Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόταση μομφής κατά Macron - Πράσινο φως από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση για τη συζήτηση

Πρόταση μομφής κατά Macron - Πράσινο φως από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση για τη συζήτηση
Ο τελών χρέη πρωθυπουργού, Gabriel Attal, δήλωσε πως πρόκειται για κήρυξη πολέμου κατά των θεσμών της Γαλλικής Δημοκρατίας
Το «πράσινο φως» για τη συζήτηση της πρότασης μομφής κατά του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, άναψε η γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Ειδικότερα, το αίτημα που υπέβαλαν βουλευτές της Αριστεράς, κυρίως από το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας, για εκκίνηση της διαδικασίας έκπτωσης του Macron, πέρασε με ψήφους 12 υπέρ και 10 κατά.
Κατόπιν αυτού θα ακολουθήσει συζήτηση στη νομική επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης.
Ωστόσο, πρόκειται για μια μακρά διαδικασία, που δεν έχει «σχεδόν καμία πιθανότητα επιτυχίας» καθώς πρέπει να επικυρωθεί από τα δύο τρίτα του Κοινοβουλίου.
Ο τελών χρέη πρωθυπουργού, Gabriel Attal, δήλωσε πως πρόκειται για κήρυξη πολέμου κατά των θεσμών της Γαλλικής Δημοκρατίας, ενώ από το χώρο της ακροδεξιάς η Marine Le Pen δήλωσε πως η διαδικασία έκπτωσης του Γάλλου προέδρου είναι καταδικασμένη σε αποτυχία λόγω της πολυδιάσπασης των κομμάτων της Αριστεράς.

«Σοβαρή παράβαση καθήκοντος»

Όπως αναφέρει το TF1, η διαδικασία παραπομπής του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γαλλία ορίζεται από το άρθρο 68 του Συντάγματος: «[Ο Πρόεδρος] μπορεί να παραπεμφθεί μόνο σε περίπτωση παράβασης των καθηκόντων του που είναι προδήλως ασυμβίβαστη με την άσκηση της εντολής του».
Ο νόμος της 24ης Νοεμβρίου 2014 διευκρινίζει ότι η πρόταση ψηφίσματος πρέπει να είναι αιτιολογημένη και να υπογράφεται από τουλάχιστον «το ένα δέκατο των μελών της συνέλευσης ενώπιον της οποίας έχει κατατεθεί», δηλαδή 58 βουλευτές, εξηγεί η La Chaîne Parlementaire.
Το κείμενο των «Ανυπότακτων» θεωρεί ότι η άρνηση του Macron να διορίσει στη θέση του πρωθυπουργού τη Lucie Castets, υποψήφια του NFP, αποτελεί «σοβαρή παραβίαση του καθήκοντος [που έχει να] σεβαστεί τη βούληση» του λαού, υποστηρίζοντας ότι η συμμαχία της Αριστεράς αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις βουλευτικές εκλογές, με 193 έδρες.

Επόμενο βήμα η συζήτηση στην επιτροπή

Η πρόταση θα διαβιβαστεί στη συνέχεια στα μέλη της αρμόδιας επιτροπής νομικών θεμάτων προς εξέταση. Τα 73 μέλη της επιτροπής θα πρέπει στη συνέχεια να αποφασίσουν αν θα υιοθετήσουν ή θα απορρίψουν το κείμενο. Ωστόσο, τα μέλη του Νέου Λαϊκού Μετώπου διαθέτουν μόνο 24 έδρες από τις 73.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης