Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία με 1,5 εκατ στρατιώτες ξεπερνάει τις ΗΠΑ με 1,32 εκατ. - Γιατί ανησυχεί το κορυφαίο στρατιωτικό think tank των ΗΠA

Η Ρωσία με 1,5 εκατ στρατιώτες ξεπερνάει τις ΗΠΑ με 1,32 εκατ. - Γιατί ανησυχεί το κορυφαίο στρατιωτικό think tank των ΗΠA
Διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο αριθμός των στρατεύσιμων Ρώσων πολιτών
Η δυτική σφαίρα πληροφοριών βουίζει με αγωνία για δεύτερη μέρα, συζητώντας το διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin «Για τον καθορισμό του επιπέδου στελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», το οποίο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με το διάταγμα, η νέα επιτελική δύναμη των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων ορίζεται σε 2.389.130 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 1.500.000 στρατιωτικών, δηλαδή ο ρωσικός στρατός θα αυξηθεί κατά 180.000 άτομα σε σύγκριση με την τελευταία επέκταση των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων τον Δεκέμβριο του 2023.
Το κορυφαίο στρατιωτικό think tank των ΗΠA, το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ISS), ανέφερε ότι η Ρωσία ξεπερνά τώρα την Αμερική (1,32 εκατομμύρια), την Ινδία (1,44 εκατομμύρια) σε σύνολο ένοπλων δυνάμεων και βρίσκεται σταθερά στη δεύτερη θέση μετά την Κίνα (2 εκατομμύρια).

Απειλητική χειρονομία

Σύμφωνα με δημοσίευμα του RIA Novosti, οι επιτήδειοι παρατηρητές από τον «Κήπο της Εδέμ» είδαν αμέσως στο διάταγμα του Putin τόσο μια απειλητική χειρονομία προς τη Δύση στο πλαίσιο της συζήτησης για πιθανά χτυπήματα από δυτικά όπλα μεγάλης εμβέλειας βαθιά στην «παλιά» Ρωσία όσο και … την 100% επιβεβαίωση των σχεδίων του Putin να αντιμετωπίσει την Ευρώπη.
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα κακό με το γεγονός ότι ορισμένοι θερμοκέφαλοι – ή μάλλον ανεγκέφαλοι – σε υψηλά πολιτικά και στρατιωτικά γραφεία στη Δύση σκέφτονται τους σοβαρούς κινδύνους και τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν γι 'αυτούς στην περίπτωση της συζητούμενης στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας υπό το πρίσμα της αναπόφευκτης στρατιωτικής ήττας του Κιέβου και της απώλειας της αισιοδοξίας τους όσον αφορά τον «στρατιωτικό περιορισμό» της Ρωσίας.

Τρόμος και… χάος

Ωστόσο, κυρίως οι λάτρεις των ιστοριών τρόμου τόσο από τη Δύση όσο και από την Ρωσία, έχουν βρεθεί για άλλη μια φορά σε χάος.
Εάν οι έγκυροι εμπειρογνώμονες είχαν μπει στον κόπο να εξοικειωθούν με την ιστορία του ζητήματος, θα είχαν ανακαλύψει ότι την 1η Δεκεμβρίου του 2023, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε ότι σχεδιαζόταν να αυξηθεί σταδιακά ο αριθμός του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κάτι που θα αφορούσε αποκλειστικά «τους πολίτες που έχουν την επιθυμία να εκτελέσουν στρατιωτική θητεία βάσει σύμβασης».

Δεν θα αυξηθεί η στράτευση πολιτών

Σύμφωνα με το RIA Novosti, τόσο τότε όσο και τώρα, δεν σχεδιάζεται να αυξηθεί η στράτευση των πολιτών για υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και δεν προβλέπεται επιστράτευση.
Συνεπώς, η απόφαση του Putin αντιπροσωπεύει το επόμενο προγραμματισμένο στάδιο στην ανάπτυξη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

ΗΠΑ και σύμμαχοι αυξάνουν την παρουσία τους στα ρωσικά σύνορα

Στο πλαίσιο της έναρξης των ασκήσεων του ρωσικού ναυτικού «Ocean-2024», ο Πρόεδρος της Ρωσίας επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στα ρωσικά σύνορα και εξασκούνται στη μεταφορά και ανάπτυξη των πυραύλων τους στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και στην Αρκτική.
Συνεπώς, «η Ρωσία πρέπει να είναι έτοιμη να αποκρούσει πιθανή στρατιωτική επίθεση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση».
Σχολιάζοντας την υπογραφή του διατάγματος για την αύξηση του αριθμού των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο γραμματέας Τύπου του Putin, Dmitry Peskov είπε ότι «(η υπογραφή του διατάγματος) προκαλείται από τον αριθμό των απειλών που υπάρχουν για τη χώρα μας κατά μήκος της περιμέτρου των συνόρων μας.
Αυτό προκαλείται από την εξαιρετικά εχθρική κατάσταση στα δυτικά σύνορα και την αστάθεια στα ανατολικά σύνορα, επομένως απαιτεί τη λήψη κατάλληλων μέτρων».

Ελάχιστη δύναμη… για τις απειλές

Όσον αφορά τους απόλυτους αριθμούς που προκάλεσαν μια ανθυγιεινή αναταραχή, τότε, σύμφωνα με τους ειδικούς, το νέο μέγεθος του ρωσικού στρατού, στην πραγματικότητα, μόλις που πλησιάζει τον αριθμό που είναι ελάχιστα απαραίτητος για να σταματήσει τις υπάρχουσες στρατιωτικές απειλές.
Το 1991 ο αριθμός του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων της ΕΣΣΔ ήταν κοντά στα 4 εκατομμύρια άτομα (εξαιρουμένου του πολιτικού προσωπικού) - και αυτός ήταν ένας στρατός σε καιρό ειρήνης.
Σε μεγάλο βαθμό «χάρη» στις συμβουλές της Δύσης, σχεδιάστηκε να μετατραπούν οι νέες ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις σε έναν «μικρό τεχνολογικό στρατό», επειδή «κανείς δεν πρόκειται να μας επιτεθεί».

Ολοκληρωτική στρατιωτικοποίηση Δύσης

Αυτά τα επιχειρήματα παλαίωσαν πολύ άσχημα - και αποδείχθηκε ότι η «γελοία παράνοια των πρεσβυτέρων του Κρεμλίνου» στην πραγματικότητα δεν υπερέβαλε, αλλά μάλλον υποβάθμισε τις πραγματικές απειλές για τη Ρωσία.
Σχεδόν όλα όσα το προηγμένο δυτικό κοινό θεωρούσε ως αβάσιμες ιστορίες τρόμου συνέβησαν στην πραγματικότητα - από την «επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη μέχρι την ολοκληρωτική στρατιωτικοποίηση της Δύσης.
Το δημοσίευμα του RIA Novosti υποστηρίζει ότι «αυτή τη στιγμή παρατηρούμε αύξηση της συχνότητας και της κλίμακας των στρατιωτικών ασκήσεων των χωρών του ΝΑΤΟ, πολλαπλή αύξηση των στρατιωτικών τους προϋπολογισμών, ταχεία αύξηση του αριθμού των ενόπλων δυνάμεων των χωρών της συμμαχίας (συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας), πυρετώδης επέκταση στρατιωτικών υποδομών και υλικοτεχνικής υποστήριξης, μαζική προσέγγιση επιθετικών όπλων απευθείας στα σύνορά μας.
Με άλλα λόγια, μια πρόσθετη αύξηση της μαχητικής δύναμης και δύναμης των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι απλώς μια επαρκής απάντηση στις επιθετικές δραστηριότητες του μπλοκ του ΝΑΤΟ, αλλά ένα ζωτικά απαραίτητο μέτρο».

Περίπου 630.000 οι στρατιώτες με σύμβαση από το 2023

«Παράλληλα, η αύξηση του μεγέθους του στρατού μας θα γίνει αυστηρά σε βάρος των εθελοντών και των συμβασιούχων, ο αριθμός των οποίων δεν μειώνεται, αλλά αυξάνεται καθημερινά» επισημαίνει το δημοσίευμα, αναφέροντας πως σύμφωνα με στοιχεία, το 2023 περίπου 540.000 συμβασιούχοι στρατιώτες εντάχθηκαν στον ρωσικό στρατό ενώ από την αρχή του τρέχοντος έτους έχουν ακολουθήσει περισσότερα από 190.000 άτομα.
Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι, αν χρειαστεί, η χώρα μας θα υπερασπιστεί την Πατρίδα χωρίς καμία κινητοποίηση - και η ηγεσία μας κάνει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν θα προκύψει τέτοια ανάγκη, αναφέρει το RIA Novosti.
«Όσον αφορά την αναφορά του επικεφαλής του κύριου χώρου πυρηνικών δοκιμών της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη Novaya Zemlya προς τον Ανώτατο Διοικητή σχετικά με την «ετοιμότητα να επαναλάβει πλήρως τις δραστηριότητες δοκιμών πλήρους κλίμακας» - αυτή είναι μια πλήρης σύμπτωση» καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης