Η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από την Fitch σε ΑΑ+ από ΑΑΑ… είναι ένα κακό νέο αλλά όχι τόσο τραγικό… - Πανικοβλήθηκε η αστεία αγορά της Ελλάδος
Η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας είχε διεθνή αντίκτυπο και προφανώς η ελληνική αγορά φούσκα... δέχτηκε εύλογες πιέσεις με τις τράπεζες -1,2% και σχεδόν καθολικά τον FTSE 25 έως -3%.
Η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από την Fitch σε ΑΑ+ από ΑΑΑ… είναι ένα κακό νέο αλλά όχι τόσο τραγικό νέο... η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη το ανοδικό της σενάριο....η μεγάλη διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο θα έρθει αργότερα...
Η εγχώρια αγορά στις τελευταίες συνεδριάσεις έδειξε αδυναμία διάσπασης της πρώτης αντίστασης των 1.350 μονάδων, προκαλώντας εύλογες ρευστοποιήσεις που ξεκίνησαν την 1η Αυγούστου και εντείνονται στις 2 Αυγούστου...λόγω ΗΠΑ αποκτώντας χαρακτηριστικά λελογισμένης διόρθωσης.
Πρώτο σημείο στήριξης για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι οι 1.300 μονάδες και ακολούθως οι 1.250 μονάδες.
Το bankingnews έχει υποστηρίξει ότι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η μεγάλη διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο χαρακτηρίζουμε αστεία φούσκα.... ναι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι αστεία φούσκα...
Η μεγάλη διόρθωση της αγοράς θα έρθει όταν πλησιάσει στις 1.500 μονάδες…και θα είναι 300 με 400 μονάδες... δηλαδή πτώση έως τις 1.100 μονάδες.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Πειραιώς -1,5%, η Eurobank και η Εθνική -1,3%, ενώ η Alpha Bank έκλεισε στο -0,8% από το -6% ενδοσυνεδριακά.
Οι διαφορές στην κεφαλαιοποίηση Eurobank και Εθνικής είναι πλέον μηδενικές μόλις 15 εκατ ευρώ...
Στα μη τραπεζικά blue chips, απώλειες κατέγραψαν ΓΕΚ Τέρνα και ΔΕΗ έως -3%... ενώ Βιοχάλκο, Quest και Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν θετικά.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη -1,94% και τον Γενικό Δείκτη στο -1,08%.
Γρήγορα όμως οι απώλειες έλαβαν διαστάσεις sell off, φτάνοντας στο χαμηλό -3,22% λίγο μετά τις 11:30. αλλά στην πορεία οι ρευστοποιήσεις μετριάστηκαν.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,39% στις 1.305 μονάδες έχοντας χαμηλό στις 1.281,70 μονάδες και υψηλό τις 1.309,96 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 129 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 36 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 22,5 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης στις 1.305 μονάδες, με νέα στήριξη πλέον τις 1.250 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται στις 1.350 μονάδες και ακολουθούν οι 1.380 και οι 1.400 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης στις 1.064 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.050 μονάδες και ακολουθούν οι 1.000, οι 950 μονάδες και ακολουθούν οι 930 και οι 900 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.120 μονάδες και ακολουθούν οι 1.150, οι 1.180, οι 1.200 και οι 1.250 μονάδες.
Σοκ από Fitch: Υποβάθμισε την αμερικανική οικονομία σε AA+ από ΑΑΑ
Σε ΑΑ+ από ΑΑΑ υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, με το Outlook να αναθεωρείται σε σταθερό από αρνητικό.
Σημειώνεται πως τελευταία φορά η υπερδύναμη είχε υποβαθμιστεί από τη Standard and Poor's πριν από μια 12ετία, ενώ η Fitch την αξιολογούσε με τριπλό «Α» από το 1994.
Από τη μεριά της, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, δήλωσε ότι διαφωνεί με την απόφαση και επέκρινε την αξιολόγηση ως «αυθαίρετη και παρωχημένη».
Όπως είπε, «η απόφαση της Fitch δεν αλλάζει αυτό που γνωρίζουν ήδη οι Αμερικανοί, οι επενδυτές και οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο: ότι τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου παραμένουν το κατεξοχήν πιο ασφαλές ρευστό περιουσιακό στοιχείο στον κόσμο και ότι η αμερικανική οικονομία είναι θεμελιωδώς ισχυρή».
Τα θετικά νέα έχουν προεξοφληθεί…
Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα.
Γνωρίζουμε ότι ο μέσος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα είναι άνω του 3% στην τεχνητά κατασκευασμένη άνοδο της οικονομίας.
Γνωρίζουμε ότι το πάρτι στα έντοκα έσοδα των τραπεζών θα συνεχιστεί και το 2024
Γνωρίζουμε τα έργα που θα δημοπρατηθούν και τι έργα θα πάρουν οι κατασκευαστικές…
Αυτά που γνωρίζουμε σε μεγάλο βαθμό έχουν περάσει στις τιμές…
Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμη είναι ποια θα είναι η αιτία για την διόρθωση της αγοράς που υπολογίζουμε έως 300-400 μονάδες.
Η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από την Fitch… είναι ένα κακό νέο αλλά όχι τόσο τραγικό…
Σίγουρα αρνητικό νέο αλλά όχι… δράμα…
Ήπιες πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,80% - Το spread με την Γερμανία στις 130 μ.β.
Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 2/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,80% και το 10ετές ιταλικό 4,17% με το μεταξύ τους spread στις -37 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 130 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 73 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,73% ή 73 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -37 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 55 μονάδες βάσης.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Οι επενδυτές αναμένουν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της ελληνικής οικονομίας μετά από 13 χρόνια, αν και τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή ως τίτλοι με επενδυτική βαθμίδα και αυτό που υπολείπεται είναι η επίσημη σφραγίδα από έναν ξένο οίκο.
Έχουμε αναλύσει ότι για την αγορά ομολόγων η επενδυτική βαθμίδα… δεν θα έχει ουσιώδεις διαφορές κυρίως γιατί ήδη η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα Πανδημίας μέσω του οποίου αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ., σχεδόν το 45% των ομολόγων σε κυκλοφορία…
Το πρόγραμμα Πανδημίας προσομοιάζει με ποσοτική χαλάρωση, η Ελλάδα δεν μπορούσε να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καθώς ρήτρα είναι η επενδυτική βαθμίδα….
Για να ξεπεραστεί το εμπόδιο η ΕΚΤ με το Πρόγραμμα Πανδημίας που αποτελεί μια παραλλαγή της ποσοτικής χαλάρωσης παραβίασε τους κανόνες της… και αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικά ομόλογα…
Η ΕΚΤ συντηρεί τις αγορές ομολόγων μέσω των επανεπενδύσεων, δηλαδή ομολόγων που λήγουν και η ΕΚΤ τα επανεπενδύει..
Το Πρόγραμμα αυτό λήγει τέλος του 2024… και υπάρχουν σκέψεις στην ΕΚΤ να καταργήσει το πρόγραμμα αυτό νωρίτερα… αφού η Πανδημία δεν υφίσταται και είναι ακραίος ετεροχρονισμός…
Ουσιαστικά για την Ελλάδα δεν θα έχει ουσιώδη επίδραση γιατί ότι θα χάσει από το σκέλος των επανεπενδύσεων θα το κερδίσει με την επενδυτική βαθμίδα που θα αποκτήσει προσεχώς…
Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος στις εκθέσεις βιωσιμότητας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα παραμένει μη βιώσιμο.
Ωστόσο, θα υπάρξουν ανακατανομές σε νέους επενδυτές, θα τοποθετηθούν νέοι επενδυτές που λόγω της απουσίας investment grade δεν μπορούσαν να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα και τίποτε άλλο.
Τραγικό οικονομικό λάθος η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή στην Εθνική
Τέλη Σεπτεμβρίου 2023 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εκκινήσει τις διαδικασίες για την διάθεση του 20% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας.
Αρχές Σεπτεμβρίου 2023 θα ολοκληρωθεί η διάθεση του 1,4% των μετοχών της Eurobank…
To bankingnews είχε εκτιμήσει σωστά ότι οι αναφορές της Eurobank ότι θα αγοράσει τις μετοχές από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ύψους 52 εκατ μετοχών έως 1,90 ευρώ… δεν είναι το προφανές.
Η Eurobank έχει κάθε λόγο να αγοράσει φθηνά τις μετοχές οπότε το λογικό εύρος είναι μεταξύ 1,5 με 1,7 ευρώ το μέγιστο ανά μετοχή.
Η Eurobank θα αγοράσει έναντι 85 εκατ ευρώ τις ίδιες μετοχές και θα δημιουργήσει απόθεμα ιδίων μετοχών…
Πόσο αξίζει το 40,34% της Εθνικής τράπεζας;
Το 40,34% της Εθνικής τράπεζας αποτιμάται με τιμή στα 7 ευρώ περίπου 2,55 με 2,6 δισεκ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ είχε επενδύσει στην Εθνική 8,46 δισεκ. σε κεφάλαια και δεν συμπεριλαμβάνουμε το funding gap των τραπεζών που εξαγοράστηκαν άπαξ και έσπασαν σε καλές και κακές τράπεζες π.χ. FBBank, Συνεταιριστικές…
Τα 2,6 δισεκ. στα 8,46 δισεκ. αποτελούν υποαξία ή ζημιά όταν θα πουληθεί το σύνολο του 40,34% των μετοχών -70%...
Οπότε το ΤΧΣ χάνει το -70% της επένδυσης στην Εθνική τράπεζα ή 5,8 δισεκ. ζημιά για το ελληνικό δημόσιο.
Ψύχραιμη αντίδραση της Wall, μετά το σοκ από τη Fitch
Ναι μεν οι βασικοί δείκτες τροχοδρομούν καθοδική πορεία, ωστόσο, προσώρας, τίποτε δεν δείχνει… κατάρρευση.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει πτώση -0,3%, στις 33.514 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 καταγράφει μείωση -0,72%, στις 4.543 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχωρεί -1,26%, στις 14.105 μονάδες
Απώλειες στις ασιατικές αγορές
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ασιατικές αγορές, καθώς υπήρξε ένα κύμα risk off μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε πτώση 2,3%, ο Topix έχασε 1,52%, ενώ δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 2,34%.
Ο Shanghai Composite διολίσθησε κατά 0,91% και ο Shenzhen Component σημείωσε επίσης πτώση 0,49%.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 1,9% στις 2.616,47 μονάδες και δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε πτώση.
Ελέγχουν τις πιέσεις τους οι ευρωαγορές
Μετά το αρχικό sell off, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ελέγχουν τις απώλειες τους αυτήν την ώρα, αναμένοντας τον αντίκτυπο που θα έχει η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,8%.
Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,92% στις 7.595 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,73% στις 16.122 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,46% στις 7.372 μονάδες.
Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Πιέσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 6,12 ευρώ, με πτώση -1,29% με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,59 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5880 ευρώ, με πτώση -0,81%, με όγκο 8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,73 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,4560 ευρώ, με πτώση -1,54%, με όγκο 3,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,32 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank βρίσκεται στα 1,5490 ευρώ, με πτώση -1,34% και όγκο 4,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,74 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,79 ευρώ, με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 12,40 ευρώ, με πτώση -0,48% και κεφαλαιοποίηση 566 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,80 ευρώ, με πτώση -0,88% και κεφαλαιοποίηση 338 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές
Απώλειες καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με χαμηλές συναλλαγές.
Η Coca Cola έκλεισε στα 26,42 ευρώ, με πτώση -1,20% και κεφαλαιοποίηση στα 9,8 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,31 ευρώ, με πτώση -0,76% και αποτίμηση 6,09 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,42 ευρώ, με πτώση -3,07% και αποτίμηση 3,98 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,65 ευρώ, με πτώση -1,88% και αποτίμηση 5,74 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,62 ευρώ, με πτώση -1,79% και κεφαλαιοποίηση 1,45 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 13,86 ευρώ, με πτώση -2,94% και κεφαλαιοποίηση 1,43 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 17,25 ευρώ, με πτώση -0,35% και κεφαλαιοποίηση 2,03 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,20 ευρώ, με άνοδο +0,37% και κεφαλαιοποίηση 2,5 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 22,32 ευρώ, με πτώση -2,62% και κεφαλαιοποίηση 2,47 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 26,60 ευρώ, με πτώση -1,34% και κεφαλαιοποίηση 3,61 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 36,32 ευρώ, με πτώση -0,60% και κεφαλαιοποίηση 5,1 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,77 ευρώ, με πτώση -0,73% και κεφαλαιοποίηση 721 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,1750 ευρώ, αμετάβλητη με κεφαλαιοποίηση 816 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 4,0950 ευρώ, με πτώση -1,80% και κεφαλαιοποίηση 131 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Τάσεις βελτίωσης εμφανίζουν σήμερα 2/8 τα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 2 Αυγούστου του 2023 στο 4,17%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 2/8/2023 στο 2,49%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,91% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,24% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,55% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,17% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,64%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών