Έντονες είναι οι διεργασίες στη διεθνή σκηνή μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν που ενέτεινε τους φόβους για νέα προσφυγική κρίση. Σε πρώτη φάση, το βάρος αναμένεται να σηκώσει η Τουρκία, σε δεύτερο χρόνο όμως το βάρος θα μετακυληθεί στην Ευρώπη. Άλλωστε, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan προειδοποίησε χθες γι' αυτό το ενδεχόμενο, επαναφέροντας στο τραπέζι το 2015.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα και ο Ουάσιγκτον θα πραγματοποιήσουν, στις 16-17 Σεπτεμβρίου, πολιτικές διαβουλεύσεις για τις διμερείς σχέσεις αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις.
Οι επαφές ΗΠΑ και Τουρκίας
Πιο αναλυτικά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sedat Οnal θα συναντηθεί με την υφυπουργό Εξωτερικών Wendy Sherman και την υφυπουργό Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Victoria Nuland.
«Οι διμερείς σχέσεις, τα περιφερειακά ζητήματα και οι διεθνείς εξελίξεις σχεδιάζονται να συζητηθούν στο πλαίσιο ολοκληρωμένων πολιτικών διαβουλεύσεων που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ των αντιπροσωπειών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με την Daily Sabah, «με τους Ταλιμπάν να έχουν καταλάβει το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αφού οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν την επιχείρηση αποχώρησης στις 31 Αυγούστου, το ενδιαφέρον θα στραφεί από τη δυτική επιχείρηση-μαμούθ εκκένωσης, στα μελλοντικά σχέδια της ομάδας για τον κόμβο των μεταφορών.
Η Τουρκία είχε προσφερθεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, αλλά οι Ταλιμπάν έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν θα δεχθούν οποιαδήποτε ξένη παρουσίαση στο Αφγανιστάν μετά τις 31 Αυγούστου».
Οι αντιδράσεις για το προσφυγικό
Ωστόσο, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν έχουν εντείνει τους φόβους για νέα προσφυγική κρίση με τις μνήμες του 2015 να είναι ακόμα νωπές.
Η Άγκυρα αντέδρασε έντονα στο αμερικανικό σχέδιο για προσωρινή εγκατάσταση Αφγανών προσφύγων σε τρίτες χώρες, εν αναμονή της εξέτασης των αιτήσεών τους για παροχή ασύλου από τις ΗΠΑ.
«Η Τουρκία δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει αίθουσα αναμονής οποιασδήποτε τρίτης χώρας» έχει διαμηνύσει ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας για να προσθέσεις «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προστατεύσουμε την ασφάλεια των συνόρων μας».
Οι απειλές Erdogan
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε την ΕΕ με νέο 2015, ασκώντας πιέσεις στη Γερμανία ενόψει των γερμανικών εκλογών και ποντάροντας στα εκατομμύρια των Τούρκων ψηφοφόρων που ζουν και ψηφίζουν στη χώρα.
Ο Recep Tayyip Erdogan, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του, Frank-Walter Steinmeier, ξεκαθάρισε πως η Τουρκία δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν και προειδοποίησε ότι κανείς δεν θα ήθελε να ξαναζήσει τις καταστάσεις του 2015.
Όπως μετέδωσε ο Σκάι, ο Erdogan διεμήνυσε ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να κρατήσει πρόσφυγες στα εδάφη της. Ανάμεσα στα αιτήματα που διατύπωσε ο Τούρκος πρόεδρος ήταν η πλήρης εφαρμογή της προσφυγικής συμφωνίας, η επικαιροποίηση της τελωνιακής ένωσης με την ΕΕ, η απελευθέρωση της βίζας για τους τούρκους πολίτες και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, ζήτησε άρση του εμπάργκο στα οπλικά συστήματα που έχει επιβάλει η Γερμανία στην Τουρκία.
www.bankingnews.gr
Επαφές ΗΠΑ και Τουρκίας με επίκεντρο το Αφγανιστάν - Οι απειλές Erdogan για σκηνές 2015
Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα έχει πολιτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ για διμερή και περιφερειακά θέματα
Σχόλια αναγνωστών