Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με προοπτική αναβάθμισης της Ελλάδας στις 8/9 από DBRS σε ΒΒΒ-, ανοδικά το ΧΑ +1,27% στις 1.316 μον. με μέτριο τζίρο

Με προοπτική αναβάθμισης της Ελλάδας στις 8/9 από DBRS σε ΒΒΒ-, ανοδικά το ΧΑ +1,27% στις 1.316 μον. με μέτριο τζίρο
Με προσδοκίες για την αναβάθμιση της Ελλάδας στις 8 Σεπτεμβρίου 2023 συντηρήθηκε η άνοδος στο Χρηματιστήριο, αλλά οι συναλλαγές παραμένουν υποτονικές
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Ανοδικά, στις 1.316 μονάδες, έκλεισε σήμερα 28/8/2023 το ελληνικό χρηματιστήριο, με τις συναλλαγές όμως να παραμένουν υποτονικές και επιλεκτικές, λόγω και της αργίας στο Λονδίνο, καθώς η αγορά εξακολουθεί να δείχνει σημάδια κόπωσης, ενώ συντηρούνται οι προσδοκίες για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου σε επενδυτική βαθμίδα και στην ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές από ΒΒ High και σταθερές προοπτικές.
Από τις μετοχές ξεχώρισαν Motor Oil, Cener και Βιοχάλκο, αλλά και Μυτιληναίο διατηρήθηκε η ανοδική τάση...
Στις τελευταίες συνεδριάσεις οι συναλλαγές παραμένουν χαμηλές, από τη μιά έχουμε τους αγοραστές οι οποίοι διστάζουν να τοποθετηθούν σ΄ αυτές τις τιμές προσδοκώντας να τις βρουν χαμηλότερα αλλά από την άλλη εμφανής είναι η απουσία των πωλητών.
Επίσης, οι αναδιαρθρώσεις του MSCI μονοπωλούν το ενδιαφέρον αυτής της εβδομάδας καθώς οι δύο αλλαγές (προσθήκη Τράπεζς Πειραιώς, διαγραφή Τερνα Ενεργειακή) θα συνοδευτούν από σημαντικές ροές κεφαλαίων.
Την ίδια ώρα, η αγορά νέων ποσοστών από την Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα αλλάζει τα δεδομένα των μεριδίων αγοράς στην Κύπρο μέσα στους επόμενους 12 μήνες, με τον οίκο Fitch να αναφέρει ότι η εξαγορά θα βελτιώσει το επιχειρηματικό μοντέλο της Eurobank αυξάνοντας τη γεωγραφική διαφοροποίηση και θα οδηγήσει σε καλύτερη ισορροπία μεταξύ λιανικών και επιχειρηματικών τραπεζικών δραστηριοτήτων.

Τρεις καταλύτες του ΧΑ

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στο ΧΑ συντηρούν η αναμενόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τα placement των τραπεζών αλλά και οι συνεχιζόμενες θετικές εκθέσεις ξένων οίκων.
Το ελληνικό χρηματιστήριο θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία αλλά οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί.
Ο επόμενος στόχος για την αγορά είναι οι 1.350 μονάδες και οι 1.380 μονάδες, για να οδηγηθεί στη συνέχεια στις 1.500 μονάδες ή άνοδος 15% από τα τρέχοντα επίπεδα…
Το επόμενο διάστημα θα γίνουμε κοινωνοί δύο προδιαγραμμένων εξελίξεων, η Ελλάδα – κακώς κατά την άποψη μας – θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα αλλά το δημόσιο χρέος να έχει εκτιναχθεί 404,68 δισεκ. σε 2,5 χρόνια… και η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, αφού υποχρεώνουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να πουλήσει με ζημιά 50 δισεκ. ευρώ…
Όλα αυτά θα βαφτιστούν μεγάλη επιτυχία, έναρξη ενάρετου κύκλου, αλλαγή σελίδας…αλλά δεν είναι τίποτε άλλο από προκλητικές αποτυχίες, φιάσκο… διασυρμός που εδώ στην Ελλάδα βαφτίζουμε, χαρακτηρίζουμε ή αποχαρακτηρίζουμε κατά το δοκούν…

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη +0,85% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,36%.
Σταδιακά ενίσχυσε την άνοδο του, με τον τζίρο όμως να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας και της αργίας στο Λονδίνο.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,27% στις 1.316,26 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.316,84 μονάδες και χαμηλό τις 1.304,48 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 74 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 16 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 9 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.316 μονάδες, πάνω από τις κρίσιμες 1.300 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.350 μονάδες και ακολουθούν οι 1.380 και οι 1.400 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.250 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 1.220 – 1.200 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης κινείται στις 1.063 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.080 μονάδες και ακολουθούν οι 1.100, οι 1.120 και οι 1.150 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.050 μονάδες και ακολουθούν οι 1.000, οι 980 και οι 950 μονάδες.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,83% - Το spread με την Ιταλία στις -38 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφηκε σήμερα 28/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, αν και οι κεντρικοί τραπεζίτες προανήγγειλαν νέες αυξήσεις επιτοκίων στην ετήσια σύνοδο τους στο Jackson Hole.
Ωστόσο, η μεταβλητότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό στις τελευταίες συνεδριάσεις και στα κρατικά ομόλογα εκτός των μετοχών, καθώς παραμένουν όμηροι των στοιχείων που τη μία ημέρα μπορεί να υποστηρίζουν την υπόθεση για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων και την επόμενη ημέρα να υποδηλώνουν ότι η κορύφωση των επιτοκίων είναι κοντά
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,83% και το 10ετές ιταλικό 4,21% με το μεταξύ τους spread στις -38 μονάδες βάσης.
Πωλήσεις καταγράφονται στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,28% και το 2ετές στο 5,09%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Οι επενδυτές αναμένουν την πολυπόθητη και υπερεκτιμημένη επενδυτική βαθμίδα.
Η Ελλάδα διέθετε επενδυτική βαθμίδα στο παρελθόν και μάλιστα έχοντας παραπλανήσει τους πάντες καθώς στα δημόσια οικονομικά σημειώνονταν απίστευτες αλχημείες… είχε και υψηλή βαθμολογία…
Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια και η Ελλάδα βρέθηκε δύο φορές στην χρεοκοπία, την μια φορά μάλιστα με το haircut στα ομόλογα τυπικά χρεοκόπησε…
Οι βαθμολογίες των οίκων αξιολόγησης χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, αυτές που χαρακτηρίζονται επενδυτική βαθμίδα δηλαδή ομόλογα χωρών που είναι επενδύσιμα και βαθμολογίες που θεωρούνται junk δηλαδή σκουπίδια.
Εδώ και μια 10ετία η Ελλάδα διέθετε βαθμολογίες που κατατάσσουν τα ελληνικά ομόλογα σε junk bond δηλαδή σκουπίδια αλλά παρ΄ όλα αυτά τα τελευταία 6 χρόνια η Ελλάδα είναι σταθερά στις αγορές ομολόγων, μπορεί και δανείζεται…
Η επενδυτική βαθμίδα στο παρελθόν ήταν χρήσιμη για τους τοξικούς μηχανισμούς της ΕΚΤ που δημιούργησε το απαράδεκτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης…
Αυτό το πρόγραμμα είναι η αιτία του υψηλού πληθωρισμού.
Με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ αγόραζε τα ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης…και έτσι οι επενδυτές είχαν την ασφάλεια ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει τα ομόλογα – η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ομόλογα στις πρωτογενείς αγορές δηλαδή στην φάση της έκδοσης των ομολόγων –
Η Ελλάδα δεν συμμετείχε στην ποσοτική χαλάρωση και ευτυχώς…
Όμως συνέβη το μοιραίο και η ΕΚΤ με το Πρόγραμμα Πανδημίας λόγω του covid 19 αποφάσισε να εντάξει σε ένα ειδικό πρόγραμμα και τα ελληνικά ομόλογα παρ΄ ότι είναι σκουπίδια και παρ΄ ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Έτσι λοιπόν αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων η ΕΚΤ σε σύνολο 82 δισεκ. περίπου που βρίσκονται σε κυκλοφορία καθώς η πλειοψηφία του δημοσίου χρέους είναι δάνεια μηχανισμών στήριξης περίπου 234 δισεκ.
Για την αγορά ομολόγων λοιπόν η επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα δεν θα έχει καμία επίδραση αφού η Ελλάδα «απολάμβανε» τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας… χωρίς να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Η επίδραση της επενδυτικής βαθμίδας στο ελληνικό χρέος… θα είναι ουδέτερη… επί της ουσίας…

Πότε θα υλοποιηθούν τα placement στις ελληνικές τράπεζες;

Μεταξύ 15-22 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιείται το placement του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Eurobank αφορά το 1,4% των μετοχών που θα επαναγοράσει η τράπεζα.
Το 1,4% των μετοχών ή 52 εκατ θα πωληθεί στα 1,60 ευρώ που ισοδυναμεί με αξία 83-84 εκατ ευρώ.
Πιστεύουμε ότι η στρατηγική της Eurobank να αγοράσει στα 1,60 ευρώ σε συνδυασμό με την σχεδιαζόμενη δημόσια πρόταση – μέσα 2024 – στην Ελληνική τράπεζα Κύπρου καθηλώνουν την μετοχή…
Η χρηματιστηριακή αξία της Eurobank 5,74 δισεκ. υπολείπεται των 5,81 δισεκ. της Εθνικής που πέρασε πρώτη…
Μετά το placement θα πάρει μια μικρή ανάσα η μετοχή της Eurobank…

Τέλη Οκτωβρίου με μέσα Νοεμβρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί το placement του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική τράπεζα και αφορά το 20% των μετοχών που θα πωληθεί σε πλήθος επενδυτών πάνω από 20 ξένα funds.
Με τρέχουσα αξία μετοχής 6,26 ευρώ το 20% αποτιμάται στα 1,15 δισεκ. ευρώ.
H εκτιμώμενη τιμή στο placement της Εθνικής θα κινηθεί με χρηματιστηριακή τιμή στα 7 με 7,3 ευρώ μείον 5% με 6% discount.
Το 20% των μετοχών αναλογεί σε 183 εκατ μετοχές Χ 7 ευρώ περίπου 1,28 δισεκ. ευρώ….
Να σημειωθεί ότι η Εθνική στα 7 ευρώ χρηματιστηριακή αξία θα έχει 6,4 δισεκ. με 7 δισεκ. κεφάλαια δηλαδή P/BV 0,91
Μέσα στο α΄ τρίμηνο ή 5μηνο του 2024 θα πραγματοποιηθεί το placement του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην τράπεζα Πειραιώς και αφορά το 27% των μετοχών που θα πωληθεί σε πλήθος επενδυτών πάνω από 20-20 ξένα funds.
Με αξία μετοχής 4,30 ευρώ – 1 ευρώ υψηλότερα από τις τρέχουσες – το 100% αποτιμάται 5,38 δισεκ. ευρώ.
Το 27% θα αποτιμάται στα 1,45 δισεκ. ευρώ….
Με αξία 5,38 δισεκ. και εκτιμώμενα κεφάλαια 6,1 δισεκ. από 5,9 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου το P/BV διαμορφώνεται στο 0,88

Φθινόπωρο 2024 θα πραγματοποιηθεί το placement του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Alpha bank και αφορά το 9% των μετοχών ή 211 εκατ μετοχές που θα πωληθεί σε επενδυτές.
Με τιμή πώλησης 2,2 με 2,4 ευρώ από 1,50 ευρώ τρέχουσα τιμή το 9% αποτιμάται στα 485 εκατ. ευρώ
Φθινόπωρο 2024 θα πραγματοποιηθεί το placement του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική τράπεζα και αφορά το 20% των μετοχών που θα πωληθεί σε επενδυτές.
Η πώληση του δεύτερου πακέτου του 20% της Εθνικής θα πραγματοποιηθεί στα 9 ευρώ…
Το ΤΧΣ μπορεί να επιδείνωνε το free float την διασπορά μετοχών αλλά διατηρούσε την σταθερότητα και ούτε ανέκοψε την προσπάθεια ανόδου των αποτιμήσεων…
Οι ελληνικές τράπεζες είχαν 4,5 δισεκ. συνολική αξία στο χρηματιστήριο και οι 4 και πλέον ανέρχεται στα 19 δισεκ.
Η βασική μας εκτίμηση είναι ότι το ελληνικό δημόσιο θα χάσει 50 δισεκ. από τα 54 δισεκ. που επένδυσε στις τράπεζες σε κεφάλαια και funding gap και ο τραπεζικός κλάδος θα εμπλουτιστεί με νέους επενδυτές… καθιστώντας τις μετοχές επιρρεπείς σε ακραίες διακυμάνσεις…

Powell και Lagarde προεξοφλούν νέες αυξήσεις επιτοκίων

Επιθετική ήταν τελικά η ομιλία του προέδρου της FED Jerome Powell στο συμπόσιο του Jackson Hole την Παρασκευή (25/8/2023).
Ο Powell προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει το έργο της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, αυξάνοντας έτσι την προοπτική πρόσθετων αυξήσεων των επιτοκίων εάν συνεχιστούν οι πιέσεις στις τιμές ή η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίσει να αποδεικνύεται πιο εύρωστη από το αναμενόμενο.
Ο πρόεδρος της FED έδωσε έναν επιθετικό τόνο καθώς παρουσίασε την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στην επιστροφή του πληθωρισμού στον μακροχρόνιο στόχο του 2%.
Αναφέρθηκε στην προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας καθώς οδηγείται στα τελικά στάδια μιας ιστορικής εκστρατείας νομισματικής σύσφιξης για να εξουδετερώσει το χειρότερο πληθωριστικό σοκ των τελευταίων δεκαετιών.
Τα επιτόκια θα παραμείνουν όσο υψηλά χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί ο επίμονος πληθωρισμός, ξεκαθάρισε σε δηλώσεις της από το συμπόσιο στο Jackson Hole και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christine Lagarde.
Η Γαλλίδα αξιωματούχος, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, έκανε λόγο για ενδεχόμενα «σοκ» μελλοντικά, ενώ τόνισε πως «η ενεργειακή μετάβαση και η κλιματική αλλαγή πυροδοτούν βαθιές αλλαγές στις αγορές ενέργειας».
Στο ίδιο κλίμα, αναμένονται «βαθιές αλλαγές στην αγορά εργασίας και στη φύση της εργασίας» στο άμεσο μέλλον.
Παράλληλα, σημείωσε πως εάν η Ευρωζώνη βρεθεί αντιμέτωπη με υψηλότερες επενδυτικές ανάγκες όσο και μεγαλύτερους περιορισμούς προσφοράς, «είναι πιθανό να δούμε ισχυρότερες πιέσεις στις τιμές».
«Πρέπει να θέσουμε επιτόκια σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για να επιτύχουμε έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο μας, 2%».
Ταυτόχρονα, σχολίασε ότι δεν υπάρχει «προϋπάρχον playbook» για τις συνθήκες που αντιμετωπίζει σήμερα το μπλοκ. Αυτό θα απαιτήσει, πρόσθεσε, «ανοιχτό μυαλό» και ετοιμότητα προσαρμογής της ανάλυσης σε πραγματικό χρόνο και στις νέες εξελίξεις.

Στα ύψη οι όγκοι σε επιλεγμένα μικρομεσαία

Εξαιρετικά υψηλούς όγκους συναλλαγών έχουν παρουσιάσει μέσα στον Αύγουστο μετοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο, λόγω της ανόδου που κατέγραψαν και των σεναρίων που πυροδότησε η άνοδος.
Το Bankingnews κατέγραψε χαρακτηριστικές περιπτώσεις και τις παρουσιάζει μαζί με κάποιες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που επίσης είχαν μεγάλη άνοδο το προηγούμενο διάστημα.
Συγκρίνουμε τους όγκους γιατί σε κάποιες περιπτώσεις η μεγάλη αύξηση του όγκου δεν δικαιολογείται και ειδικά από εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Σε κάποιες επίσης περιπτώσεις έχουν γίνει συναλλαγές που αντιστοιχούν σε όλη την ελεύθερη διασπορά.
Το μεγαλύτερο όγκο συγκριτικά με το σύνολο των μετοχών έχει κάνει η Medicon και μάλιστα είναι αρκετά κοντά στο free float.
Μέσα στις συνεδριάσεις του Αυγούστου έχει γίνει όγκος που αντιστοιχεί στο 21,84%.
Προφανώς και κάποιοι μεγάλοι αγοραστές τοποθετήθηκαν αλλά ίσως να μην περίμεναν αυτήν την προσφορά. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ οι αγορές γίνονταν ακόμα και πάνω από τα 4,20 ευρώ, στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις ο όγκος έπεσε σημαντικά και η μετοχή έκλεισε στα 4,07 ευρώ.
Στην ΕΚΤΕΡ έγινε όγκος που αντιστοιχεί στο 21,32% του συνόλου των μετοχών και εκτινάχθηκε στα ύψη όταν η μετοχή έφτασε λίγο πάνω από τα 3,30 ευρώ και είχε άνοδο πάνω από 100% από την αρχή του έτους.
Η Δομική Κρήτης μετά την είσοδο του Δημήτρη Κούτρα κατέγραψε ράλι που ξεπέρασε το 300% και ο όγκος επίσης εκτοξεύτηκε στα ύψη, αλλά όχι όσο οι άλλες δύο.
Έγιναν συναλλαγές που αντιστοιχούν στο 11,71% στις 18 συνεδριάσεις του Αυγούστου.
Η Unibios έχει άνοδο 80% από την αρχή του έτους και τον Αύγουστο έχουν γίνει συναλλαγές που αντιστοιχούν στο 8,02%.
Η Intertech λόγω πληροφοριών που επιβεβαιώθηκαν περί εξαγοράς του ποσοστού της πλευράς Αμοιρίδη από τη CD Media κατέγραψε άνοδο, αλλά βγήκαν πολλά κομμάτια και συγκεκριμένα μετοχές που αντιστοιχούν στο 6,28%.
Πολλά κομμάτια βγαίνουν και στην Intrakat με τον βασικό μέτοχο να είναι στην πλευρά των αγοραστών το τελευταίο διάστημα. Οι μετοχές αντιστοιχούν στο 5,17% του συνόλου.
Στην Ιντρακόμ οι μετοχές του Αυγούστου αντιστοιχούν στο 5,31%, στην Ξυλεμπορία στο 5%, και στη Centric στο 4,21%.
Την ίδια περίοδο στην Πειραιώς έχει γίνει το 5,32% και η μετοχή έχει γράψει μεγάλο ράλι, ενώ στη Jumbo έχει γίνει το 4,34% και στην Aegean το 3,37%.
Οι μετοχές αυτές έχουν όλες καταγράψει τεράστια άνοδο, αλλά ανήκουν στην υψηλή κεφαλαιοποίηση όπου το ποσοστό ελεύθερης διασποράς είναι μεγαλύτερο, η εμπορευσιμότητα υψηλότερη και οι ξένοι θεσμικοί έχουν μεγάλες θέσεις.
Επομένως, μία αύξηση του όγκου δικαιολογείται.
Για τις μικρές εταιρείες, στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως συνήθως όταν οι όγκοι εκτινάσσονται στα ύψη, γίνεται διανομή και θα πρέπει να δούμε και πάλι μία συσσώρευση μέχρι την επόμενη κίνηση.

Άνοδος στη Wall, με ώθηση από τον τεχνολογικό κλάδο
 
Ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου τη Δευτέρα 28 Αυγούστου, έχοντας ως καύσιμο τα κέρδη του τεχνολογικού κλάδου…
Παράλληλα, οι επενδυτές συνεχίζουν να προβληματίζονται μετά τα μηνύματα των κεντρικών τραπεζιτών των ΗΠΑ (Jerome Powell) και της ΕΚΤ (Christine Lagarde) στο Jackson Hole.
Ειδικότερα, ο Powell δήλωσε ότι ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός και ότι η Fed είναι έτοιμη να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων για να τιθασεύσει τις επίμονα υψηλές τιμές. 
Σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης Dow Jones σημειώνει αύξηση +0,73%, στις 34.595 μον.
Ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 ενισχύεται +0,6%, στις 4.432 μον.
Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει αύξηση +0,72%, στις 13.686 μον.

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το Jackson Hole

Ανοδικά κινούνται σήμερα (28/8/2023), τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να αντισταθμίζουν την προοπτική υψηλότερων επιτοκίων από τη Fed και αναμένουν τα νέα οικονομικά δεδομένα.
Πιο αναλυτικά:
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται κατά 0,76% στις 15.750,09 μονάδες
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC διαμορφώνεται στις 7.295,91 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 0,92%
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,83% στις 28.442 μονάδες
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύεται κατά 0,66% στις 454,36 μονάδες.
Επισημαίνεται ότι το χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι κλειστό λόγω αργίας.

Άνοδος στα ασιατικά χρηματιστήρια παρά την Evergrande

Ανοδικά κινήθηκαν οι αγορές της Ασίας, με εκείνες της ηπειρωτικής Κίνας και του Χονγκ Κονγκ να οδηγούν τα κέρδη.
Ειδικότερα, ο δείκτης αναφοράς CSI 300 σημείωσε άνοδο 2,31%, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άλμα 1,7%, με αιχμή του δόρατος τις καταναλωτικές κυκλικές μετοχές και τις μετοχές υγειονομικής περίθαλψης.
Ωστόσο, στο επίκεντρο ήταν και οι μετοχές της πιο υπερχρεωμένης στον κόσμο κατασκευάστριας εταιρείας ακινήτων, της China Evergrande Group, οι οποίες σημείωσαν πτώση 87%, μετά την επαναφορά στη διαπραγμάτευση μετά από 17 μήνες.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 1,66%, ενώ ο Topix σημείωσε άνοδο 1,35%. Ο Kospi της Νότιας Κορέας ενισχύθηκε κατά 0,67%, ενώ ο Kosdaq κατέγραψε κέρδη 0,93%.
Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας κέρδισε 0,57%, καθώς οι λιανικές πωλήσεις της χώρας αυξήθηκαν κατά 0,5% σε μηνιαία βάση, υψηλότερα από το 0,3% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Άτονες κινήσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Άτονες κινήσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες, με χαμηλές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 6,4220 ευρώ, με άνοδο +1,07% με όγκο 726 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,82 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,53 ευρώ, με άνοδο +1,97%, με όγκο 3 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,59 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,2720 ευρώ, με πτώση -0,24%, με όγκο 4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,09 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,57 ευρώ, με άνοδο +1,32% και όγκο 821 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,82 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,95 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 12,24 ευρώ, με πτώση -1,29% και κεφαλαιοποίηση 558 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,30 ευρώ, με κέρδη +2,67% και κεφαλαιοποίηση 338 εκατ. ευρώ.

Ήπιες ανοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Ήπια ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με χαμηλές συναλλαγές.
Η Coca Cola έκλεισε στα 26,78 ευρώ, με άνοδο +1,13% και κεφαλαιοποίηση στα 9,97 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,10 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 6,01 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,20 ευρώ, με άνοδο +0,99% και αποτίμηση 3,89 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,49 ευρώ, με άνοδο +2,24% και αποτίμηση 5,73 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,18 ευρώ, χωρις μεταβολή και κεφαλαιοποίηση 1,42 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 13,50 ευρώ, με πτώση -0,74% και κεφαλαιοποίηση 1,39 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 16,15 ευρώ, με πτώση -0,74% και κεφαλαιοποίηση 1,90 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,20 ευρώ, με άνοδο +2,63% και κεφαλαιοποίηση 2,50 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 23,46 ευρώ, με άνοδο +4,45% και κεφαλαιοποίηση 2,59 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 29 ευρώ, με άνοδο +1,61% και κεφαλαιοποίηση 3,88 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 37,76 ευρώ, με άνοδο +2,33% και κεφαλαιοποίηση 5,10 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,67 ευρώ, με άνοδο +2,62% και κεφαλαιοποίηση 710 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,19 ευρώ, με άνοδο +2,10% και κεφαλαιοποίηση 821 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 4,07 ευρώ, με πτώση -0,49% και κεφαλαιοποίηση 125 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,83% - Το spread με την Γερμανία στις 129 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφηκε σήμερα 28/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,83% και το 10ετές ιταλικό 4,21% με το μεταξύ τους spread στις -38 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 129 μονάδες βάσης από 128 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 75 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,75% ή 75 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -38 μονάδες βάσης.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Σταθεροποίηση καταγράφηκε σήμερα 288 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε σήμερα 28 Αυγούστου του 2023 στο 4,21%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρέθηκε σήμερα 28/8/2023 στο 2,55%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφάνισε απόδοση στο 2,93% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 είχε απόδοση 3,26% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές είχε απόδοση 3,56% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 είχε απόδοση 4,21% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,82%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης