Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ολέθριο ρήγμα στο ΝΑΤΟ – Ο Scholz απαγορεύει στην Ουκρανία χτυπήματα με γερμανικά όπλα και ξαφνικά σταματά να εξοπλίζει το Ισραήλ

Ολέθριο ρήγμα στο ΝΑΤΟ – Ο Scholz απαγορεύει στην Ουκρανία χτυπήματα με γερμανικά όπλα και ξαφνικά σταματά να εξοπλίζει το Ισραήλ
Ο Γερμανός καγκελάριος είπε πως θα παραμείνει σταθερός στο να μην εξουσιοδοτήσει την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς που παρέχονται από τη Γερμανία για να επιτεθεί σε στόχους σε ρωσικό έδαφος
Ο Γερμανός καγκελάριος OIaf Scholz θα επιμείνει στην άρνησή του προς την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλης εμβέλειας που έλαβε από το Βερολίνο για να επιτεθεί σε στόχους στο ρωσικό έδαφος.
Την ίδια στιγμή, το Βερολίνο συνέχισε να αγνοεί το αίτημα αγοράς όπλων του Ισραήλ από το 2023.
Σύμφωνα με άρθρο της Welt, μετά από μια εκδήλωση στην πόλη Prenzlau στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου, ο Scholz είπε ότι θα παραμείνει σταθερός στο να μην εξουσιοδοτήσει την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς που παρέχονται από τη Γερμανία για να επιτεθεί σε στόχους σε ρωσικό έδαφος.
«Αυτό παραμένει έτσι.
Γι' αυτό διατηρώ τη θέση μου, ακόμα κι αν άλλες χώρες αποφασίσουν διαφορετικά.
Δεν θα το κάνω γιατί δεν θέλω να προκαλέσω άλλο ένα πρόβλημα», είπε ο Scholz, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Περιορισμός και της γερμανικής βοήθειας στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin προειδοποίησε το ΝΑΤΟ ότι οι ουκρανικές επιθέσεις με όπλα που παρέχονται από τη συμμαχία εναντίον ρωσικού εδάφους σημαίνει ότι τα κράτη μέλη βρίσκονταν σε πόλεμο με τη Ρωσία, τονίζοντας ότι θα άλλαζε τη φύση της σύγκρουσης αφού 32 χώρες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ υποστηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία.
Ωστόσο, παρά την απροθυμία της Γερμανίας, στις 11 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken είπε ότι μίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Andrii Sybiha, και τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky για την εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο ρωσικό έδαφος.
Ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της Ουκρανίας, η Γερμανία περιόρισε τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο τον Αύγουστο.
Η απόφαση ελήφθη ως μέτρο λιτότητας λόγω έλλειψης κεφαλαίων.
Ταυτόχρονα, ο Scholz ζητά συνεχώ την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Είπε στις 8 Σεπτεμβρίου σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι ήρθε η ώρα να επιταχυνθούν οι συζητήσεις για τον τερματισμό της ουκρανικής σύγκρουσης.
«Νομίζω ότι τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να συζητήσουμε πώς να περάσουμε από την τρέχουσα κατάσταση πολέμου στην ειρήνη όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτή τη στιγμή», είπε ο Scholz προσθέτοντας ότι οι δυτικές χώρες ελπίζουν να πραγματοποιηθεί άλλη μία σύνοδος κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία. αυτή τη φορά συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας μεταξύ των συμμετεχόντων.
Στη συνέντευξη, ο Scholz αναφέρθηκε επίσης στην έκρηξη του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, λέγοντας ότι τα αίτια «πρέπει να διερευνηθούν και οι εμπλεκόμενοι πρέπει να λογοδοτήσουν».
Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα δηλώσει την ετοιμότητά του να διαπραγματευτεί την ειρήνη, αλλά το Κίεβο έχει απαγορεύσει τις συζητήσεις. Τον Ιούνιο, ο Ρώσος Πρόεδρος επανέλαβε την ετοιμότητα της Ρωσίας για διαπραγματεύσεις μετά την απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από το έδαφος των νέων περιοχών της Ρωσίας – Donetsk, Kherson, Lugansk και Zaporozhye.
Επιπλέον, ο Putin είπε ότι το Κίεβο θα πρέπει να αποκηρύξει τις προθέσεις του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, να προβεί σε αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση αλλά και να αποδεχθεί ένα ουδέτερο, αδέσμευτο και απαλλαγμένο από πυρηνικά καθεστώς.

Τέλος και η ενίσχυση του Ισραήλ από τη Γερμανία

Ζήτησε επίσης το τέλος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας στην πρόταση. Η απροθυμία του Scholz να συνεχίσει να στέλνει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία είναι επίσης συνεπής με την πολιτική του έναντι του Ισραήλ, αν και για διαφορετικούς λόγους.
Η Γερμανία δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα του Ισραήλ για προμήθειες πυρομαχικών για τανκς και άλλα όπλα από το 2023, αλλά την ίδια στιγμή, το Βερολίνο ενέκρινε παρόμοιες προμήθειες στο Κατάρ, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Bild.
Το 2023 η ισραηλινή κυβέρνηση ζήτησε την αγορά πολλών χιλιάδων πυρομαχικών για κύρια άρματα μάχης και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Γερμανία.
Ωστόσο, η Bild ανέφερε ότι το Βερολίνο δεν έχει λάβει ακόμη οριστική απόφαση για την παραγγελία, επικαλούμενη πηγές από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.
Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι η Γερμανία ενέκρινε εξαγωγές πυρομαχικών στο Κατάρ, βασικό υποστηρικτή της Hamas, αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ φέτος.
Τον Ιούλιο, ο Scholz είπε ότι το Βερολίνο δεν έχει τερματίσει τις προμήθειες όπλων στο Ισραήλ, αλλά τώρα λαμβάνει αποφάσεις για κάθε προμήθεια ξεχωριστά.
«Για το εβραϊκό κράτος, το οποίο αυτή τη στιγμή μάχεται σε πολλά μέτωπα ενάντια στις οργανώσεις Hamas και Hezbollah, η αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από το εξωτερικό είναι ιδιαίτερα σημαντική», γράφει η Biled.
Λίγο μετά την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, ο Scholz επισκέφθηκε το Ισραήλ και έδωσε μια υπόσχεση άνευ όρων αλληλεγγύης με τη χώρα. «Σε δύσκολες στιγμές, η Γερμανία έχει μόνο ένα μέρος, και αυτό είναι στο πλευρό του Ισραήλ», είπε, προσθέτοντας, «πως η Γερμανία υποστηρίζει την ασφάλεια του Ισραήλ και των πολιτών του».
Ωστόσο, ακριβώς όπως οι ανακοινώσεις για αέναη υποστήριξη του καθεστώτος του Κιέβου μέχρι να ηττηθεί η Ρωσία, η υπόσχεση του Scholz στο Ισραήλ είναι μια άλλη κενή υπόσχεση που δεν κατάφερε να τηρήσει.
Υποστηρίζει ότι ο περιορισμός των όπλων στην Ουκρανία οφείλεται σε οικονομικούς λόγους, αλλά στην περίπτωση του Ισραήλ οφείλεται σε ανθρωπιστικούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης