Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουγγαρία – Απέτυχαν οι δυτικές κυρώσεις, πολλά ευρωπαϊκά κράτη συναλλάσσονται κρυφά με τη Ρωσία

Ουγγαρία – Απέτυχαν οι δυτικές κυρώσεις, πολλά ευρωπαϊκά κράτη συναλλάσσονται κρυφά με τη Ρωσία
Ο Peter Szijjarto επισήμανε ότι αν και η Ουγγαρία δεν συμφωνεί με τις κυρώσεις, τις σέβεται ως μέρος της πολιτικής της - Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022 στον αγωγό Nord Stream οδήγησαν σε σημαντική πτώση των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην ΕΕ, με αποτέλεσμα το μπλοκ να αγοράζει LNG από τις ΗΠΑ, το οποίο εκτιμάται ότι είναι 30-40% ακριβότερο
Επικαλούμενος στοιχεία της ΕΕ, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto δήλωσε ότι πολλές εταιρείες εντός της ΕΕ συνεχίζουν να συναλλάσσονται αθόρυβα με τη Ρωσία, παρά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το μπλοκ.
Ολοένα σε μεγαλύτερο βαθμό γελοιοποιούνται οι δυτικές κυρώσεις, καθώς η αμερικανική οικονομία δεν έχει απομονωθεί και στηρίχθηκε από νέα οικονομικές δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ρωσία για την διεξαγωγή του διμερούς της εμπορίου.
«Εδώ θα ήθελα να απογοητεύσω τους ιδεαλιστές, καθώς η κατάσταση είναι ότι όλοι στην Ευρώπη το κάνουν αυτό», δήλωσε ο Szijjarto στη Βουδαπέστη την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024.
«Η διαφορά μεταξύ μας και των άλλων γενικά είναι ότι μιλάμε ειλικρινά και ανοιχτά για αυτό το θέμα. Όλη η Ευρώπη συναλλάσσεται με τους Ρώσους, αλλά κάποιοι το αρνούνται αυτό, δεν το χρειαζόμαστε» επισήμανε.
Ο Szijjarto πρόσθεσε ότι αν και η Ουγγαρία δεν συμφωνεί με τις κυρώσεις, τις σέβεται ως μέρος της πολιτικής της ΕΕ.
Ωστόσο, τόνισε ότι η Ουγγαρία συχνά ασκεί veto σε συγκεκριμένες προτάσεις της ΕΕ όταν βλάπτουν σημαντικά τα εθνικά της συμφέροντα, με μια τέτοια προτεραιότητα να είναι η οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία.
Η ΕΕ επέβαλε για πρώτη φορά κυρώσεις στη Μόσχα το 2014, επεκτείνοντάς τις σημαντικά μετά την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία το 2022.
Αυτές οι κυρώσεις στοχεύουν κυρίως βασικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, της χρηματοδότησης και του εμπορίου.
Η Ουγγαρία είναι εδώ και καιρό σε διαφωνία με την ΕΕ σχετικά με την προσέγγισή της στον πόλεμο στην Ουκρανία και την πολιτική κυρώσεων της προς τη Μόσχα.
Αυτή η συνεχιζόμενη διαφωνία περιπλέκει την ικανότητα της ΕΕ να επιτύχει συναίνεση για νέους περιορισμούς, σύμφωνα με δημοσίευμα του Αυγούστου του Euractiv, η οποία επικαλείται διπλωματικές πηγές.
Ειδικοί στη Ρωσία και τη Δύση έχουν προειδοποιήσει ότι οι μονομερείς κυρώσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στις χώρες που τις εφαρμόζουν παρά στην ίδια τη Ρωσία.
Αξιωματούχοι της ΕΕ παραδέχθηκαν επίσης ότι η Μόσχα κατάφερε να παρακάμψει τους επιβληθέντες περιορισμούς. Τον Ιούνιο, στοιχεία από το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών αποκάλυψαν ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού της χώρας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά 73,5% μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023.
Περισσότερο κακό για την ΕΕ από τη Ρωσία
Οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία απέφεραν αποτελέσματα αντίθετα από τον επιδιωκόμενο στόχο, δήλωσε ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Alisher Usmanov στις 24 Αυγούστου 2024.
Ο μεγιστάνας του κλάδου των μετάλλων τόνισε ότι οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν από την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022, έχουν προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά στη Μόσχα.
«Ήθελαν να βλάψουν τη ρωσική οικονομία και εδώ αναπτύσσεται.
Ήθελαν να τιμωρήσουν την επιχειρηματική ελίτ και οι Ρώσοι έφεραν τα χρήματα πίσω στην πατρίδα τους.
Η ρωσική οικονομία προσαρμόζεται στις κυρώσεις, ενώ οι γειτονικές αγορές υποφέρουν.
Η Ευρώπη απορρίπτει τα ρωσικά ενεργειακούς πόρους και αναγκάζεται να τους αγοράσει σε πολύ υψηλότερη τιμή», δήλωσε ο Usmanov στη συνέντευξή του.
Παρά τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας, η οικονομία της Ρωσίας αναπτύχθηκε κατά 3,6% πέρυσι, ενώ η Γερμανία υπέστη ύφεση. Επιπλέον, η Γαλλία και η Ιταλία είχαν σημειώσει οικονομική ανάπτυξη κάτω του 1%.
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022 στον αγωγό Nord Stream οδήγησαν σε σημαντική πτώση των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην ΕΕ, με αποτέλεσμα το μπλοκ να αγοράζει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ, το οποίο εκτιμάται ότι είναι 30-40% ακριβότερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης