Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 12 Μαΐου πιο πιθανή η είσοδος της Εθνικής στον MSCI standard - Δεν θα ενταχθεί ακόμη ο Μυτιληναίος, μάλλον 11/11

Στις 12 Μαΐου πιο πιθανή η είσοδος της Εθνικής στον MSCI standard - Δεν θα ενταχθεί ακόμη ο Μυτιληναίος, μάλλον 11/11
Ο Μυτιληναίος ακόμη δεν θα ενταχθεί στον MSCI standard ενώ οι πιθανότητες ένταξης της Εθνικής έχουν αυξηθεί για αναβάθμιση στις 12 Μαίου αλλά ακόμη δεν είναι οριστικό καθώς παραμένουν οι ανασταλτικοί παράγοντες
Στις 12 Μαίου 2022 η μετοχή της Εθνικής τράπεζας θα μπορούσε υπό όρους - προσοχή ακόμη δεν είναι βέβαιο - να ενταχθεί στον Morgan Stanley Capital International (MSCI) Greece, στον δείκτη standard.
Πηγές στο Λονδίνο αναφέρουν ότι ακόμη δεν πληρούνται οι προυποθέσεις για είσοδο της μετοχής του Μυτιληναίου στον MSCI Greece standard.
Να σημειωθεί ότι δυο μετοχές διαφοροποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
στην συνεδρίαση στις 19 Απριλίου 2022, λόγω προσδοκίας για αναβάθμιση στον MSCI αλλά τα νέα δεδομένα δεν είναι ενθαρρυντικά.

Η Εθνική τράπεζα στα 3,85 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 3,52 δισεκ. έχει κλείσει σημαντικά την ψαλίδα από την Eurobank μόλις στα 270 εκατ ευρώ και ο Μυτιληναίος στα 17,60 ευρώ με την συνολική χρηματιστηριακή αξία στα στα 2,51 δισεκ. ευρώ
Η Fidelity είχε εκτιμήσει ότι εάν ενταχθεί ο Μυτιληναίος θα υπάρξουν τοποθετήσεις 80 εκατ λόγω της ένταξης στον MSCI Greece.
Στην Εθνική μια αναβάθμιση θα φέρει εισροές 150 εκατ ευρώ.
Ωστόσο με βάση την τελευταία πληροφόρηση ο Μυτιληναίος ακόμη δεν θα ενταχθεί στον MSCI standard και μάλλον η αναβάθμιση μεταφέρερται για τις 11 Νοεμβρίου 2022 , ενώ οι πιθανότητες της Εθνικής έχουν αυξηθεί για αναβάθμιση στις 12 Μαίου
αλλά ακόμη δεν είναι οριστικό καθώς παραμένουν οι ανασταλτικοί παράγοντες.
Ο βασικότερος ανασταλτικός παράγοντας για την Εθνική τράπεζα είναι το περιορισμένο free float... καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 40,3% των μετοχών.
Το free float η διασπορά μετοχών της Εθνικής τράπεζας είναι 59,7% που αναλογεί σε χρηματιστηριακή αξία 2,1 δισεκ. ευρώ δηλαδή οριακά του ορίου των 2 δισεκ.
Το
free float η διασπορά μετοχών του Μυτιληναίου είναι 73,5% που αναλογεί σε χρηματιστηριακή αξία 1,85 δισεκ. ευρώ δηλαδή κάτω του ορίου των 2 δισεκ

 
Το χρονοδιάγραμμα

Πρωτίστως ας αναφέρουμε τις επόμενες αξιολογήσεις της MSCI.

12 Μαίου 2022 με ημερομηνία εκτέλεσης 1 Ιουνίου 2022
11 Αυγούστου 2022 με ημερομηνία εκτέλεσης 1 Σεπτεμβρίου 2022
10 Νοεμβρίου 2022 με ημερομηνία εκτέλεσης 1 Δεκεμβρίου 2022
9 Φεβρουαρίου 2023 με ημερομηνία εκτέλεσης 1 Μαρτίου 2023
11 Μαίου 2023 με ημερομηνία εκτέλεσης 1 Ιουνίου 2023
10 Αυγούστου 2023 με ημερομηνία εκτέλεσης 1 Σεπτεμβρίου 2023
14 Νοεμβρίου 2023 με ημερομηνία εκτέλεσης 1 Δεκεμβρίου 2023
12 Φεβρουαρίου 2024 με ημερομηνία εκτέλεσης 1 Μαρτίου 2024.


Τι είχε αναλύσει διεξοδικά το bankingnews για Εθνική και Μυτιληναίο τέλη Φεβρουαρίου 2022 

Οι ενασχολούμενοι με το ελληνικό χρηματιστήριο έχουν παρατηρήσει μια ενδιαφέρουσα κατάσταση που σίγουρα προκαλεί απορία σε πολλούς.
Γιατί η Εθνική τράπεζα με κεφαλαιοποίηση 3,45 δισεκ. και ο Μυτιληναίος με χρηματιστηριακή αξία 2,23 δισεκ. ευρώ δυσκολεύονται να αναβαθμιστούν στον δείκτη MSCI Greece, στον δείκτη standard;
Η Morgan Stanley Capital International (MSCI) θεωρείται ο πιο αναγνωρίσιμος χρηματιστηριακός δείκτης διεθνώς και σχεδόν το 70% των παγκόσμιων κεφαλαίων διαμορφώνουν τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια με βάση αυτούς τους δείκτες.
To bankingnews ουδέποτε – σε αντίθεση με τις εικασίες πολλών – δεν ανέφερε ότι σε όλες τις προηγούμενες αξιολογήσεις του MSCI ότι θα εισέλθουν στον δείκτη ούτε η Εθνική, ούτε ο Μυτιληναίος… καθώς είναι γνωστό ότι υπάρχουν αξιολογικά κριτήρια για την είσοδο μιας μετοχής στον δείκτη standard.
Πολλοί διερωτώνται πως βρίσκεται η Jumbo με κεφαλαιοποίηση 1,87 δισεκ. που έχει μικρότερη κεφαλαιοποίηση από τον Μυτιληναίο και η Alpha bank που έχει μικρότερη κεφαλαιοποίηση από την Εθνική τράπεζα.
Η αλήθεια είναι ότι ένα από τα βασικά αξιολογικά κριτήρια της MSCI είναι το free float δηλαδή η διασπορά μετοχών.
Η Εθνική τράπεζα έχει βασικό μέτοχο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με ποσοστό 40,3% ενώ οι κυριότεροι ιδιώτες μέτοχοι είναι…

FMR 5,73%
Norges Bank 2,39%
Vanguard 2,09%
ΕΦΚΑ 1,94%
Capital Group 1,87%
Alpha asset management 1,15%
Eurobank 0,66%
Massachusetts Pension funds 0,65%
Πειραιώς asset management 0,64%
Schroders 0,60%
Dimensional fund 0,53%
Chiron investment management 0,41%
Pictet 0,39%
Robeco 0,33%
Εθνική τράπεζα 0,33%
Swedbank 0,28%
Lyxor 0,26%
Victory Capital 0,25%
Allianz 0,25%
Credit Agricole 0,23%
T Rowe Price 0,23%
Alpha Trust 0,22%

Η Εθνική τράπεζα έχει free float 59,7% που θεωρείται πολύ μικρό ποσοστό για τράπεζα.
Το 59,7% της κεφαλαιοποίησης της Εθνικής τράπεζας ισοδυναμεί με 2,059 δισεκ. στα όρια των 2 δισεκ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές αλλά ως γνωστό μετράει ο μέσος όρος των τελευταίων 3 μηνών.
Για την Εθνική τράπεζα το περιορισμένο free float είναι καίριας σημασίας.
Η περίπτωση του Μυτιληναίου είναι επίσης ιδιαίτερη.
Με χρηματιστηριακή αξία 2,23 δισεκ. και με υποστήριξη από τις ίδιες μετοχές με ποσοστό άνω του 5% και με Frezia και Kilteo να κατέχουν 26,5% το πραγματικό free float είναι 73,5% που είναι μεν υψηλό αλλά το 73,5% αναλογεί σε 1,64 δισεκ. ευρώ κεφαλαιοποίηση.

Καθίσταται αντιληπτό ότι τα κριτήρια εισόδου μιας μετοχής πέρα από το free float δηλαδή την διασπορά μετοχών και την συνολική χρηματιστηριακή αξία… στους δείκτες MSCI standard είναι πολύπλοκα και όχι μονοδιάστατα.
Τόσο η Εθνική όσο και η εταιρία Μυτιληναίος δικαιολογημένα δεν έχουν ενταχθεί στον δείκτη standard, προσέξτε δικαιολογημένα.

Τι θα συμβεί στις 12 Μαίου 2022;


Τι θα συμβεί στις 12 Μαίου 2022;
Στις 12 Μαίου 2022 είναι προγραμματισμένη η επόμενη αξιολόγηση της Morgan Stanley Capital International η δεύτερη από τις 4 βασικές ετήσιες αξιολογήσεις.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τον Μάιο θα μπει η μετοχή του Μυτιληναίου και η Fidelity προετοιμάζει τοποθετήσεις 80 εκατ λόγω της ένταξης στον MSCI Greece.
Ενώ το free float της Μυτιληναίος είναι υψηλότερο από της Εθνικής, η κεφαλαιοποίηση της και η παρουσία ιδίων μετοχών – που επίσης αφαιρείται από το free float – γεννούν πολλά ερωτηματικά ακόμη…
MSCI.png

Το μεγάλο σχέδιο αναβάθμισης σε development market τον Νοέμβριο του 2024

Αντί για τις 14 Νοεμβρίου 2023 μάλλον μετατίθεται για ένα ακόμη χρόνο Νοέμβριο του 2024 η αναβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς σε development δηλαδή σε ώριμη αγορά από emerging market δηλαδή αναδυόμενη αγορά.
Η αναβάθμιση αυτή θα οδηγήσει σε μεγάλες εκροές, σε μεγάλες εισροές αλλά προφανώς σε μικρότερο ειδικό βάρος της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.
Θα μπορούσε η εκροή να ξεπεράσει το 1,2 δισεκ. η εισροή να φθάσει στα 1,8 δισεκ. αλλά με το 1/3 του σημερινού ειδικού βάρους…
Για την ώρα βολεύεται η Ελλάδα ως αναδυόμενη αγορά…
Ωστόσο υπάρχει μια ανησυχία πως θα είναι οι χρηματιστηριακές συνθήκες τότε καθώς οι αγορές διεθνώς διάγουν 10 χρόνια σχεδόν ανόδου και η ποσοτική χαλάρωση μας αφήνει… ευτυχώς αυτή η τοξική πολιτική εγκαταλείπεται.

Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση του bankingnews

Εάν είχατε 100.000 ευρώ που θα τα επενδύατε; - Στην μετοχή του Μυτιληναίου ή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και γιατί; - Ημερομηνία δημοσίευσης 3 Μαρτίου του 2022

Εάν είχατε 100.000 ευρώ που θα τα επενδύατε;
Οι περισσότεροι θα επιλέγατε τράπεζες και σε κάποιο βαθμό μετά την βίαιη διόρθωση λόγω της Ουκρανίας δικαιολογημένα, αλλά εμείς σήμερα θα ασχοληθούμε με δύο μεγάλες εταιρίες με ομοειδές αντικείμενο.
Θα επικεντρωθούμε στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή και στην εταιρία Μυτιληναίος.
Ο Μυτιληναίος βρίσκεται στα 14,050 ευρώ με αποτίμηση 2 δισεκ. και θα ήθελε να βρεθεί στα 3 δισεκ.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρίσκεται στα 8,54 ευρώ με αποτίμηση 883 εκατ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 12,68 ευρώ με αποτίμηση 1,46 δισεκ.
Το άθροισμα των κεφαλαιοποιήσεων των δύο εταιριών είναι 2,34 δισεκ. δηλαδή υπερβαίνει την χρηματιστηριακή αξία του Μυτιληναίου.
Το άθροισμα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής κρίνεται απαραίτητο γιατί το αντίστοιχο αντικείμενο των δύο εταιριών εμφανίζεται ενοποιημένο στον Μυτιληναίο.

Ας δούμε λίγο τα δεδομένα.

Ο Μυτιληναίος εμφανίζει πιο καθαρά και ισορροπημένο ισολογισμό, ισχυρότερη κερδοφορία, μικρότερη δανειακή εξάρτηση σε βαθμό άκρως εμφανή και στηρίζεται για τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη στην ενέργεια και στην μεταλλουργία.
Από τον κλάδο των κατασκευών η δραστηριότητα είναι μικρότερη.
Ο όμιλος ΓΕΚ με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εμφανίζει ορισμένες ιδιαιτερότητες.
Από την μια η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει αξία και αυτό αντικατοπτρίζεται στην μετοχή αλλά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι μια καταχρεωμένη εταιρία με ακραία υψηλό δανεισμό που καθηλώνει την μετοχή και το κυριότερο δεν επιτρέπει ευελιξία στο μέλλον.
Εάν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι έχει δώσει προσφορές π.χ. στην Εγνατία Οδό όπου κατοχυρώθηκε το έργο οι οποίες είναι μη ανταγωνιστικές, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η αύξηση του ανεκτέλεστου έργου στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 5 δισεκ. δεν σημαίνει και αύξηση κερδοφορίας.
Το έργο της Εγνατίας Οδού οικονομικά μπάζει από παντού και ναρκοθετεί την προοπτική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ π.χ. έχει 2,2 δισεκ. δανειακές υποχρεώσεις και συνολικές υποχρεώσεις 3,2 δισεκ. και όλος ο όμιλος Μυτιληναίου έχει δάνεια λίγο κάτω από 1 δισεκ.
Με όρους EBITDA ο όμιλος Μυτιληναίου έχει δείξει πολύ καλύτερη συμπεριφορά με το ρίσκο και τις έκτακτες προβλέψεις να πλήττουν περισσότερο την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από ότι τον Μυτιληναίο.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εμφανίζεται και είναι leader στα κατασκευαστικά έργα στην Ελλάδα αλλά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην αποδώσουν οικονομικά και σε συνδυασμό με τον υψηλό δανεισμό, αυτό να μην μεταφραστεί στην μετοχή….
Εάν σε αυτό συνυπολογίσουμε και τα μετοχοδάνεια Περιστέρη αλλά και τα δάνεια που έχει λάβει ο Περιστέρης για να αποκτήσει τον έλεγχο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εξάγεται το συμπέρασμα ότι θα απαιτηθούν χρόνια ώστε να δει φως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι σε καλύτερη θέση και εμφανίζει καλύτερη εικόνα από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Τελικά τα 100.000 ευρώ που θα τα επενδύατε;

Με βάση τα σημερινά δεδομένα ο Μυτιληναίος έχει καλύτερο ισολογισμό από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Η σύγκριση αδικεί τον Μυτιληναίο και εξυψώνει την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που στην πράξη είναι μια προβληματική κατάσταση αλλά με μανδύα υγείας.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι θα ενταχθεί η μετοχή του Μυτιληναίου στον MSCI Greece όχι τόσο γρήγορα όσο πολλοί πιστεύουν – παίζει ρόλο και το free float η διασπορά μετοχών – αξιολογώντας ότι ο Μυτιληναίος παίρνει έργα ψίχουλα στις κατασκευές και την μερίδα του λέοντος η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ… αλλά ο Μυτιληναίος έχει ένα ξεκάθαρα πιο υγιή ισολογισμό… τα 100.000 ευρώ θα τα επενδύαμε με μεγαλύτερη ασφάλεια στην μετοχή του Μυτιληναίου.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ξελασπώνει την προβληματική εντός ή εκτός εισαγωγικών κατάσταση στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και έχοντας κλείσει και την υπόθεση ζημιών στο Τέξας… αποτελεί ένα asset που δεν πρέπει να υποτιμηθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και πολλές ανησυχίες και αυτό φαίνεται εμφανώς στην μετοχή.

Η τελική αξιολόγηση

Προσεχώς θα παρουσιαστούν πολύ αναλυτικά στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των δύο ομίλων συγκρίνοντας σε ενοποιημένη βάση Μυτιληναίο και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ενεργειακή.
Και οι δύο όμιλοι, για να στηρίξουν τις μετοχές τους καταφεύγουν στις επαναγορές ιδίων μετοχών μέθοδος που κατά την άποψη μας είναι σπατάλη δυνάμεων.
Οι επαναγορές ιδίων μετοχών είναι διαδεδομένος μηχανισμός στήριξης στην Wall με τις επενδύσεις εκεί να φθάνουν ετησίως τα 800 ή 900 δισεκ. αλλά σε εταιρίες φούσκες…
Ο Μυτιληναίος αλλά ούτε και ο όμιλος ΓΕΚ θεωρούνται φούσκες αν και χωρίς τις επαναγορές θα είχαν χαμηλότερη χρηματιστηριακή αξία.

Συμπέρασμα

Ο Μυτιληναίος εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους επενδυτές, έχει ξεκάθαρα καλύτερο ισολογισμό σε αντίθεση με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που είναι μια θολή επιχειρηματική κατάσταση.
Τοποθετούμε τα 100.000 ευρώ στον Μυτιληναίο και περιμένουμε να γίνουν 130.000 ευρώ σε βάθος 14-16 μηνών, αρκεί να μην υπάρξουν ζητήματα με το αλουμίνιο το οποίο ούτως ή άλλως ενισχύται στις διεθνείς αγορές αλλά άλλο η τιμή άλλο η ζήτηση και άλλο η προσφορά.
Στην ανάλυση αυτή δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί πολλές παράμετροι... προφανώς... θα ακολουθήσει πολύ διεξοδική σύγκριση... λίαν συντόμως μεταξύ Μυτιληναίου και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης