Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Είμαστε μόνο στο 1996» - BofA: Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται ακόμα στις πρώτες μέρες της

«Είμαστε μόνο στο 1996» - BofA: Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται ακόμα στις πρώτες μέρες της
Σύμφωνα με την BofA, η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, ακολουθώντας την πορεία του διαδικτύου τη δεκαετία του 1990

Την εκτίμηση ότι η έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης βρίσκεται στα πρώτα της στάδια και ακολουθεί την πορεία του διαδικτύου τη δεκαετία του 1990, επισημαίνουν οι αναλυτές της Bank of America.
Η άποψη της τράπεζας έρχεται, καθώς ο σκεπτικισμός για την Τεχνητή Νοημοσύνη έχει αυξηθεί έπειτα από μια μακρά περίοδο όπου οι επενδυτές έριχναν χρήματα στον κλάδο, καθώς ελπίζουν να δουν τις εταιρείες να αποκομίζουν τα κέρδη αποδοτικότητας και παραγωγικότητας που υπόσχεται η τεχνολογία. «Οι σκεπτικιστές δηλώνουν ότι το δυναμικό εσόδων του GenAI δεν δικαιολογεί το σημερινό επίπεδο επενδύσεων σε υποδομές Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ)», αναφέρει η έκθεση. «Αλλά θυμηθείτε ότι πολύ πιο σημαντικές από τις αρχικές καταναλωτικές περιπτώσεις χρήσης του διαδικτύου ήταν οι χιλιάδες περιπτώσεις χρήσης και οι εταιρείες που προέκυψαν εξαιτίας του διαδικτύου», προσθέτει η έκθεση.
Η έκθεση της τράπεζας βασίζεται σε έρευνα αναλυτών μετοχών και στρατηγικών μακροοικονομικών σε περισσότερες από 3.000 εταιρείες. Σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές, η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ο τρίτος μεγάλος τεχνολογικός κύκλος τα τελευταία 50 χρόνια και ξεκίνησε με την έναρξη του ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022. Η Τεχνητή Νοημοσύνη ακολουθεί τα κύματα καινοτομίας των προσωπικών υπολογιστών το 1981 και του διαδικτύου το 1994. Αλλά σε αντίθεση με αυτές τις τεχνολογικές εκρήξεις, που χρειάστηκαν 15-30 χρόνια για να φτάσουν στην υιοθέτηση από την κυρίαρχη τάση, ο αντίκτυπος της AI θα υλοποιηθεί πιθανότατα νωρίτερα, αναφέρει η έκθεση.
«Το GenAI ενδεχομένως να καταλύσει μια τεχνολογική εξέλιξη που θα διαταράξει κάθε τομέα και θα μεταμορφώσει την παγκόσμια οικονομία τα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια», αναφέρει η έκθεση.
Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, οι επενδυτές υποτιμούν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της τεχνολογίας και υπερεκτιμούν τις βραχυπρόθεσμες δυνατότητές της, κάτι που είναι χαρακτηριστικό των τεχνολογικών εκρήξεων.
«Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για την Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσαν να φτάσουν το 1 τρισ. δολ. και πλέον τα επόμενα χρόνια, αλλά βρισκόμαστε μόλις στο 1996 σε σχέση με το διαδίκτυο», αναφέρει η έκθεση. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το σημερινό επίπεδο επενδύσεων σε εταιρείες όπως η OpenAI, η Anthropic και η Inflection AI είναι απλώς μια προϋπόθεση για την κατασκευή εφαρμογών GenAI, οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό ακόμη σε beta και θα χρειαστούν χρόνο για να αναπτυχθούν και να αναπτυχθούν.
Η έκθεση έρχεται εν μέσω αυξανόμενου σκεπτικισμού γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς οι επενδυτές δεν έχουν δει ακόμα ουσιαστικές αποδόσεις από τις τεράστιες επενδύσεις των εταιρειών στην τεχνολογία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης