Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η συμφιλίωση Τουρκίας και Συρίας μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή – Erdogan: Ζωτικής σημασίας η ειρήνη μεταξύ μας

Η συμφιλίωση Τουρκίας και Συρίας μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή – Erdogan: Ζωτικής σημασίας η ειρήνη μεταξύ μας

Μέχρι το τέλος του 2024 ενδέχεται να έχουν γίνει και η επισημοποίηση στην αλλαγή των σχέσεων των δύο κρατών

Σχετικά Άρθρα
Τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία και η Συρία έχουν εκδηλώσει την προθυμία τους να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό που μπορεί να αποκαταστήσει τους δεσμούς μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.
Οι διπλωματικές σχέσεις πάγωσαν το 2011 με την έναρξη ενός εμφυλίου πολέμου που χώρισε τη Συρία μεταξύ δυνάμεων πιστών στον ηγέτη του καθεστώτος Assad και των μαχητών υπό την ηγεσία της αντιπολίτευσης που αντιστέκονταν στην αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας της Δαμασκού.
Με τα χρόνια, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία έφτασαν στην Τουρκία καθώς διέφυγαν από τον εμφύλιο πόλεμο.
Ο συριακός εμφύλιος δημιούργησε τις βάσεις για ένα κενό όπου το PKK/YPG και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις ευδοκιμούσαν στις παραμεθόριες περιοχές της Συρίας.
Τα πρόσφατα γεγονότα, ιδιαίτερα η αυξανόμενη ισραηλινή επιρροή στην περιοχή μετά τη συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Γάζα που έχει κλιμακωθεί από τις 7 Οκτωβρίου 2023, κατέστησαν επίσης αναγκαία την ανάγκη προσέγγισης μεταξύ των παλαιών γειτόνων.
Οι συζητήσεις για την ομαλοποίηση της Τουρκίας και της Συρίας έχουν αποκτήσει δυναμική πρόσφατα, καθώς και οι δύο χώρες προσπαθούν να ξεκινήσουν διάλογο εδώ και μερικά χρόνια.
Για πολλούς αναλυτές, το βασικό ερώτημα δεν ήταν ποτέ εάν η Τουρκία θα αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Συρία, αλλά μάλλον πότε θα συμβεί.
«Οι προσπάθειες για την αποκατάσταση των δεσμών δεν είναι νέες. έχουν μακρά ιστορία, με την κρυφή διπλωματία να αναλαμβάνει συχνά την ηγεσία», λέει στο TRT World .
«Όσο πιο ενωμένες είναι η Συρία και η Τουρκία, τόσο λιγότερος χώρος υπάρχει για εξωτερικούς παράγοντες και τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK, το YPG και το ISIS (Daesh) να εκμεταλλευτούν τα τμήματα της περιοχής».

Γεφύρωση του χάσματος

Παρά τις τεταμένες σχέσεις για περισσότερο από μια δεκαετία, η Τουρκία παρέμεινε ένας από τους πιο ένθερμους υπερασπιστές της εδαφικής ακεραιότητας και ενότητας της Συρίας.
Οι ειδικοί λένε ότι ως μέλος του ΝΑΤΟ με σημαντική επιρροή στην περιοχή, τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά συμφέροντα της Άγκυρας εξαρτώνται από τη διατήρηση μιας ενοποιημένης Συρίας.
Μια κατακερματισμένη και αποδυναμωμένη Συρία θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κενό για να ευδοκιμήσουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις, απειλώντας τόσο τη Δαμασκό όσο και την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.
«Η στρατηγική της Τουρκίας ήταν πάντα η αποτροπή της διαίρεσης της Συρίας», εξηγεί ένας αναλυτής περιφερειακής ασφάλειας.
«Μια διαλυμένη Συρία όχι μόνο αποσταθεροποιεί την περιοχή, αλλά και αυξάνει τους κινδύνους ασφαλείας για την Άγκυρα».
Ο Πρόεδρος Erdogan υπογράμμισε τον κεντρικό ρόλο της Τουρκίας στην ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία, καλώντας τις παγκόσμιες δυνάμεις να στηρίξουν τις προσπάθειές της.
Μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο, ο Erdogan τόνισε ότι η επίτευξη ειρήνης στη Συρία είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τα δύο έθνη αλλά και για την περιφερειακή σταθερότητα στο σύνολό της.
Μέχρι το τέλος του έτους, ο Τούρκος πρόεδρος και ο Assad ενδέχεται να δώσουν τα χέρια σε ουδέτερο έδαφος - σηματοδοτώντας το τέλος ενός διπλωματικού αδιεξόδου 13 ετών, λένε αξιωματούχοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης