Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άσχημα νέα για τον Zelensky - Αλλάζει σταδιακά η ρητορική των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Άσχημα νέα για τον Zelensky - Αλλάζει σταδιακά η ρητορική των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Η Ουάσινγκτον δεν αναμένει πλέον ότι η Ουκρανία θα κερδίσει στο πεδίο της μάχης και αυτό την αναγκάζει να περιορίσει τις προσδοκίες της
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία έως ότου «επιτευχθεί μια διαρκής και δίκαιη ειρήνη», δήλωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα στη Izvestia. Σύμφωνα με τη διπλωματική αποστολή, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν «το κυρίαρχο δικαίωμα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της».
Αν και η πρεσβεία δεν εξήγησε τι εννοεί με τον όρο «δίκαιη» ειρήνη, μπορεί να υπονοεί μια ειρηνευτική συμφωνία που θα ωφελήσει πρωτίστως το Κίεβο και τους δυτικούς συμμάχους του.

Αλλάζει σταδιακά η ρητορική των ΗΠΑ

Ωστόσο, η ρητορική των ΗΠΑ σχετικά με τον τρόπο τερματισμού της σύγκρουσης στην Ουκρανία αλλάζει σταδιακά, σημειώνει η ρωσική εφημερίδα.
Η Ουάσινγκτον δεν αναμένει πλέον ότι η Ουκρανία θα κερδίσει στο πεδίο της μάχης και αυτό την αναγκάζει να περιορίσει τις προσδοκίες της, πιστεύει ο διευθυντής ερευνών του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων (RIAC) Andrey Kortunov.
Εν τω μεταξύ, θα ήταν λάθος να συζητήσουμε για ριζικές αλλαγές στη θέση των ΗΠΑ, ούτε θα πρέπει να περιμένουμε κάτι τέτοιο πριν οι ΗΠΑ τελειώσουν με την προεκλογική τους εκστρατεία, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας.

Απογοήτευσε τη Δύση η αποτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση 

Η αποτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση το καλοκαίρι του 2023 αποτέλεσε ήδη μια απογοήτευση για τη Δύση που έκανε τους πολιτικούς ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να ταλαντεύονται προς την ιδέα ότι η Ρωσία δεν θα ηττηθεί προφανώς στο πεδίο της μάχης, επομένως θα πρέπει να υπάρξει διάλογος και μεγάλες παραχωρήσεις.
«Από πολιτική άποψη, οι δυτικές χώρες είναι προς το παρόν πρόθυμες να το συζητήσουν τόσο σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων όσο και σε επίπεδο κάποιων στροφών εκ μέρους ορισμένων πολιτικών», δήλωσε στη Izvestia ο Dmitry Novikov, αναπληρωτής καθηγητής και επικεφαλής του Εργαστηρίου Πολιτικής Γεωγραφίας και Σύγχρονης Γεωπολιτικής στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών Επιστημών.
Ο εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες για πάγωμα της σύγκρουσης και κάποια κατάπαυση του πυρός, υπό τον όρο του καθορισμού της τρέχουσας γραμμής εμπλοκής, καθώς η Ρωσία θα μπορούσε να το θεωρήσει αποδεκτό, σύμφωνα με μια από τις ιδέες τους.
Εν τω μεταξύ, η Ουάσινγκτον ενέκρινε το «ειρηνευτικό σχέδιο» του Zelensky: «Πιστεύουμε ότι καθορίζει μια στρατηγική και ένα σχέδιο που μπορεί να λειτουργήσει», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Linda Thomas-Greenfield.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης