Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διχασμός στην ιταλική κυβέρνηση για τη γραμμή προς την Ουκρανία

Διχασμός στην ιταλική κυβέρνηση για τη γραμμή προς την Ουκρανία
Η Euractiv επισημαίνει ότι η Λέγκα είναι εδώ και καιρό δυσαρεστημένη με τη θέση της πρωθυπουργού Giorgia Meloni
Διχασμό έχει προκαλέσει στους κόλπους της ιταλικής κυβέρνησης η υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Ειδικότερα, η πρόσφατη «κοινή» δήλωση των αρχηγών των τριών βασικών κυβερνώντων κομμάτων δείχνει ότι υπάρχουν ορισμένες διαφορές.
«Η κυβερνώσα πλειοψηφία υποστηρίζει την ενότητα των απόψεων» λέει σε κείμενο που δημοσίευσε το κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας, «και δεν αναμένονται κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες που δεν ανταποκρίνονται στη γενική γραμμή, όπως γράφει ο αριστερός Τύπος».
Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «η κυβέρνηση στηρίζει ομόφωνα την Ουκρανία».
Ωστόσο, η εκδοχή της δήλωσης που δημοσιεύτηκε λίγο νωρίτερα από το κόμμα Λέγκα του Mateo Salvini περιείχε μια διευκρίνιση: «Υποστηρίζουμε το Κίεβο, αλλά αντιτιθέμεθα σε κάθε στρατιωτική ενέργεια εκτός των συνόρων της Ουκρανίας». Αργότερα, αυτή η διευκρίνιση αφαιρέθηκε και το κόμμα απέδωσε τη δημοσίευση του εν λόγω κειμένου σε «βιασύνη» και «λάθος».
Ο Salvini, ο οποίος κατέχει τη θέση ενός εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης και του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, είχε μιλήσει προηγουμένως αρκετά επικριτικά για τις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου Macron και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Stoltenberg, οι οποίοι θέλουν να σταλεί στρατός στην Ουκρανία, καθώς και να γίνει χρήση δυτικών όπλων για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.
Ο δεύτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Antonio Tajani, αρχηγός του τρίτου κυβερνώντος κόμματος Forza Italia, επανέλαβε επίσης ότι η Ρώμη είναι αντίθετη στη χρήση δυτικών όπλων για επιθέσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς και στην αποστολή στρατιωτικού προσωπικού.
«Ούτε εμείς ούτε το ΝΑΤΟ βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου με τη Ρωσία», επαναλαμβάνει ακούραστα ο υπουργός.
Η Euractiv επισημαίνει ότι υπάρχει δυσαρέσκεια για τη σκληρή θέση της Πρωθυπουργού Meloni, η οποία σπάνια μιλάει ανοιχτά για το ουκρανικό ζήτημα, επιβεβαιώνοντας περιοδικά μόνο την «πλήρη και άνευ όρων υποστήριξη» προς το Κίεβο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης