«Μέσα σε 24ώρες υπήρξε απόλυτη αποσυμπίεση»
«Το τουρκολιβυκό μνημόνιο – το προ τετραετίας τουρκολιβυκό μνημόνιο – είναι άκυρο και ανυπόστατο νομικά. Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, πλην όμως η ίδια η Τουρκία θεωρεί ότι αποτελεί τη βάση της πολιτικής της. Άρα, εξ αυτού του λόγου θεωρεί ότι έλκει δικαιώματα και θέλησε να δώσει το μήνυμα ότι στο πεδίο αυτό δεν μπορούν να γίνονται οι οποιεσδήποτε έρευνες από την πλευρά Ελλάδας και Κύπρου. Σε αυτό εμείς είμαστε ανυποχώρητοι», ανέφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης και συμπλήρωσε:
«Δηλώσαμε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν. Και αυτό ακριβώς συνέβη.
Θέλω να σας θυμίσω ότι σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν είχαμε έρθει στα όρια της πολεμικής σύγκρουσης. Υπήρχε μια πάρα πολύ μεγάλη ένταση, μια κρίση η οποία οδήγησε τους δύο στόλους να βρεθούν στο σύνολό τους στα νερά του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου».
«Μέσα σε 24ώρες υπήρξε απόλυτη αποσυμπίεση. Δεν υπήρξε σε καμία φάση αυτού του 24ωρου οποιαδήποτε περίπτωση δημιουργίας κρίσης. Δεν ήρθαν ποτέ κοντά τα πλοία τα οποία επιτηρούσαν. Δεν υπήρξε κίνδυνος θερμού επεισοδίου. Και στο τέλος της ημέρας ολοκληρώθηκε η έρευνα. Αν μου επιτρέπετε, όχι μόνο δεν είναι υποχωρητική στάση αυτή, αλλά είναι το ακριβώς αντίθετο. Παρήχθη απολύτως το ωφέλιμο αποτέλεσμα, το οποίο έγινε σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της αναδόχου εταιρείας. Και επιπλέον κάναμε τη δήλωσή μας ότι πρόκειται για δική μας Αποκλειστική Ζώνη. Δυστυχώς, υπάρχει και μια μερίδα του Τύπου, η οποία δηλητηριάζει την κοινή γνώμη με ψεύδη», είπε ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή στο RealFM.
«Η Ελλάδα βεβαίως βρίσκεται σε συζητήσεις με την Τουρκία. Θέλει να έχει έναν ωφέλιμο και παραγωγικό διάλογο. Η Ελλάδα έχει το μυαλό της στην ειρήνη και την ευημερία και όχι στον πόλεμο. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ιστορία και ιδίως τις ιστορικές ευθύνες της Τουρκίας στην Κύπρο. Και δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να έρθουμε και να κάνουμε παραχωρήσεις σε θέματα που αφορούν την κυριαρχία μας και στα οποία υπάρχουν οι εθνικές κόκκινες γραμμές», ανέφερε ο Γ. Γεραπετρίτης.
Το τουρκικό... «ευχαριστώ»
Η Τουρκία ευχαριστεί τις ελληνικές αρχές «για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αναφορικά με την παρουσία πολεμικών πλοίων της Άγκυρας νότια της Κάσου και της Καρπάθου.
Όπως υποστηρίζουν για τα όσα συνέβησαν με τις έρευνες του ιταλικού σκάφους «Ievoli Relume» στην περιοχή, καθώς παρ’ ολίγον να εξελιχθούν σε μία σοβαρή κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, «στις 21 Ιουλίου, η Ελλάδα εξέδωσε ανακοινώσεις ναυσιπλοΐας σχετικά με τις εργασίες που θα εκτελούσε το υπό ιταλική σημαία πλοίο R/V IEVOLI RELLUME για την τοποθέτηση καλωδίων, ορισμένες από τις οποίες εισέρχονταν στις Ζώνες Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας μας».
«Για το θέμα αυτό εκδόθηκαν ανακοινώσεις ναυσιπλοΐας με αντιρρήσεις, ενώ δηλώθηκε ότι για την εκτέλεση εργασιών σε περιοχές που υπάγονται στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας απαιτείται η λήψη άδειας. Το εν λόγω πλοίο προειδοποιήθηκε να μην εισέλθει στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας στις 22 Ιουλίου και εμποδίστηκε από τουρκικά σκάφη», αναφέρουν πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας. Μάλιστα, υποστηρίζουν προκλητικά ότι το πλοίο «εγκατέλειψε την υφαλοκρηπίδα μας».
«Ως αποτέλεσμα του συντονισμού που έγινε αργότερα, του επετράπη να εκτελέσει εργασίες στις συντεταγμένες που δηλώθηκαν και εγκατέλειψε την υφαλοκρηπίδα μας, ολοκληρώνοντας τη δραστηριότητά του υπό τη συνοδεία των πλοίων που ανήκουν στις ναυτικές μας δυνάμεις. Οι δραστηριότητες του εν λόγω πλοίου παρακολουθούνται στενά από τα στοιχεία των ναυτικών μας δυνάμεων στην περιοχή. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία τους», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, επιμένοντας προφανώς πως η θαλάσσια περιοχή νότια της Κάσου βρίσκεται εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας
Αναφορές στο Κυπριακό, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο περιλαμβάνει το τελικό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα, μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας υπό την προεδρία του προέδρου Recep Tayyip Erdogan. Στην έκτη παράγραφο του ανακοινωθέντος «σημειώνεται ότι το κλίμα ειρήνης, ηρεμίας και ασφάλειας που επικρατεί σε ολόκληρη την Κύπρο εδώ και μισό αιώνα χάρη στην ειρηνευτική επιχείρηση που διεξήγαγε η Τουρκία στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών και υπό την ιδιότητά της ως εγγυήτριας χώρας έχει αναμφισβήτητα επιβεβαιώσει ενώπιον της Ιστορίας τη νομιμότητα και την επιτυχία της επιχείρησης».
Στην ίδια παράγραφο προστίθεται ακόμη: «Τονίζεται ότι θα διατηρηθεί η αποφασιστική μας στάση για την επίλυση του Κυπριακού, που αποτελεί εθνική μας υπόθεση, για λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και της ισότιμης διεθνούς θέσης του τουρκοκυπριακού λαού και της αναγνώρισης της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” ως ισότιμου μέλους της διεθνούς κοινότητας».
Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, στην έβδομη παράγαφο του ανακοινωθέντος σημειώνεται πως κατά τη συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής: «Τονίστηκε ότι η εποικοδομητική μας προσέγγιση, η οποία έχει ως προτεραιότητα το διάλογο στα θέματα του Αιγαίου και της Μεσογείου, δεν θα επιτραπεί να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης και επισημάνθηκε ότι θα συνεχιστεί η ασυμβίβαστη πρακτική της προάσπισης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών