά (όπως έχει φανεί σε κάποιες γενικές συνελεύσεις) και μία αύξηση διασποράς ίσως άλλαζε τα δεδομένα.
Από την άλλη στο εννεάμηνο η εισηγμένη πέτυχε καθαρά κέρδη 79,3 εκατ. ευρώ από 66 εκατ. ευρώ και στην αποτίμηση των 773 εκατ. ευρώ το p/e για τη χρήση είναι ήδη μονοψήφιο, χωρίς να χρειάζεται να δει κάποιος τα κέρδη του τελευταίου τριμήνου.
Όπως έχει ξαναγράψει το ΒΝ, η ρευστότητα θα μπορούσε να οδηγούσε στη δημιουργία fund που μαζί με μόχλευση θα μπορούσε να ελέγχει σημαντικά ποσοστά εισηγμένων, ακόμα και αυτών που προσφέρουν σημαντικά μερίσματα.
Θα μπορούσε έχει αγοράζει ποσοστά σε εταιρείες με μεγάλη διασπορά και να ελέγχει και τις διοίκησης.
Θα μπορούσε να είχε μπει σε σημαντικούς κλάδους με προοπτικές και ανάπτυξη και από εκεί μέσα από βελτίωση της διασποράς της εισηγμένης θα μπορούσε να δει, σύμφωνα και με κάποιους αναλυτές, αποτίμηση ακόμα και διπλάσια από τα τρέχοντα επίπεδα.
Ουσιαστικά θα μπορούσε να είναι μία εταιρεία του FTSE 25 και μάλιστα εκ των καλύτερων.
Μέσα από αυτή τη βελτίωση της αποτίμησης, θα μπορούσε η αξία των μετοχών τους να είναι σημαντικά υψηλότερη ακόμα και μετά τη διάθεση ενός ποσοστού και παράλληλα θα βελτίωνε και την εικόνα συνολικά της αγοράς.
Όμως εδώ και χρόνια επιμένει να «αυγατίζει» τα κεφάλαια και να επενδύει προσεκτικά.
Στο τέλος εννεαμήνου είχε σε παράγωγα 20,3 εκατ. ευρώ, σε αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού και money market certificates 60,1 εκατ. ευρώ, σε εταιρικά ομόλογο 60,9 εκατ. ευρώ, σε τραπεζικά ομόλογα 58,3 εκατ. ευρώ, σε κρατικά ομόλογα 7,2 εκατ. ευρώ και σε προθεσμιακές καταθέσεις λήξης απώτερης των 3 μηνών 108,7 εκατ. ευρώ. Σε καταθέσεις όψεως και προθεσμίας είχε σχεδόν 346 εκατ. ευρώ.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών