Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Από το 2011 στο 2024 – Ίδιος δείκτης, άλλη χρηματιστηριακή αγορά – Τι άλλαξε 13 χρόνια μετά

Από το 2011 στο 2024 – Ίδιος δείκτης, άλλη χρηματιστηριακή αγορά – Τι άλλαξε 13 χρόνια μετά
Οι σημερινές συστημικές τράπεζες έχουν μεγαλύτερη αποτίμηση αλλά σε σύγκριση με τότε και σε προσαρμοσμένες τιμές, όσοι είχαν τότε μετοχές, εξακολουθούν να χάνουν πάνω από 90%
Σχετικά Άρθρα
Σε υψηλά 13 ετών έχει αναρριχηθεί ο γενικός δείκτης και όπως φαίνεται και από την πορεία της οικονομίας, αλλά και το ενδιαφέρον που υπάρχει για το χρηματιστήριο, όλα σήμερα είναι διαφορετικά.
Αν κοιτάξει κάποιος το διάγραμμα του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη θα δει ότι γυρίσαμε πίσω σε εποχές που τότε ψάχναμε τι θα γίνει με τη χώρα, αν θα χρεοκοπήσει, αν θα πάει στη δραχμή, πόσο θα μειωθεί το ΑΕΠ και που ουσιαστικά ακόμα δεν ξέραμε την κατάληξη.
Δημοσιεύματα της εποχής, αναφέρουν πως είχαμε μεγάλες πτώσεις λόγω εκθέσεων για έξοδο μετοχών από τον MSCI, επειδή προεξοφλούσε μεγάλο κούρεμα χρέους και του επικείμενου Γολγοθά που θα περνούσαν οι τράπεζες.
Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η χώρα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, οι τράπεζες, έχουν καθαρίσει τους ισολογισμούς τους, η αύξηση του ΑΕΠ είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και οι προοπτικές των εταιρειών είναι ισχυρές.
Κοιτάζοντας κάποιος το διάγραμμα μπορεί να υποθέσει ότι θα απελευθερωθούν δυνάμεις και θα καλύψουμε τη χαμένη απόσταση, αυτή που δημιουργήθηκε από τη βίαιη ρευστοποίηση μετοχών.
Όμως το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, μόνο την τιμή του δείκτη εκείνης της εποχής έχει πιάσει.
Τότε η αποτίμηση της αγοράς ήταν στα 50 δισ. ευρώ και σήμερα μαζί με την εμβληματική εισαγωγή του Ελ.Βενιζέλος ξεπερνάει τα 96 δισ. ευρώ.
Επομένως, τι σύγκριση να κάνει κάποιος;
ΓΔ_3_1.jpg

Η αγορά εδώ και πολλούς μήνες έχει αλλάξει πίστα, απλά η σύνθεση του γενικού δείκτη και ο τρόπος που υπολογίζεται δεν μπορεί να αποτυπώσει το μέγεθος της αλλαγής.
Δεκάδες μετοχές έχουν πολλαπλάσια τιμή από τότε, άλλες έχουν γράψει νέα ιστορικά υψηλά και πολλές βέβαια που υπήρχαν τότε, δεν υπάρχουν, είτε γιατί χρεοκόπησαν, είτε γιατί έφυγαν από το Χ.Α.
Τότε οι μετοχές που έκαναν κίνηση ξεπερνούσαν τις 200 και σήμερα είναι 130.
Ίσως μία καλύτερη σύγκριση να είναι με το 2009, όπου τότε και η χώρα είχε επενδυτική βαθμίδα και δεν υπήρχε η χρεοκοπία να πλανάται πάνω από την αγορά. Τότε ο Γενικός Δείκτης είχε τιμή 2.500 μονάδες περίπου.
Ας δούμε όμως κάποιες αποτιμήσεις εταιρειών με δείκτη 1.400 μονάδες, αλλά του Απριλίου 2011.
Υπήρχε τότε η Αγροτική Τράπεζα με αποτίμηση 400 εκατ. ευρώ.
Η Aegean είχε αποτίμηση 140 εκατ. ευρώ και σήμερα είναι πάνω από 1 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε 200 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση και σήμερα είναι στα 1,5 δισ. ευρώ.
Η Marfin Popular Bank υπήρχε τότε με αποτίμηση 1,19 δισ. ευρώ και η MIG είχε αποτίμηση 523 εκατ. ευρώ.
Η Lamda ήταν στα 158 εκατ. ευρώ και σήμερα στα 1,2 δισ. ευρώ, η Jumbo στα 671 εκατ. ευρώ και σήμερα στα 3,6 δισ. ευρώ και η Coca Cola στα 6,9 δισ. ευρώ και σήμερα πάνω από 10 δισ. ευρώ.
Οι σημερινές συστημικές τράπεζες έχουν επίσης μεγαλύτερη αποτίμηση αλλά σε σύγκριση με τότε και σε προσαρμοσμένες τιμές, όσοι είχαν τότε μετοχές, εξακολουθούν να χάνουν πάνω από 90%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης