Για 775 εκατ. ευρώ πληρώνει 30 εκατ. τόκους, σχεδόν όσο ήταν οι προμήθειες για τις εγγυητικές επιστολές το 2019
Από την άλλη πλευρά, όμως, λόγω των ρύπων, των υψηλών τιμών χονδρεμπορικής αγοράς και ανόδου τιμών του Φυσικού αερίου, επιβάλλει αυξήσεις τιμολογίων και δρομολογεί νέες διμερείς συμβάσεις με την ελληνική βιομηχανία.
Η ΔΕΗ, επιστρέφει σήμερα (12/7) στις διεθνείς αγορές για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα μόλις επτά μηνών, και δίχως καν να χρειάζεται να προχωρήσει σε παρουσιάσεις εξ αποστάσεως.
Ανοίγει απευθείας το βιβλίο προσφορών, για ένα νέο πράσινο ομόλογο βιωσιμότητας, επταετούς διάρκειας και ύψους 300 εκατ. ευρώ, με στόχο να επιτύχει ένα επιτόκιο 3-3,1%.
Από εκεί που η ΔΕΗ ήταν “μαύρο” πρόβατο για τις αγορές, σήμερα δανείζεται με επιτόκια τάξεως του 3,8% εξαιτίας της βελτίωσης του ισολογισμού (ρευστότητα από τιτλοποιήσεις).
Επιπρόσθετα, η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι, οι νέες εκδόσεις απέφεραν κέρδη στους επενδυτές και προσελκύουν νέα κεφάλαια.
Κέρδη για τους επενδυτές με το ομόλογο στο 103,7%
Η επιτυχία των δυο προηγούμενων ομολογιακών εκδόσεων βιωσιμότητας, συνολικού ύψους 775 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,875% έφεραν την ονομαστική τιμή του ομολόγου να κινείται στο υψηλό 104,59% της ονομαστικής τιμής και τρέχουσα τιμή το 103,7% προσελκύει διεθνείς επενδυτές οι οποίοι έχοντας τεράστια ρευστότητα αναζητούν αποδόσεις σ ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Για 775 εκατ. ευρώ πληρώνει 30 εκατ. τόκους, σχεδόν όσο ήταν οι προμήθειες για τις εγγυητικές επιστολές το 2019
Το 2019, η ΔΕΗ πλήρωσε συνολικά 136, 7 εκατ. ευρώ τόκους για την εξυπηρέτηση των τόκων ενός δανεισμού, συνολικού ύψους 3,9 δισ. ευρώ.
Από τα 136,7 εκατ. τόκων, μόνο 24 εκατ. ευρώ κατεβλήθησαν ως προμήθειες για την έκδοση εγγυητικών επιστολών.
Σήμερα για τις δυο ομολογιακές εκδόσεις ( 600 εκατ. και 125 εκατ. ευρώ ) η ΔΕΗ καταβάλλει ετησίως 30 εκατ. ευρώ τόκους και έχει την προοπτική νέας μείωσης επιτοκίου εφόσον επιτύχει την μείωση εκπομπής ρύπων κατά 40% μέχρι το 2022.
Αντίθετα, εάν δεν το επιτύχει, η αύξηση στα επιτόκια θα είναι κατά 50 μονάδες βάσης.
Με τις δυο πρώτες ομολογιακές εκδόσεις η ΔΕΗ αποπλήρωσε τραπεζικό δανεισμό, ύψους 400 εκατ. ευρώ και συρρίκνωσε σημαντικά τον Δείκτη χρέους προς Ebitda στο 3,7 έναντι 11 του 2019.
Mε τα νέα αντλούμενα κεφάλαια η ΔΕΗ, θα προχωρήσει τις επενδύσεις Φωτοβολταϊκών στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε σε συνέδριο ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές.
Η νέα συμφωνία – “οδηγός” με την Aλουμίνιον της Ελλάδος
Η μείωση, όμως, στα χρηματοοικονομικά κόστη δεν συμβαδίζει με την μείωση τιμολογίων λόγω της αύξησης των δικαιωμάτων ρύπων και των ραγδαίων αυξήσεων στην χονδρεμπορική αγορά.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά της ελληνικής βιομηχανίας, οι μεγάλοι καταναλωτές αναμένουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας της ΔΕΗ με την Αλουμίνιον της Ελλάδος για την προμήθεια ρεύματος μέχρι το 2023, η οποία θα αποτελέσει και την συμφωνία- οδηγό για τις συμφωνίες με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Η πλευρά της ΔΕΗ, κάνει λόγο για αυξήσεις στην σύμβαση έως 20% (κλιμακωτά και με σταδιακή μείωση των ποσοτήτων).
Η ελληνική βιομηχανία αναμένει νέες διμερείς συμφωνίες με λογικές αναπροσαρμογές των τιμολογίων.
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών