Η αγορά πήρε ώθηση από την αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή αλλά και από την απρόσμενη έκπληξη της Standard and Poor’s να αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδος σε θετικές, κίνηση χαμηλής αξιοπιστίας και πολιτικά υπαγορευμένη
Η αγορά πήρε ώθηση από την αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή αλλά και από την απρόσμενη έκπληξη της Standard and Poor’s να αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδος σε θετικές, κίνηση χαμηλής αξιοπιστίας και πολιτικά υπαγορευμένη.
Οι επενδυτές να είναι προετοιμασμένοι στην παγίδα που στήνεται... κατασκευάζουν άνοδο στο χρηματιστήριο για να μπορέσουν να ξεφορτώσουν τα μεγάλα funds, ειδικότερα το fund Helikon το οποίο κατέχει θέση 1,1 δισ. σε Eurobank, ΔΕΗ, Jumbo, Πειραιώς, Alpha και αλλού.
Επιμένουμε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο χρήζει μεγάλης προσοχής αφού πέραν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε Ουκρανικό και Ισραήλ, ήδη οι μετοχές έχουν αρχίσει να γίνονται ακριβές έως πολύ ακριβές…
Εδώ και δύο μήνες το ανοδικό σενάριο έχει εξαντληθεί... ο Μάιος θα είναι κρίσιμος για το μέγεθος και το βάθος της διόρθωσης.
Ο Γενικός Δείκτης διέσπασε το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 1.400 μονάδων, με επόμενο στόχο τις 1.437 μονάδες.
Η ζώνη των 1.300 μονάδων, ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών, αποτελεί ισχυρή στήριξη αλλά και το καλό σενάριο της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.
Στο κακό σενάριο, η διάσπαση των 1.300 μονάδων θα οδηγήσει τις 1.150 μονάδες ή ακόμη χειρότερα τις 1.000 μονάδες ή και 950 μονάδες.
Στις υπόλοιπες τράπεζες, ανοδικά ακολούθησαν Πειραιώς +2,94%, Alpha Bank +2,58% και Εθνική +1,83%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, εκτός των Coca Cola και OTE, ανοδικά ξεχώρισαν Quest +5,66%, Aegean +4,33% αλλά και Τιτάν +2,26%, Μυτιληναίος +2,16%...ενώ πτωτικά έκλεισε μόνο η Autohellas -4,25% λόγω αποκοπής μερίσματος ύψους 0,7 ευρώ ανά μετοχή ή καθαρό 0,665 ευρώ.
Εν τω μεταξύ, με πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ ή 4,09 δισ. ευρώ έκλεισε το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, έναντι εκτίμησης για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2024.
Tο χρέος από 172,7% του ΑΕΠ το 2022, υποχώρησε στο 161,9% του ΑΕΠ το 2023.
το πρωτογενές αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% του ΑΕΠ που περιλαμβανόταν στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού.
Η αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδος σε θετικές από σταθερές με προοπτική εντός 24 μηνών να αναβαθμίσει ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s και την πιστοληπτική ικανότητα γεννά πολλά ερωτηματικά αφού… τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε… ήταν παρόμοια με άλλων οίκων αξιολόγησης οι οποίοι δεν προέβησαν σε καμία αλλαγή στις αξιολογήσεις της Ελλάδος.
Και στο παρελθόν έχουμε δει την Standard and Poor’s που έχει αναλάβει πολλές δουλειές για το ελληνικό δημόσιο να προβαίνει σε κραυγαλέες κινήσεις.
Θεωρούμε ότι η Standard and Poor’s προέβη σε μια υποστηρικτική προς την κυβέρνηση κίνηση παραμονές των ευρωεκλογών πιστεύοντας ότι θα στείλει ένα μήνυμα ότι οι αμερικανικοί οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης αναγνωρίζουν το ελληνικό οικονομικό θαύμα…
Θεωρούμε ξεκάθαρα ότι η κίνηση της Standard and Poor’s είναι χαμηλής αξιοπιστίας, αφενός γιατί εναντιώνεται στα μοντέλα αξιολόγησης άλλων 3 οίκων αξιολόγησης, αφετέρου γιατί ο χρόνος που το επέλεξε είναι 40 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές.
Η Standard and Poor’s ξεκάθαρα παίζει πολιτικά παιχνίδια αλλά για την ώρα δεν τόλμησε να αλλάξει την βαθμολογία γιατί θα έχανε κάθε ίχνος σοβαρότητας.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Ανοδικά ξεκίνησε το ελληνικό χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη στο +0,48% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,06%.
Στις δημοπρασίες εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Εurobank +4,69%, Πειραιώς +2,94% αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικά blue chips, όπως Coca Cola +2,11%, ΟΤΕ +2,10%... και ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας στο +2,99% και ο Γενικός Δείκτης στο +2%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,99% στις 1.420,40 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.420,44 μονάδες και χαμηλό τις 1.399,34 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 104,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 23,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,34 εκατ. ευρώ και όγκο 1,06 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Πειραιώς διακίνησε 101 χιλ. τεμάχια αξίας 392 χιλ. ευρώ, η Eurobank 400 χιλ. τεμάχια αξίας 761 χιλ. ευρώ, η Εθνική 121 χιλ. τεμάχια αξάις 874 χιλ. ευρώ και η Τρ. Ελλάδος 1,75 χιλ. τεμάχια αξίας 26 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 30 χιλ. τεμάχια αξίας 500 χιλ. ευρώ, ο Mυτιληναίος 105 χιλ. τεμάχια αξίας 3,96 εκατ. ευρώ και η Βιοκαρπέτ 300 χιλ. τεμάχια αξίας 822 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.420 μονάδες, διασπώντας τις 1.400 μονάδες και ακολουθούν οι 1.437 και οι 1.450 μονάδες όπου εμφανίζονται ισχυρές αντιστάσεις.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.350 μονάδες και ακολουθούν οι 1.320 και οι 1.305 μονάδες ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και οι 1.298 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών).
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.214 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 1.200 μονάδων και ακολουθούν οι 1.250, οι 1.270, οι 1285 και οι 1.300 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.150 μονάδες και ακολουθούν οι 1.120, οι 1.100, οι 1080 μονάδες ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και των 1.079 μονάδων ( ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών).
Σταθεροποίηση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3,47% - Το spread με την Ιταλία στις -43 μ .β.
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 20/4 στην ελληνική αγορά ομολόγων και τις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τη αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.
Παρά το γεγονός ότι η αβεβαιότητα από τις αυξανόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες θα είχε αποτέλεσμα την στροφή των επενδυτών στα ασφαλή καταφύγια των ομολόγων εντούτοις δεν έχουν μέχρι στιγμής τη ζήτηση που θα περίμενε κανείς, σε αντίθεση με τον χρυσό που βρίσκεται πλησίον στα ιστορικά υψηλά.
Στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής η ΕΚΤ έχει στείλει πιο ξεκάθαρο μήνυμα ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού θα της επιτρέψει σύντομα να αρχίσει περικοπές, με τους αναλυτές να τοποθετούν την πρώτη μείωση τον Ιούνιο, σε αντίθεση με τη Fed, με τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού Μαρτίου στις ΗΠΑ να αυξάνουν τις πιθανότητες ότι αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων από Fed θα έλθουν αργότερα
Tο ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,47% και το 10ετές ιταλικό 3,90% με το μεταξύ τους spread στις -43 μονάδες βάσης.
Στον αντίποδα, πωλήσεις καταγράφονται στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,66% και το 2ετές στο 5%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει. Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Μετά την αναβαθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor's, DBRS, Fitch, Scope Ratings και R&I το 2023, το χειραγωγούμενο πάρτι με τις αναβαθμίσεις τελείωσε καθώς οι αξιολογήσεις ήταν προϊόν πολιτικής παρέμβασης και δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας μας.
Αρνητική έκπληξη αποτέλεσε τελευταια απόφαση της Moody's (15/3) η οποία άφησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της Ελλάδας, στο Ba1,(μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική) με σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) καθώς δεν έχει πειστεί ότι η Ελλάδα αξίζει την επενδυτική βαθμίδα.
Απρόσμενη έκπληξη της Standard and Poor’s να αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδος σε θετικές, την Παρασκευή 19/4, κίνηση χαμηλής αξιοπιστίας και πολιτικά υπαγορευμένη.
Μέσα στο 2024 δεν θα υπάρξει καμία άλλη αναβάθμιση της Ελλάδος πλην της νέας αξιολόγησης της Moody’s τον Σεπτέμβριο 2024... αλλά και η Moody’s δεν είναι σίγουρη.
Το πάρτι με τις κατασκευασμένες αναβαθμίσεις τελείωσε.
Το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο…
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και παραμένει και στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων… δηλαδή ότι θα πρόσφερε η επενδυτική βαθμίδα…
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 403 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 48 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας. Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.
Άνοδος στις ασιατικές αγορές
Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 22/4 οι περισσότερες ασιατικές αγορές, με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και με το θετικό κλίμα να ενισχύεται από τις ελπίδες ότι οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν δεν θα κλιμακωθούν περαιτέρω.
Στο επίκεντρο η απόφαση της Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της.
Αναλυτικά, διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανείου του ενός έτους (LPR) στο 3,45%ενώ το πενταετές επιτόκιο δανείου της τράπεζας παρέμεινε στο 3,95%
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -2,53%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,29%, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,04%, ο δείκτης KOSPI στη Ν.Κορέα στο -1,62% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,98%.
Ανοδικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές
Ανοδικές τάσεις επικρατούν σήμερα 19/4 στις ευρωπαϊκές αγορές, με επίκεντρο την αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, αλλά και της αναπροσαρμογής των προσδοκιών για τα επιτόκια.
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη ζώνη του ευρώ βελτιώθηκε ελαφρώς τον Απρίλιο.
Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο αρνητικό 14,7, ενώ ο δείκτης για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο αρνητικό 15,2.
Πτώση καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου με το brent να διαμορφώνεται στα 85,98 δολ. το βαρέλι στο -1,5% και του αμερικανικού αργού στα 80,90 δολ. το βαρέλι στο -1,6%.
Απώλειες -3,3% καταγράφονται στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Μαΐου στα 29,73 ευρώ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,80%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,30%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,2%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,8% ενώ ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί στο -0,60%,
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,30%, ο S&P 500 στο +0,50%, ο Nasdaq στο +0,70% και το ETF GREC στο +1,83% (39,61 δολ. )
Κέρδη στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε η Eurobank +5%
Με κέρδη έκλεισαν οι τράπεζες, με την Eurobank να ξεχωρίζει, αλλά με μέτριες τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 7,2240 ευρώ, με άνοδο +1,83% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 6,61 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6085 ευρώ, με άνοδο +2,58% με όγκο 4,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,78 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,8910 ευρώ, με άνοδο +2,94% με όγκο 3,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,87 δισ.ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,92 ευρώ, με άνοδο +4,69%, με όγκο 4,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,14 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 10,36 ευρώ, με άνοδο +3,91%, με όγκο 110 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 763 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 3,69 ευρώ, με άνοδο +1,65% και κεφαλαιοποίηση 1,65 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 11,15 ευρώ, με άνοδο +1,36% και κεφαλαιοποίηση 558 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,35 ευρώ, με πτώση -0,69% και κεφαλαιοποίηση 285 εκατ. ευρώ.
Άνοδος στα μη τραπεζικά blue chips με μέτριες συναλλαγές
Ανοδικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με μέτριες τις συναλλαγές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Quest +5,66%, Aegean +4,33%, ΕΛΧΑ, Ελλάκτωρ, Lamda...
Στον αντίποδα πτωτικά έκελισε μόνο η Autohellas -4,28% λόγω αποκοπής μερίσματος και Viohalco.
Η Coca Cola έκλεισε στα 29,02 ευρώ, με άνοδο +2,11% και κεφαλαιοποίηση στα 10,82 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 16,64 ευρώ, με άνοδο +1,28% και αποτίμηση 6,16 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,10 ευρώ, με άνοδο +2,10% και αποτίμηση 5,89 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 37,84 ευρώ, με άνοδο +2,16% και κεφαλαιοποίηση 5,41 δισεκ. ευρώ στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 11,22 ευρώ, με άνοδο +1,54% και αποτίμηση 4,29 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 27,10 ευρώ, με άνοδο +2,26% και κεφαλαιοποίηση 2,12 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 16,38 ευρώ, με άνοδο +0,86% και κεφαλαιοποίηση 1,69 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 18,25 ευρώ, με άνοδο +1,39% και κεφαλαιοποίηση 2,16 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,2650 ευρώ, με άνοδο +0,79% και κεφαλαιοποίηση 2,53 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 26,36 ευρώ, με άνοδο +2,17% και κεφαλαιοποίηση 2,92 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 27,78 ευρώ, με άνοδο +1,91% και κεφαλαιοποίηση 3,78 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 5,75 ευρώ, με άνοδο +1,05% και κεφαλαιοποίηση 612 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,9580 ευρώ, με άνοδο +3,05% και κεφαλαιοποίηση 735 εκατ. ευρώ.
H MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 3,90 ευρώ, με πτώση -0,26% και κεφαλαιοποίηση 122 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Ευρωζώνης, το 10ετές ελληνικό στο 3,47% - Το spread με την Γερμανία στις 93 μ.β.
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 20/4 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,47% και το 10ετές ιταλικό 3,90% με το μεταξύ τους spread στις -43 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης από 95 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 63 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,63% ή 63 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -43 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 30 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 20/4 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 20 Απριλίου του 2024 στο 3,90%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 20/4/2024 στο 2,54%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,93% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,17% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,32% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,90% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,34%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών