Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πού πάμε; Θα καταστραφούμε» – Ο διοικητής της 80ής Ουκρανικής Ταξιαρχίας πριν το Kursk προειδοποίησε… και απολύθηκε

«Πού πάμε; Θα καταστραφούμε» – Ο διοικητής της 80ής Ουκρανικής Ταξιαρχίας πριν το Kursk προειδοποίησε… και απολύθηκε
Η CIA ήξερε ότι η περιπέτεια Kursk θα αποτύχει αλλά άφησε τους Ουκρανούς να σκοτωθούν - H απώλεια του Pokrovsk θα οδηγήσει σε κατάρρευση τον Ουκρανικό στρατό 
Η είδηση ότι ο πρώην αρχηγός στρατού Valery Zaluzhny είχε αντιταχθεί στο καταστροφικό σχέδιο Zelensky να εισβάλλει ο Ουκρανικός στρατός στο Kursk είχε προσφάτως αναλυθεί από το bankingnews (BN)
Ωστόσο φαίνεται ότι ένας άλλος Ουκρανός αξιωματικός που αντιτάχθηκε στην εισβολή ήταν ο Emil Ishkulov, ο πρώην διοικητής της 80ης Ταξιαρχίας Εφόδου της Ουκρανίας.
Απομακρύνθηκε από τη θέση του τον Ιούλιο 2024, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις στους ανώτερους ουκρανούς στρατιωτικούς, οι οποίοι είπαν ότι δεν καταλάβαιναν γιατί απολύθηκε ο Ταξίαρχος Ishkulov.
Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τη στιγμή της απόλυσής του ότι ο Ishkulov απομακρύνθηκε επειδή «αντίθετο σε ένα έργο που δεν αντιστοιχούσε στη δύναμη της ταξιαρχίας».
Δύο ανώτεροι ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο Ishkulov ήταν αντίθετος στην εισβολή στο Kursk επειδή πίστευε ότι η ταξιαρχία θα ήταν πολύ εκτεθειμένη στο εσωτερικό της Ρωσίας και θα είχε σοβαρές απώλειες.
«Που πάμε θα καταστραφούμε» φέρεται να είχε δηλώσει ο έμπειρος Ουκρανός Ταξίαρχος Ishkulov
Μετά από 42 ημέρες από την εισβολή του Ουκρανικού στρατού, οι απώλειες των Ουκρανών είναι σοκαριστικές.
Ότι θα διαβάσετε εδώ είναι διασταυρωμένο και από Ουκρανικές, όχι μόνο Ρωσικές πηγές.
Σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν 15.000 Ουκρανοί στρατιώτες
Χτυπήθηκαν ή καταστράφηκαν 1.100 τεθωρακισμένα οχήματα

Η CIA ήξερε ότι η περιπέτεια Kursk θα αποτύχει αλλά άφησε τους Ουκρανούς να σκοτωθούν

Νέα στοιχεία έρχονται να αποδείξουν ότι η CIA οι Μυστικές Υπηρεσίες της Ουκρανίας ήξεραν ότι το σενάριο της καταστροφής των Ουκρανικών Ταξιαρχιών που εισέβαλλαν στο Kursk είναι υπαρκτό σενάριο αλλά το άφησαν… να εκτυλιχθεί… αδιαφορώντας για τις απώλειες…
Ένας σκοπός της εισβολής ήταν να επηρεάσει ψυχολογικά τους Ρώσους αμάχους, μια στρατηγική που επικρότησαν τόσο ο Richard Moore, ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας κατασκοπείας MI6, αλλά και ο διευθυντής της CIA, William Burns.
Και οι δύο όμως έκαναν λάθος ο Ρωσικός λαός δεν κλονίστηκε αντιθέτως τώρα ο Ρωσικός στρατός πετάει έξω από το Kursk τους Ουκρανούς.

Πανεπιστημίο της Βαρσοβίας: Το Kursk ήταν ψυχολογική όχι στρατιωτική επιχείρηση

Ο Piotr Śledź του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας στην Πολωνία υποστηρίζει ότι η επίθεση του Kursk είναι αναμφισβήτητα μια περισσότερο ψυχολογική επιχείρηση παρά μια καθαρά στρατιωτική. «Είναι μια ενίσχυση ηθικού που χρειάζονταν οι Ουκρανοί πολίτες και στρατεύματα μετά από μήνες ρωσικής επίθεσης με εκατοντάδες drones και πυραύλους που έπληξαν τοποθεσίες αμάχων και κρίσιμες υποδομές. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ικανότητά της να κινητοποιεί ανθρώπινο δυναμικό, κάτι που φαίνεται όλο και πιο δύσκολο».

H άλλη σχολή σκέψης

Ωστόσο, υπάρχει μια διαφορετική σχολή σκέψης που λέει ότι είναι θέμα χρόνου η Ουκρανία να μεταφέρει τα στρατεύματά της από το Kursk και να τα επανατοποθετήσει πίσω στην Ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις ισοπεδώνουν την Ουκρανικ άμυνα.
Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του περιοδικού Economist, η Ρωσία, τους τελευταίους δύο μήνες, διοχέτευσε περισσότερους πόρους για να επιτεθεί στον υλικοτεχνικό κόμβο του Pokrovsk, ακριβώς βορειοδυτικά του Kurakhove.
Ήδη οι πόλεις Ukrainsk και Halytsynivka, περίπου 15 χιλιόμετρα βόρεια του Kurakhove, έπεσαν στα χέρια των Ρώσων.
Να σημειωθεί ότι το Pokrovsk είναι ένας κρίσιμος κόμβος επιμελητείας και μεταφορών στην περιοχή Donbass που βρίσκεται στο σταυροδρόμι των κύριων οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων ζωτικής σημασίας για τον ανεφοδιασμό και την ενίσχυση των ουκρανικών θέσεων σε όλο το ανατολικό μέτωπο.

H απώλεια του Pokrovsk θα οδηγήσει σε κατάρρευση τον Ουκρανικό στρατό

Σύμφωνα με τον Andrew Latham, ανώτερο συνεργάτη στο Ινστιτούτο Ειρήνης και Διπλωματίας και μη μόνιμο κάτοικο στις Προτεραιότητες Άμυνας στην Ουάσιγκτον, η απώλεια του Pokrovsk θα μπορούσε να έχει δραματικό αντίκτυπο, οδηγώντας σε ευρύτερη κατάρρευση της ουκρανικής άμυνας στην περιφέρεια του Donetsk.
Τα ουκρανικά στρατεύματα σε αυτές τις περιοχές βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις οδούς ανεφοδιασμού που περνούν από το Pokrovsk για πυρομαχικά, ενισχύσεις και υλικοτεχνική υποστήριξη. Οποιαδήποτε διακοπή σε αυτές τις γραμμές ανεφοδιασμού θα διακινδυνεύσει την ικανότητά του Ουκρανικού στρατού να συγκρατήσει τις ρωσικές προελάσει, επιτρέποντας ενδεχομένως στη Ρωσία να σημειώσει περαιτέρω κέρδη στην ανατολική Ουκρανία και αλλάζοντας την πορεία της σύγκρουσης ριζικά.
Από στρατιωτική άποψη, ο Latham υποστηρίζει ότι η εισβολή στο Kursk δεν έχει αποφέρει κέρδη για την Ουκρανία.
Αντί να αναγκάσει τη Ρωσία να εκτρέψει σημαντικές δυνάμεις μακριά από την κύρια προσπάθειά της στο Donetsk, είχε ως αποτέλεσμα την εκτροπή ορισμένων από τα καλύτερα στρατεύματα και τον προηγμένο εξοπλισμό της Ουκρανίας μακριά από το πιο καυτά σημεία του μετώπου.
«Για την Ουκρανία, η επιχείρηση Kursk αντιπροσωπεύει μια χαμένη ευκαιρία να εδραιώσει τις αμυντικές της θέσεις στα ανατολικά.
Και για τη Ρωσία, η εισβολή των Ουκρανών στο Kursk μπορεί να θεωρηθεί στρατηγική νίκη, όχι λόγω οποιασδήποτε άμεσης στρατιωτικής εμπλοκής στο Kursk, αλλά επειδή έχει αποσπάσει τους ουκρανικούς πόρους από πιο κρίσιμα μέτωπα.
Διατηρώντας την εστίασή τους στο Donetsk, οι ρωσικές δυνάμεις μπόρεσαν να πιέσουν το πλεονέκτημά τους, ανοίγοντας δυνητικά νέες ευκαιρίες για να εκμεταλλευτούν τα ευάλωτα σημεία της Ουκρανίας κατά μήκος του ανατολικού μετώπου», επισημαίνει ο Latham.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης